Το Δημοτικό Πάρκο αποτελεί ορόσημο για την πόλη μας και σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της όμορφης Κατερίνης. Πρόκειται για μια κατάφυτη έκταση πενήντα δύο στρεμμάτων που προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες αναψυχής και διασκέδασης σε όποιον την επισκεφτεί. Για πρώτη φορά οριοθετήθηκε επί Οθωμανικής κατοχής, γύρω στον 18ο αιώνα, όταν η Κατερίνη, ως πρωτεύουσα επαρχίας, ανήκε στον Ν. Θεσσαλονίκης. Ο χώρος του σημερινού πάρκου (λίγο μεγαλύτερος απ’ ότι σήμερα) είχε γύρω- γύρω τείχη και κάγκελα και χρησιμοποιούνταν απ’ τους Τούρκους ως στρατώνας (Κισλά). Συγκεκριμένα, στην δυτική πλευρά της περιοχής, ήταν εγκατεστημένοι οι στρατώνες, ενώ στον υπόλοιπο χώρο γίνονταν στρατιωτικές ασκήσεις. Τα δύο κανόνια στη βόρεια πλευρά του Δημοτικού Κήπου, βρίσκονται εκεί ως πολύτιμα ιστορικά κειμήλια, για να θυμίζουν την τουρκική κατοχή αλλά και την απελευθέρωση.
Μετά την απελευθέρωση, το 1913 οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να κηρύξουν το χώρο αυτό (μια έκταση περίπου 80 στρεμμάτων) κοινοτική-δημοτική έκταση και να τον διαμορφώσουν ως χώρο πλατείας και πρασίνου. Ο χώρος ονομάστηκε πλατεία Ολυμπιάδος. Το 1928 όμως, από την συνολική έκταση τα εβδομήντα στρέμματα αποδόθηκαν στην κοινότητα, αφού τα υπόλοιπα παραχωρήθηκαν στον Σύλλογο Μικρασιατών Προσφύγων. Το 1933 σε τμήμα του σημερινού πάρκου ιδρύεται ένας σχολικός κήπος έκτασης τριών περίπου στρεμμάτων. Το είχαν μοιραστεί μεταξύ τους τα σχολεία της πόλης και είχε το καθένα τον κήπο του. Υπήρχαν λαχανόκηποι, ανθόκηποι και δεντρόκηποι, φυτεμένοι σε παρτέρια. Γυμναστικές επιδείξεις σχολείων λάμβαναν επίσης χώρα σε ανοιχτές εκτάσεις του πάρκου. Αργότερα, προστέθηκε ένα γήπεδο, που σήμερα δεν υπάρχει πια, το οποίο ήταν η έδρα των ιστορικών ομάδων «Μέγας Αλέξανδρος» και «Όλυμπος», από την ενοποίηση των οποίων προήλθε ο ιστορικός σύλλογος «Πιερικός».
Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης «Εκάβη» λειτουργούσε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄60 το δημοτικό καφενείο με την επωνυμία «Μουλέν Ρουζ». Το αρχικό κτήριο κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’30, και εκείνο τον καιρό αποτελούσε ένα κτήριο εξαιρετικής ομορφιάς.
Σ’ ένα τμήμα του πάρκου χτίστηκε κάποια χρόνια αργότερα το σημερινό 4ο Γυμνάσιο και Λύκειο Κατερίνης. Το κτήριο εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 1971 και λειτούργησε αρχικά ως Γυμνάσιο θηλέων Κατερίνης, ενώ από το 1979 συστεγάστηκε με το 4ο Γενικό Λύκειο.
Σήμερα το Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης, όπως έχει διαμορφωθεί από τη δεκαετία του ’90, δεν έχει πια τείχη, ούτε κάγκελα. Παραμένει όμως εδώ το εντυπωσιακό συντριβάνι, του οποίου ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε από το δήμαρχο Σολομώντα Παπαδόπουλο εν έτει 1957.
Κοντά στο συντριβάνι και προς τη δυτική πλευρά του πάρκου υπάρχουν δύο νεώτερα μνημεία: το Μνημείο της Πολύτεκνης Μάνας, το οποίο ανεγέρθη από τον Σύλλογο Πολυτέκνων Ν. Πιερίας στις 6 Νοεμβρίου 2005 επί προεδρίας Παναγιώτη Λαλόπουλου και το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, το οποίο ανεγέρθη το 2003.
Στη βόρεια πλευρά του πάρκου δεσπόζει ένα επιβλητικό κτήριο που φιλοξενεί το Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης «Εκάβη» με τη μεγάλη συνεδριακή αίθουσα αλλά και μία μικρότερη, όπου λαμβάνουν χώρα πληθώρα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καθώς και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, η οποία έχει βραβευτεί.
Δίπλα υπάρχει ένα μικρότερο κτήριο, το οποίο ήταν Λέσχη Αξιωματικών και σήμερα στεγάζει το Β΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Κατερίνης. Το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, το οποίο φιλοτεχνήθηκε το έτος 2005 και βρισκόταν στην Πλατεία Ελευθερίας, έχει μεταφερθεί σήμερα δίπλα στο χώρο του ΚΑΠΗ. Στη βορειοανατολική πλευρά του πάρκου, όπου υπάρχει μια μεγάλη όμορφη πλατεία και πολυάριθμα καφέ, δεσπόζει το Μνημείο Βαλκανικών Αγώνων, ως φόρος τιμής στους φονευθέντες, αποθανόντες και εξαφανισθέντες Πιερείς κατά την περίοδο 1912-1922.
Στην νότια πλευρά του πάρκου μπορεί να συναντήσει κανείς το ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο, που φιλοξενεί ποικίλες παραστάσεις αλλά και μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες.
Στην ίδια πλευρά έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και χώρος, όπου μπορεί κάποιος να βγάλει βόλτα το σκύλο του, να τον αφήσει ελεύθερο, να τον εκπαιδεύσει (dog park). Στο κέντρο του πάρκου μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης συντριβάνια, λιμνούλες, γεφυράκια και πλακόστρωτα μονοπάτια μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Παγκάκια και ξύλινα τραπέζια είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του πάρκου για στιγμές ξεκούρασης, χαλάρωσης και πικ-νικ.
Στο χώρο του πάρκου λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά κυρίως άνοιξη και καλοκαίρι, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσικές συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, ανθοκομικές εκθέσεις, street food festivals και πολλές άλλες δράσεις. Το πάρκο αποτελεί έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου για την πόλη της Κατερίνης και έναν τόπο χαλάρωσης και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους. Είναι πραγματικά μια όαση μαγική, ένα αληθινό στολίδι για την πόλη. Γι’ αυτό κι εμείς ως συνειδητοποιημένοι και ώριμοι πολίτες οφείλουμε να σεβόμαστε τον χώρο και να τον διατηρούμε καθαρό αναγνωρίζοντας την αξία του και την πολύτιμη συνεισφορά του τόσο περιβαλλοντικά όσο και τουριστικά, όντας περήφανοι για την ύπαρξη αυτής της πανέμορφης έκτασης εντός των ορίων της πόλης μας.
ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
https://katerini.gr/?page_id=15018
http://www.positivesolutions.gr/keimena/PARKO_KATERINIS_KAPA_NEWS.pdf
https://olympiobima.gr/dimotiko-parko-tis-katerinis-mia-oasi-poy-axizei-na-episkefthei-kaneis/