Τα ποτά στην Αρχαία Ελλάδα

της Μαρίας Μαλλιάκα
Γενικά , στους Αρχαίους Έλληνες άρεσε η ωραία ζωή , η καλοπέραση , η πολυτέλεια και η υπερβολή στη ζωή τους και την εκτιμούσαν . Πραγματοποιούσαν λοιπόν , συχνά φαγοπότια , γλέντια , συμπόσια και γιορτές . Στις γιορτές τις περισσότερες φορές υπήρχαν ποτά τα οποία συνδύαζαν με το φαγητό τους . Αυτό ήταν μέρος της κουλτούρας και της ζωής τους .
Οι πιο φημισμένοι αμπελώνες είναι της Θράκης , της Λέσβου , της Χίου , της Λήμνου , της Θάσου , της Μένδης , της Θεσσαλίας , της Σκοπέλου , της Σάμου , της Ρόδου , της Νάξου , της Κρήτης και της Κέρκυρας . Σημαντικό να αναφερθεί είναι πως αναμείγνυαν το κρασί με διάφορα συστατικά , ώστε να διατηρηθεί και βάση με το συστατικό ονόμαζαν το κρασί . Για παράδειγμα όταν το αναμείγνυαν με χουρμάδες , το ονόμαζαν φοινίκιος οίνος . Το πιο συχνό συστατικό ανάμιξης με το κρασί ήταν το νερό , το οποίο το έβαζαν με σκοπό να γίνει πιο ελαφρύ μ΄ αποτέλεσμα , να μπορούν να καταναλώνουν περισσότερο .
Μια ιδιαίτερη μορφή κρασιού ήταν ο <<οίνος εκ κρίθων >> που είναι η σημερινή μπίρα . Ο Αριστοτέλης μάλιστα πίστευε πως τα αποτελέσματα του ήταν αντίθετα από των άλλον κρασιών . Συχνή ήταν η ανάμειξη του νερού με διάφορα βότανα για καλύτερη γεύση . Επίσης , κατανάλωναν γάλα , ξινόγαλα , υδρόμελι και ένα πηχτό ποτό από νερό κριθάλευρο , τυρί , μέντα / θυμάρι / φλισκούνι και μέλι . Αυτό το μείγμα ονομάζεται κυκεών . Τον κυκεώνα τον χρησιμοποιούσαν στα Ελευσίνια Μυστήρια καθώς επίσης , και ως φάρμακο .
Συμπερασματικά , οι αρχαίοι ανακάτευαν διάφορα υλικά και δημιουργούσαν τα δικά τους ποτά . Όπως είδαμε τα ποτά και ιδίως το κρασά είχε πολύ σημαντική θέση στη διατροφή τους ,τη λεγομένη Μεσογειακή διατροφή .
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.