Αλληλεγγύη και στον τομέα της ενέργειας! Ενεργειακές κοινότητες: μια πρόταση ενεργειακής βιωσιμότητας

Την Πέμπτη, 21/11/2024, τις τρεις τελευταίες ώρες του Ωρολογίου Προγράμματος, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Σχολείου μας μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία από εκπροσώπους της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας και της  Περιφέρειας Κρήτης για το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων. Την ομιλία παρακολούθησαν 48 μαθητές/τριες της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Σχολείου μας.

Οι στόχοι της ομιλίας αυτής ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες:

  • τη σημασία της ενέργειας στον σύγχρονο κόσμο
  • πώς θα γίνει η ενεργειακή μετάβαση & ο ρόλος των πολιτών σε αυτήν
  • τι σημαίνουν οι όροι  βιώσιμη ανάπτυξη – ενεργειακή φτώχεια
  • πώς εξοικονομούμε ενέργεια
  • εφαρμογές παραγωγής ενέργειας
  • τι είναι οι ενεργειακές κοινότητες

 

Η ενέργεια είναι ένα αγαθό που δεν έχει υποκατάστατο. Χωρίς ενέργεια δεν μπορούμε να επιβιώσουμε ούτε να διατηρήσουμε την κοινωνική τάξη και τις κοινωνικές ισορροπίες. Ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε τη ζωή μας χωρίς ΜΜΜ, χωρίς κλιματισμό ή θέρμανση, χωρίς ψυγείο, διαδίκτυο κά. Αδύνατον!

Ωστόσο λόγω της υποβάθμισης του περιβάλλοντος αλλά και της εξάντλησης των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αναγκαία η ενεργειακή μετάβαση, η συνολική μεταβατική διαδικασία από τη χρήση μη ανανεώσιμων ορυκτών πηγών ενέργειας σε καθαρές ανανεώσιμες πηγές και στην ορθολογική χρήση της ενέργειας (θερμομόνωση, εγκατάσταση ενεργειακών κουφωμάτων)

Εργαλεία ενεργειακής μετάβασης είναι οι ενεργειακές κοινότητες. Πρόκειται για έναν τύπο κοινωνικής και οικονομικής επιχείρησης, μια νομική μορφή που επιτρέπει στους πολίτες να κατέχουν και να διαχειρίζονται συλλογικά έργα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια. Επιτρέπει σε άτομα που δεν διαθέτουν δικό τους σύστημα παραγωγής ή ηλιόλουστη ιδιωτική στέγη/ περιοχή να συμμετέχουν στη μετάβαση αυτή.

Σκοπός τους είναι το περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό όφελος στα μέλη και στις περιοχές δραστηριοποίησής τους

Μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων:

  • προωθείται η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία στον ενεργειακό τομέα
  • βελτιώνεται η ενεργειακή απόδοση της τελικής χρήσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο
  • ενισχύεται η ενεργειακή βιωσιμότητα
  • καταπολεμάται η ενεργειακή φτώχεια, η οποία έχει επιπτώσεις στην υγεία και στην ευημερία των ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι πάνω από 35.000.000 Ευρωπαίοι βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της ενεργειακής φτώχειας (λόγω χαμηλών εισοδημάτων, αυξημένων αναγκών των κτηρίων και υψηλών τιμών ενέργειας) ενώ το 20% παγκοσμίως στερείται πρόσβασης στην ηλιακή ενέργεια

 

Κείμενο: Η δημοσιογραφική ομάδα του 5ου ΓΕΛ

Φωτογραφίες: Τρευλάκη Κατερίνα

 

ΠΗΓΕΣ:

Οι πληροφορίες για τη συγγραφή του άρθρου αποτελούν μέρος της παρουσίασης των ομιλητών