Αφιέρωμα: Οι τρεις Ιεράρχες

ΑΠΟ: kat_angel - Φεβ• 26•18

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

      Οι τρείς Ιεράρχες ήταν τρεις επιφανείς Άγιοι και θεολόγοι: ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός. Η Ορθόδοξη εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρείς πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους. Οι τρεις Ιεράρχες είναι προστάτες των γραμμάτων, των δασκάλων και των μαθητών. Ζούσαν φτωχή ζωή. Είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στους φτωχούς ανθρώπους και τους δυστυχισμένους. Ήταν τρεις σοφοί. Αγαπούσαν τα γράμματα και έγιναν μεγάλοι δάσκαλοι και ρήτορες. Ο λαός τους εκτιμούσε. Ο Μέγας Βασίλειος έγραψε πολλά βιβλία. Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ήταν ευαίσθητος και έγραψε πολλά ποιήματα και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έκανε όμορφα κηρύγματα!

ιεραρχες 3

Για να δούμε τώρα κάθε έναν από τους τρεις Ιεράρχες ξεχωριστά…

 

Ο Μέγας Βασίλειος

MEGAS

Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Σπούδασε Ρητορική, Γραμματική, Αστρονομία, Φιλοσοφία, Ιατρική και Γεωμετρία. Ήταν φιλάνθρωπος και μοίρασε όλη του την περιουσία στους φτωχούς. Ίδρυσε ένα μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα που το έλεγαν Βασιλειάδα. Εκεί μπορούσαν να βρουν δωρεάν περίθαλψη όσοι είχαν ανάγκη.

Τα σοφά λόγια του:  «Όπως δεν τρώμε βλαβερές κι επικίνδυνες τροφές, έτσι δεν πρέπει να διαβάζουμε ακατάλληλα βιβλία που καταστρέφουν την ψυχή».

«Άνθρωπος που δεν δέχεται συμβουλές, είναι εχθρός του εαυτού του».

Γιορτάζουμε τη μνήμη του 1 Ιανουαρίου.

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος

 GRIGORIOS

Γεννήθηκε στο Ναζιανζό της Καππαδοκίας το 329 μ.Χ. και σπούδασε στα καλύτερα σχολεία της εποχής του. Έπεισε τους ανθρώπους ότι ο Χριστός είναι Θεός γι’ αυτό και ονομάστηκε Θεολόγος.

Τα σοφά λόγια του: «Να μιμείσαι το έργο της σοφής μέλισσας που με πολλή σοφία τρυγάει από κάθε άνθος μόνον ό,τι είναι χρήσιμο».

 «Να τιμούμαι την μητέρα μας. Ο καθένας έχει τη δική του μητέρα. Όλοι όμως έχουμε κοινή μητέρα τη πατρίδα και αυτήν πρέπει να τιμούμαι ιδιαίτερα».

Γιορτάζουμε τη μνήμη του στις 25 του Γενάρη.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος

XRYSOSTOMOS

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας. Σπούδασε Ρητορική και Θεολογία. Έγραψε πολλά βιβλία καθώς και την κυριακάτικη λειτουργία της εκκλησίας μας. Μιλούσε πολύ όμορφα και γι’ αυτό ονομάστηκε Χρυσόστομος.

Τα σοφά λόγια του: «Δεν έχει τόση αξία το να γεννηθεί κανείς από μεγάλους σε πλούτο και σε αξίωμα, όσο το να γίνει ο ίδιος μεγάλος».

 «Το χρυσάφι δεν βρέθηκε για να δενόμαστε μ’ αυτό – εννοώντας τις χρυσές αλυσίδες και τα κοσμήματα – αλλά για να λύνουμε τους δεμένους».

Γιορτάζουμε τη μνήμη του στις 13 Ιανουαρίου.

 

Σχολιάστε

Top