Επίσκεψη στο εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού ΜΕΛ

ΑΠΟ: kat_angel - Φεβ• 26•18

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης  του 1ου Δημοτικού Νέας Μαγνησίας Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν το εργοστάσιο ανακύκλωσης  χαρτιού ΜΕΛ (Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου) που βρίσκεται στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1967 από τον Γεώργιο Λαδόπουλο και ονομάστηκε Μακεδονική Εταιρεία Λαδόπουλος. Η πρώτη έδρα της εταιρείας ήταν στην Πάτρα αλλά μετά μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη για να είναι κοντά στα σύνορα με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Η κυρία Θεοδοσέλη ανέλαβε να μας ενημερώσει και να μας ξεναγήσει στους εξωτερικούς χώρους του εργοστασίου. Αρχικά είδαμε ένα βίντεο με όλη τη διαδικασία που ακολουθείται για την ανακύκλωση του χαρτιού. Από την πολτοποίησή του μέχρι την παραγωγή του καινούριου σε τεράστιες μπάλες.

IMG_0714 IMG_0719

        Το πρώτο στάδιο της ανακύκλωσης γίνεται από το σπίτι μας! Καθώς η πρώτη στάση είναι ο μπλε κάδος που πετάμε το χαρτί (εφημερίδες, περιοδικά, κουτιά, κτλ.). Όπως μας είπε η κυρία Θεοδοσέλη πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να καθαρίζουμε καλά τις συσκευασίες που πετάμε στον μπλε κάδο. Επίσης, όταν πετάμε κουτιά θα πρέπει πρώτα να τα πατάμε έτσι ώστε να μην πιάνουν πολύ χώρο στον κάδο.

IMG_0713

Από τους μπλε κάδους τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών όπου διαχωρίζονται τα υλικά πλαστικό-χαρτί-γυαλί-αλουμίνιο. Έπειτα το χαρτί που έρχεται στο εργοστάσιο για να ανακυκλωθεί ακολουθεί ένα μεγάλο ταξίδι! Αρχικά διαχωρίζεται από υπόλοιπα υλικά π.χ. συνδετήρες. Μετά καθαρίζεται από το μελάνι που είναι τυπωμένο πάνω του. Στη συνέχεια περνάει από ένα μεγάλο μπλέντερ όπου αναμιγνύεται με νερό και γίνεται χαρτοπολτός. Ο χαρτοπολτός απλώνεται σε μεγάλες σήτες για να στραγγίσει το νερό και μετά στεγνώνεται και τυλίγεται σε μεγάλο ρολά. Το χαρτί μπορεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί!

Η ανακύκλωση του χαρτιού είναι πολύ σημαντική αφού χρειάζεται να κοπούν 17 δέντρα για έναν τόνο χαρτιού!

IMG_0724

Μακέτα χαρτοποιητικής μηχανής

Φωτογραφίες από τοην ξενάγηση στον εξωτερικό χώρο τπυ εργοαστασίου

IMG_0727     IMG_0736     IMG_0739

Σχολιάστε

Top