Εργαστήρι Χαρακτικής για τα ΄΄Πεντόβολα, νέα γενιά’’

Η δημοσιογραφία έχει αναμφισβήτητα στενή σχέση με την Τέχνη. Στη βάση αυτής της αξιωματικής θέσης και στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοσιογραφικού ομίλου μας, πραγματοποιούμε  κάθε χρόνο  σεμινάρια τέχνης, σκίτσου (βλ.  άρθρο ΄΄Με έναν σμπάρο, δύο τρυγόνια!΄΄ & ΄΄Ας μιλήσουμε για τέχνη…΄΄, 2ο τεύχος), φωτογραφίας (βλ.  άρθρο ΄΄Η μαγεία της φωτογραφίας, η δημιουργία ενός έργου από το πουθενά…΄΄, 3ο τεύχος), δημιουργικής γραφής (βλ.  άρθρο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για τα ΄΄Πεντόβολα, νέα γενιά’’ 3ο τεύχος). Τα σεμινάρια αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν καλλιτέχνες/ιδες της τοπικής μας κοινωνίας αλλά και ταλαντούχοι/ες καθηγητές/τριες  του Σχολείου μας.

Ένα ανάλογο σεμινάριο τέχνης, χαρακτικής, αυτήν τη φορά, πραγματοποιήθηκε και φέτος, την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, για τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας από την καθηγήτρια, κ. Λουκάκη Μαριάνθη* σε τρεις αντίστοιχες διαδοχικές φάσεις.

Ο σκοπός του σεμιναρίου ήταν να μυηθούν τα ΄΄Πεντοβολάκια΄΄ στην ιδέα της δημιουργίας, αξιοποιώντας τις αντιληπτικές και κινητικές τους ικανότητες, να ξεπεράσουν αναστολές και φόβους, να δοκιμάζουν, να δημιουργούν και να απολαμβάνουν το προϊόν της δημιουργίας τους.                                     viber_image_2024-12-07_19-50-25-495

Στη πρώτη συνάντηση, την Πέμπτη 21/11/2024, η κ. Λουκάκη έκανε μια θεωρητική εισαγωγή στην τέχνη της χαρακτικής, προβάλλοντας διάφορα έργα χαρακτών αλλά και δικά της, τα οποία οι μαθήτριες μπόρεσαν να δουν από κοντά, να τα παρατηρήσουν , να τα αγγίξουν.  Η χάραξη μπορεί να γίνει σε διάφορα υλικά (ξύλο, μέταλλο, λίθο…). Στο δικό μας σεμινάριο χρησιμοποιήθηκε το λινόλιουμ, ένα μαλακό υλικό χάραξης. Η κ. Λουκάκη επέδειξε και τα υπόλοιπα υλικά που χρειάζεται ένας/μία χαράκτης/ρια: ένα σετ εργαλείων χάραξης, μια επιφάνεια εργασίας, λίγο μελάνι τυπώματος, μια σπάτουλα, ένας κύλινδρο μελανώματος, ένα κουτάλι και χαρτιά φωτοτυπίας. Τέλος, ανέφερε αναλυτικά τα βήματα χάραξης από το τύπωμα του σχεδίου σε ρυζόχαρτο ως τη χάραξη στο λινόλιουμ.

viber_image_2024-12-07_19-54-24-843    Στη δεύτερη συνάντηση, την Πέμπτη 28/11/2024, οι μαθήτριες έφεραν το σχέδιο της αρεσκείας τους και αφού το ΄΄πάτησαν΄΄στο ρυζόχαρτο και το μετέφεραν, μέσω του καρμπόν, στο λινόλιουμ, ξεκίνησε η … επώδυνη διαδικασία της χάραξης, η οποία απαιτούσε πολλή προσοχή. Η κ. Λουκάκη καθοδηγούσε και ενθάρρυνε τις μικρές χαράκτριες, οι οποίες, ομολογουμένως, τα πήγαν εξαιρετικά!

Για την τρίτη και τελευταία συνάντηση, την Πέμπτη  5/12/2024, έμεινε η ολοκλήρωση του έργου. Οι μαθήτριες τέλειωσαν το έργο τους χρησιμοποιώντας το κατάλληλο μελάνι (για χαρτί ή ύφασμα), το οποίο πέρασαν, με τη βοήθεια του  κυλίνδρου μελανώματος, πάνω στο σχέδιο, τυπώνοντάς το εν τέλει  στο αντίστοιχο υλικό.

Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για όλες!  Χάρη στη γνώση και στην ήρεμη καθοδήγηση της κ. Λουκάκη, η ομάδα μας μυήθηκε σε μια τέχνη εντελώς άγνωστη αλλά  τόσο μα τόσο γοητευτική. Με απλό και κατανοητό λόγο κατάφερε να άρει τους αρχικούς ενδοιασμούς των νεοφώτιστων χαρακτριών και να τις πείσει  ότι η δημιουργία δεν είναι ελιτίστικο προνόμιο των λίγων αλλά δυνατότητα όλων όσοι τολμούν να δοκιμάσουν.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Λουκάκη για τον χρόνο και τον κόπο της  να σχεδιάσει και να υλοποιήσει  αυτό το τόσο ενδιαφέρον εργαστήρι.

*Η κ. Λουκάκη  Μαριάνθη  είναι  χημικός  στο 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, με πολλές καλλιτεχνικές ανησυχίες και ενασχολήσεις. Ασχολείται με τη ζωγραφική, τη χαρακτική και τη φωτογραφία.