Τριώδιο και ονομασίες των εβδομάδων της Αποκριάς
Οι Απόκριες είναι η τελευταία περίοδος που τρώμε κρέας και διασκεδάζουμε πριν αρχίσουμε τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Αυτή η περίοδος που κρατάει τρεις εβδομάδες ονομάζεται Τριώδιο.
Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται «Προφωνή ή Προφωνέσιμη», επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή ανακοίνωναν ότι άρχιζαν οι Απόκριες.
Η δεύτερη εβδομάδα ονομάζεται «Κρεατίνη», γιατί είναι η τελευταία εβδομάδα που τρώμε κρέας. Αυτή την εβδομάδα είναι και η «Τσικνοπέμπτη» όπου σε όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας και η μυρωδιά του ψητού απλώνεται σε όλες τις γειτονιές!
Η τρίτη εβδομάδα ονομάζεται «Τυρινή ή Τυροφάγου», όπου επιτρέπεται να φάμε γαλακτοκομικά προϊόντα
Καθαρά Δευτέρα
Η Καθαρά Δευτέρα ονομάζεται έτσι επειδή οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» σωματικά και πνευματικά. Τη μέρα αυτή ξεκινάει η νηστεία για 40 μέρες.
Όλος ο κόσμος πάει στην εξοχή για να γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα και να πετάξει χαρταετό. Αυτή η έξοδος του κόσμου ονομάζεται «Κούλουμα». Την Καθαρά Δευτέρα συνήθως τρώμε λαγάνα, ταραμά και άλλα νηστίσιμα φαγητά όπως λαχανικά, φασολάδα, κ.ά.
Το γαϊτανάκι
Το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που χορεύεται την αποκριά και ήρθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες του Πόντου της Μ. Ασίας.
Χρειάζονται 13 άτομα για να ξεκινήσει ο χορός. Ένα άτομο κρατάει ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο. Από την κορυφή του στύλου ξεκινούν 12 μακριές και χρωματιστές κορδέλες. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και από αυτές πήρε το όνομα του το έθιμο.
Γύρω από το στύλο οι 12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν σε ζευγάρια τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι. Έτσι όπως γυρνούν πλέκουν τις κορδέλες γύρω από το στύλο και σχηματίζονται χρωματιστοί συνδυασμοί. Ο χορός τελειώνει, όταν όλες οι κορδέλες έχουν τυλιχτεί γύρω από το στύλο.