Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της Ρόδου

lytras

από τους Γιώργο Μπάρδο , Μαρία Γκαμπέτα και Αλμπάνα Κοροβέσι

 

Το Χριστόψωμο

Σε πολλά   χωριά  της Ρόδου οι νοικοκυρές  έφτιαχναν το χριστόψωμο .Το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων   στρωνόταν  από το βράδυ της παραμονής και στο κέντρο συνήθιζαν να  τοποθετούν το χριστόψωμο και  δίπλα το μέλι  με πολλούς ξηρούς καρπούς .

χριστὀψωμο

 

Συνταγή :

ΥΛΙΚΑ

 

2 κιλά  σκληρό αλεύρι

2 κουταλιές της σούπας μαγιά

Ζεστό νερό

1 κουταλιά αλάτι

1 φλιτζάνι ψίχα καρύδι( ψιλοκομμένο)

1 ολόκληρο καρύδι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ρίχνουμε  σε μια λεκάνη τη διαλυμένη μαγιά , το αλεύρι και  αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε τα καρύδια  και πλάθουμε το Χριστόψωμο. Στο επάνω μέρος σχηματίζουμε το σταυρό και στη μέση τοποθετούμε το ολόκληρο καρύδι. Το ψήνουμε στο φούρνο και είναι έτοιμο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

πηγή :

http://messanagros-rhodes.blogspot.com/2017/12/blog-post_18.html

 

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σε αρκετά χωριά της Ρόδου, το σφάξιμο του χοίρου που μεγάλωναν οι οικογένειες γινόταν σε παρέες και με ειδική ιεροτελεστία. Από τα Χριστουγεννιάτικα φαγητά ήταν επίσης τα παραδοσιακά «γιαπράκια» (ντολμαδάκια) τα οποία δεν έλειπαν από το τραπέζι. Σε ό,τι αφορά τα γλυκά τόσο στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά το χαρακτηριστικό είναι οι δίπλες, οι οποίες εξακολουθούν να κατασκευάζονται και σήμερα.

Κάλαντα
Στα Σιάννα της Ρόδου τα κάλαντα των Χριστουγέννων ψάλλονται το βράδυ της παραμονής από τα παιδιά του χωριού, αφού πρώτα πάνε στην εκκλησία, μετά την απόλυση χωρίζονται σε ομάδες και επισκέπτονται όλα τα σπίτια.

 

Το σπάσιμο του ροδιού

Η γιαγιά μου  λέει την Πρωτοχρονιά πως όταν όλοι η οικογένεια πάει στην εκκλησία ο νοικοκύρης έχει ένα ρόδι στην τσέπη του, για να το λειτουργήσει. Γυρνώντας σπίτι, πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας δεν πρέπει να ανοίξει την πόρτα με το κλειδί του, αλλά πρέπει να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι για να κάνει το καλό το ποδαρικό με το ρόδι στο χέρι. Μπαίνοντας με το δεξί σπάει το ρόδι από πίσω του.

ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΤΖΑΡΟΙ

Λένε ότι το Δωδεκαήμερο κάθε νύχτα κυκλοφορούν καλικάντζαροι στους δρόμους και στα σπίτια. Ο λαός μας λέει πως μοιάζουν με μαύρα, ψηλά και ξερακιανά όντα που χορεύουνε και γλεντάνε.

Έτσι παραμονή των Χριστουγέννων, για να μην τους πλακώσουν τα δέντρα ανεβαίνουν στον πάνω κόσμο, ενώ όλο τον χρόνο είναι κάτω απ’ την γη.

315991_orig

Σχολιάστε

Top