Ήφαιστος

20110520_HephaestusTitle

Ο Ήφαιστος είναι ο θεός της φωτιάς και της μεταλλουργίας.Ήταν γιος του Δία και της Ήρας.Ο Ησίοδος παρουσιάζει ως τέκνο της Ήρας που γεννήθηκε με παρθενογένεση, άσχημος και παραμορφωμένος .Η ίδια η μητέρα του η Ήρα τον πέταξε από τον Όλυμπο από ντροπή.Ο θεός έπεσε στην θάλασσα και εκεί η Θέτις και η Ευρυνόμη τον ανέθρεψαν για εννέα χρόνια. Ο θεός έστησε το πρώτο σιδηρουργείο στο βυθό του Αιγαίου και άρχισε να φτιάχνει όμορφα αντικείμενα.

Μια μέρα  η Ήρα ζήλεψε τα κοσμήματα της Θέτιδας και ρώτησε την νεράιδα από που τα απέκτησε.Η Ήρα έμαθε για τον Ήφαιστο και τον πήρε ξανά πίσω στον Όλυμπο ο οποίος παντρεύτηκε την πανέμορφη Αφροδίτη.

Στην Ιλιάδα η Αφροδίτη εμφανίζεται να απατά τον Ήφαιστο με τον Άρη τον θεό του πολέμου.Ωστόσο ο Ήφαιστος τους παγιδεύει με ένα λεπτό χρυσό δίχτυ και τους εκθέτει μπροστά σε όλους τους θεούς.Μετά από αρκετό καιρό ο Δίας ξανάριξε τον θεό από τον Όλυμπο.Αυτή την φόρα όμως ο Ήφαιστος έπεσε σε ξηρά στο νησί Λήμνο όπου τον βρήκαν με σπασμένα τα πόδια του.Η φροντίδα τον ανθρώπων εκεί έκαναν τον Ήφαιστο να αγαπήσει αυτό το μέρος. Τέλος,  στο όρος Μόσχυλον είχε φτιάξει το μόνιμο εργαστήρι του όπου έφτιαχνε όμορφα αντικείμενα.

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΑΣΟΝΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ»

Σχολιάστε

Top