Την Πέμπτη, 9 Μαρτίου, μετά από πρόσκληση της δημοσιογραφικής μας ομάδας, προστέθηκε στην παρέα μας, ο γνωστός και έγκριτος δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του Ράδιο Κρήτη, κ. Αργυράκης Μανώλης.
Αφού συστηθήκαμε και αναφέραμε τον ιδιαίτερο τομέα τον οποίο καθεμία από εμάς έχει αναλάβει στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα -γυναικεία γαρ η σύνθεση της ομάδας μας – ο κ. Αργυράκης επεσήμανε ότι ανάλογη δουλειά γίνεται γενικότερα στη δημοσιογραφία, με ανάθεση από τον/την αρχισυντάκτη/τρια στην ομάδα του το πολιτικό, οικονομικό, δικαστικό, πολιτιστικό, ποικίλης θεματολογίας-ελεύθερο … ρεπορτάζ.
Σε συζήτηση που ακολούθησε, στη βάση ερωτήσεων που η ομάδα είχε επιμεληθεί, ο κ. Αργυράκης μάς ανέλυσε τις αξίες που πρέπει να έχει ένας/μία σωστός/ή δημοσιογράφος, να μην επηρεάζεται, να μην παριστάνει τον/την φωτεινό/ή παντογνώστη αλλά αντιθέτως, να συνεπικουρείται στο έργο του/της από ειδικούς/επιστήμονες, ανάλογα με το θέμα που παρουσιάζει. Τόνισε επίσης πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός στον/στην πολίτη καθώς και η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Επιπρόσθετα μας εξήγησε ότι είναι αναγκαίο να μην εμπλεκόμαστε ως δημοσιογράφοι με οικονομικούς ή πολιτικούς παράγοντες. Χρέος μας θα πρέπει να είναι η έγκυρη και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών, ανδρών και γυναικών και ο έλεγχος της εκάστοτε εξουσίας.
Αναφέρθηκε επίσης στον ψυχολογικό αντίκτυπο μιας είδησης αλλά και στην ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισής της. Μίλησε και για τις εύστοχες ερωτήσεις, οι οποίες οδηγούν σε εύστοχες απαντήσεις αλλά μόνο όταν ο/η καλεσμένος/η νιώσει άνετα, τότε θα δώσει τις επιθυμητές πληροφορίες, σύμφωνα με έναν δικό του σπουδαίο δάσκαλο της δημοσιογραφίας.
Δεν έμεινε έξω από τη συζήτησή μας η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοσιογραφία. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε η συρρίκνωση των ΜΜΕ -ειδικά μετά την οικονομική κρίση του 2010- που οδηγεί σε μείωση θέσεων εργασίας, αλλά και η αποδυνάμωση της έντυπης δημοσιογραφίας με παράλληλη ισχυροποίηση της ηλεκτρονικής. Αυτό το τελευταίο είναι μεν σημαντικό, καθώς οι πολίτες ενημερώνονται λεπτό προς λεπτό για καθετί που συμβαίνει οπουδήποτε στον πλανήτη αλλά ταυτόχρονα, ελλείψει της διασταύρωσης της πληροφορίας, διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις (Fake News), με αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Η επιλογή επαγγελματικών σελίδων είναι ένας τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο στη δουλειά του/της δημοσιογράφου, ειδικά του ραδιοφώνου, είναι η επιλογή των θεμάτων, η οποία καθορίζεται, σε μεγάλο βαθμό, από τις ανάγκες των πολιτών – πρόκειται κυρίως για ευαίσθητα θέματα, που σχετίζονται με την υγεία, την εργασία, κά, η προσεκτική μελέτη των οποίων οδηγεί στην υπεύθυνη ενημέρωση. Η προετοιμασία των θεμάτων γίνεται από την προηγούμενη μέρα, ωστόσο, είναι δυνατόν να ακυρωθεί την τελευταία στιγμή, από την ίδια την επικαιρότητα. Αυτό μάλιστα, απαιτεί πολύ γρήγορες αντιδράσεις, όπως επικοινωνία με ειδικούς, μάρτυρες των γεγονότων κτλ.
Καταληκτικά, ο κ. Αργυράκης μάς τόνισε ότι η δημοσιογραφία απαιτεί προσωπική μελέτη και βαθιά αφοσίωση στο επάγγελμα.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αργυράκη για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας, παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμά του. Μας παρέδωσε μαθήματα σωστής δημοσιογραφίας με λόγο απλό, κατανοητό, ειλικρινή. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται ένας σπουδαίος δημοσιογράφος, αναγνωρίσιμος στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο!
Φραγκάκη Εμμανουέλα