Μαγειρικά σκεύη στην Αρχαία Ελλάδα

σκευη

της Ευανθίας Κυπριώτη

 

Οι Αρχαίοι Έλληνες ως γνωστόν  είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα την τεχνολογία . Κατασκεύαζαν τα μαγειρικά τους σκεύη ώστε να μπορούν να μαγειρεύουν τις τροφές τους όσο καλύτερα και πιο άνετα μπορούσαν.Με την βοήθεια διάφορων τεχνών έφτιαξαν τα σκεύη.Τα κυριότερα ήταν το κακκάβιον, η λοπάς , ο πύραυνος και  σκεύη που μοιάζουν με τα σημερινά τηγάνια.

Το κακκάβιον ήταν μια μικρή μεταλλική χύτρα, την οποία έβαζαν πάνω στη φωτιά για να μαγειρέψουν. Ήταν σκεύος κυρίως για βραστά φαγητά και σούπες. Από το σκεύος αυτό πήρε και το όνομά της η κακκαβιά, η γνωστή μέχρι σήμερα ψαρόσουπα.

Η λοπάς ήταν ένα σχετικά χαμηλό κεραμικό σκεύος, χωρίς λαβές, το οποίο έπαιρνε και καπάκι και είχε δύο λαβές. Στο καπάκι είχε στόμιο , για να βγαίνει ο ατμός. Κάποιες πιο μεγάλες είχαν τρία πόδια, ώστε να μπορούν να τοποθετούνται πάνω στη φωτιά.

oikia j 01

Ο πύραυνος ήταν μια χύτρα με διπλά τοιχώματα. Αποτελείται από ένα εσωτερικό αγγείο το οποίο εφαρμόζει σε ένα μεγαλύτερο, που φέρει δύο σειρές τρύπες στα τοιχώματά του, ώστε, όταν τοποθετείται πάνω στη φωτιά, να κυκλοφορεί ο αέρας και να αναζωπυρώνει τη φωτιά.

Τα τηγάνια ήταν επίσης πολύ διαδεδομένα την εποχή εκείνη. Δηλαδή είναι ένα σκεύος πλατύ και ρηχό, με μακριά λαβή, για να μην καίγεται από τη φωτιά αυτός που το χρησιμοποιεί. Υπήρχαν βέβαια και κεραμικά τηγάνια, τα οποία κόστιζαν λιγότερα χρήματα.

Ο σκύφος Σκεύος που χρησιμοποιούταν για την πόση. Κατασκευασμένος από ξύλο, πηλό ή μέταλλο. είναι ένα ποτήρι για κρασί με δυο λαβές,

Ο αμφορέας ήταν ένα αγγείο με οβάλ σώμα , με κάθετη λαβή αμφίπλευρα. Τον χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση οίνου και ενίοτε ελαίου. κύρια μέσα μεταφοράς και αποθήκευσης κρασιού, λαδιού ελαιόκαρπου, δημητριακών, ψαριών κ.α.

images (6)

πηγή : http://krasodad.blogspot.gr/2015/05/blog-post_65.html

 

Σχολιάστε

Top