Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ

magic-in-the-air-christmas-1280x1024

Ο Άι Βασίλης στην σημερινή εποχή δίνει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους που υπήρξαν «καλοί» κατά τη διάρκεια του χρόνου, ενω στα παιδιά που υπήρξαν άτακτα, τους αφήνει κάρβουνο. Είναι το πιο σημαντικό και κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού των Χριστουγέννων. Η παρουσία του σε όλο τον κόσμο με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα,τα γυαλιά του, πάντα χαμογελαστός με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι αποτελεί σήμερα, παγκόσμια πλέον,  αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες αυτών των εορτών ακόμη και σε χώρες μη Xριστιανικές.

Η σημερινή μορφή του Άι Βασίλη έγινε δημοφιλής με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas»     (Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο) που δημοσιεύτηκε το 1823.Η White Rock Beverages ήταν μια εταιρία αναψυκτικών που τον χρησιμοποίησε το 1915 για να πουλήσει μεταλλικό νερό, και το 1923 τζίντζερ-έηλ. Το 1931 η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Άι Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας. Η διαφήμιση αυτή υπήρξε τόσο επιτυχής που τη βλέπουμε μέχρι και σήμερα στις όθονες των τηλεοράσεών μας.

Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ο Άγιος Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στην Καππαδοκία και αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στο να προσφέρει σε ανήμπορους ανθρώπους βοήθεια, οικονομική, κι όχι μόνο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια.Ακόμη και τον Άγιο Νικόλαο στην Ορθόδοξη παράδοση τον βλέπουμε να είναι και αυτός λεπτός γέροντας με άσπρα γένια. Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε την 1 Ιανουαρίου του 379. Αυτή η ημερομηνία, ημέρα θανάτου του, διατηρούμενη στη παράδοση, θεωρήθηκε απ΄ όλους τους χριστιανικούς λαούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στη νέα χρονιά.

Στη Δύση, το πρόσωπο του Αγίου Βασιλείου έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του. Στην ιστορία του Αγίου Νικολάου οι βόρειοι λαοί έχουν προσθέσει στοιχεία των δικών τους παραδόσεων όπως είναι οι τάρανδοι, που πετάνε, το έλκηθρο του Αγίου Νικολάου, το στόλισμα των καλτσών μας στο τζάκι, μια κουλτούρα που τον συνοδεύει μέχρι και σήμερα.

Το χωριό του Άγιου Βασίλη σε 10 λεπτά! Απολαύστε!

Γράφει η Μαρία

από τους «ANOrYMOUS«

Σχολιάστε

Top