Αλκοολισμός

αλκοοοοο

από την Εβελίνα Κόβα

 

Η κατάχρηση του αλκοόλ αποτελεί ένα πρόβλημα που απασχολεί τόσο την ελληνική κοινωνία όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τις τελευταίες δεκαετίες φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο από ποτέ τη διεθνή επιστημονική κοινότητα καθώς οι επιπτώσεις της στην υγεία, στην κοινωνία και στην οικονομία των ατόμων είναι σοβαρές. Εκτός από τις επιδράσεις στα διάφορα συστήματα του οργανισμού, η κατανάλωση αλκοόλ δείχνει να επιδρά τόσο στην ψυχική υγεία του ατόμου, όσο και στη συμπεριφορά του σε όλα τα επίπεδα, όπως στο οικογενειακό, εργασιακό και κοινωνικό.Σκοπός  του άρθρου  είναι να παρουσιάσει  τα αίτια και τις  συνέπειες της κατάχρησης αλκοόλ τόσο για το ίδιο το άτομο, όσο και για τον περίγυρό του ,ώστε να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό γύρω από το σοβαρό ζήτημα της υπερβολικής  κατανάλωσης αλκοόλ -ειδικά και εν όψει της εορταστικής περιόδου κατά την οποία οι άνθρωποι τείνουν να πίνουν   περισσότερο .

ΟΡΙΣΜΟΣ

Τον όρο αλκοολισμό τον συναντάμε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1840 να χρησιμοποιείται από έναν Ολλανδό ιατρό ο οποίος το χρησιμοποιεί για να ερμηνεύσει τη δηλητηρίαση από το αλκοόλ που έχει σαν βασικό χαρακτηριστικό την οξεία και χρόνια µέθη (Μπικηρόπουλος Θ., 2015).

Σύμφωνα µε το ορισμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π. Ο. Υ) το 1952, «ο αλκοολισμός είναι µια χρόνια διαταραχή της συμπεριφοράς που εκδηλώνεται µε επανειλημμένη, σταθερή και συνεχή χρήση οινοπνεύματος και οινοπνευματωδών ποτών, σε ποσότητες οι οποίες είναι έξω από το κοινωνικό ή και ιατρικό πλαίσιο. Η χρήση αυτή γίνεται σε βαθμό που επηρεάζει δυσμενώς την υγεία του χρήστη και την επαγγελματική, κοινωνική και ευρύτερη λειτουργία του. Ο αλκοολισμός είναι ασθένεια και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί» (Μπικηρόπουλος Θ., 2015)

αλκοολο

Αιτίες   του  αλκοολισμού

Διάφοροι κοινωνικοί, γενετικοί, ψυχολογικοί  αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τον αλκοολισμό. Με βεβαιότητα, οι παράγοντες αυτοί έχουν σημαντικές συνέπειες στην υγεία και τη συμπεριφορά ενός ατόμου αλλά και της οικογένειας και γενικότερα της κοινωνίας.

Αναλυτικότερα:

 

1. Κοινωνικοί παράγοντες

  • Για να διασκεδάσουν
  • Για να χαλαρώσουν και να ενσωματωθούν ευκολότερα στην παρέα
  • Για να μιμηθούν τους ενήλικες
  • Από περιέργεια


2. Γενετικοί παράγοντες

  • Γιατί έχουν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού


3. Ψυχολογικοί παράγοντες

  • Γιατί έχουν υποστεί κακοποίηση από το οικογενειακό τους περιβάλλον
  • Γιατί έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
  • Γιατί έχουν βιώσει απόρριψη από την οικογένειά τους
  • Γιατί πάσχουν από μετατραυματικό στρες (PTSD) λόγω βίωσης σοβαρών τραυματικών γεγονότων

 

Ποιοι λόγοι οδηγούν τους νέους στο ποτό:

  • Αντίδραση σε αυστηρούς ή καταπιεστικούς γονείς.
  • Θεωρούν ότι έτσι απελευθερώνονται και διασκεδάζουν καλύτερα.
  • Θέλουν να νιώθουν κοινωνικά αποδεκτοί.
  • Για να πειραματιστούν σε καινούργιες εμπειρίες.
  • Για να χαλαρώσουν.
  • Για να προσεγγίσουν πιο εύκολα το άλλο φύλο.
  • Για να κατευνάσουν τον πόνο, τις ανησυχίες τους, τους φόβους τους.
  • Για να ξεχάσουν κάποιο οικογενειακό ή προσωπικό τους πρόβλημα.

 

Επιπτώσεις

 αΕπιπτώσεις στην υγεία

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό. Συγκεκριμένα μερικές αρνητικές επιπτώσεις από την μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ καταγράφονται παρακάτω:

1. Ήπαρ (συκώτι): Το ήπαρ είναι το πρώτο όργανο που προσβάλλεται από την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Τα στάδια της αλκοολικής ηπατοπάθειας είναι τέσσερα: λιπώδης διήθηση, οξεία ηπατίτιδα, χρόνια ηπατίτιδα με ίνωση και κίρρωση (χρόνια ηπατική ανεπάρκεια).

2.  Πάγκρεας : Το αλκοόλ είναι επιβλαβές και για το πάγκρεας και αποτέλεσμα είναι η  παγκρεατίτιδα. Η οξεία               παγκρεατίτιδα εκδηλώνεται με οξύ κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετό, κοιλιακή διάταση και ευαισθησία, ενώ η                 χρόνια παγκρεατίτιδα οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη.

3. Εγκέφαλος. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της σκέψης και κίνησης ανάλογα με την κατανάλωση και την ευαισθησία του καθενός. Επιπλέον η μεγάλη κατανάλωση αυξάνει το κίνδυνο τόσο του αιμορραγικού όσο και του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

4. Καρδιά: Όπως προαναφέραμε η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει ευεργετικές επιδράσεις για την καρδιά, όμως η αυξημένη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθεια, αρρυθμία και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

5. Στόμαχος: Μπορεί να προκαλέσει διάφορες στομαχικές διαταραχές όπως γαστρίτιδες, αιμορραγίες και πεπτικά έλκη.

6. Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου: Διάφορα είδη καρκίνου προκαλούνται από την υπερκατανάλωση αλκοόλ όπως: του στόματος, του οισοφάγου, του λάρυγγα και του μαστού.

7. Μειώνει την απορρόφηση βιταμινών: Η αυξημένη κατανάλωση παρεμποδίζει την απορρόφηση και μειώνει τα αποθέματα πολλών βιταμινών.

8. Αύξηση του βάρους: Τα αλκοολούχα ποτά έχουν αρκετές θερμίδες και ιδιαίτερα τα κοκτέιλ που μπορούν να αποδώσουν και πάνω από 400 θερμίδες. Επίσης το αλκοόλ δεν δημιουργεί το αίσθημα κορεσμού, έτσι εύκολα γίνεται υπερκατανάλωσή του και επιπλέον επειδή απορροφάται γρήγορα επιταχύνει την πέψη και δημιουργεί το αίσθημα της πείνας οδηγώντας τελικά στην μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού.

Επιπρόσθετα δε πρέπει να ξεχνάμε τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα που προκαλούνται λόγω κατανάλωσης αλκοόλ. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  περισσότερα από 40.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως σε τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται από τη χρήση αλκοολούχων ποτών.

 βΕπιπτώσεις στην οικογένεια

Οι περισσότερες οικογένειες με έναν αλκοολικό πρόκειται να υποφέρουν αφού απαλειφθεί το πρόβλημα του ποτού, και στο άμεσο μέλλον αλλά και πολλά χρόνια μετά.

Έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες των αλκοολικών είναι, γενικά, πιο διαταραγμένες από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Πιστεύεται, ακόμα, ευρύτατα ότι τα παιδιά των αλκοολικών διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να γίνουν και τα ίδια αλκοολικά. Έχει υπολογιστεί ότι 25-50% των αλκοολικών είχαν ένα γονιό ή ένα στενό συγγενή αλκοολικό και ότι τα παιδιά αλκοολικών γονιών έχουν τη διπλάσια πιθανότητα να γίνουν τα ίδια αλκοολικά από τα παιδιά, που δεν έχουν αλκοολικούς γονείς. Ενώ μέχρι τώρα θεωρούσαμε, ότι αυτή η οικογενειακή τάση οφείλεται αποκλειστικά στην περιβαλλοντική κατάσταση, υπάρχουν ενδείξεις, ότι συντρέχει κάποιος κληρονομικός παράγοντας.

Οι οικογένειες με κάποιον αλκοολικό (συνήθως τον πατέρα) υφίστανται βία, αντιμετωπίζουν διάλυση της οικογενειακής συνοχής, μεγάλη και διαρκή ένταση και δυσκολίες στις κοινωνικές συναλλαγές.

 

γ Κοινωνικά προβλήματα

Η μέθη σε δημόσιο χώρο διώκεται δικαστικά, γιατί ο μεθυσμένος δεν έχει αναστολές και είναι, συχνά, ενοχλητικός και επιθετικός. Η αλκοόλη βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών εγκληματικών ενεργειών βίας,. Η ιδέα πως η αλκοόλη απελευθερώνει τον άνθρωπο από τις αναστολές ισχύει και για την επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά .

Εκτός απ” τα υπερβολικά έξοδα, που πληρώνει η κοινωνία και το κόστος στην υγεία του ίδιου του πότη, οι άνθρωποι που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον του αλκοολικού έχουν καμία φορά να αντιμετωπίσουν σχεδόν αβάστακτες εμπειρίες.

Τρόποι αντιμετώπισης

Οι βασικές παράμετροι που θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά σε οποιοδήποτε θεραπευτικό πρόγραμμα για άτομα εθισμένα στο αλκοόλ, είναι οι εξής :

  • Αναγνώριση και αξιολόγηση του προβλήματος.
  • Κατάρτιση θεραπευτικού προγράμματος. Γνωρίζοντας ότι όλοι οι αλκοολικοί ΔΕΝ παρουσιάζουν την  αναγνωρισμένη κλινική εικόνα ( π.χ. συμπτώματα , βαθμό εξάρτησης κ.λπ.), η κατάρτιση του θρεπτικού προγράμματος απαιτεί δύο βασικά στοιχεία :

α. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που προαναφέρθηκε και

β. Την ενεργό συμμετοχή του ασθενούν στις αποφάσεις σχετικά με τη θεραπευτική διαδικασία.

Έτσι, τα πρώτα στάδια ενός θεραπευτικού προγράμματος μπορεί να απαιτήσουν:

1. Αποτοξίνωση , η οποία δεν είναι θεραπεία για αλκοολισμό αλλά είναι μια περίοδο αποχής από το αλκοόλ με στόχο την προετοιμασία του ατόμου για απεξάρτηση και ανάρρωση.

2. Αντιμετώπιση οργανικών ή και ψυχιατρικών διαταραχών. Συνήθως πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι προβληματικοί πότες μπορούν να αντιμετωπιστούν στα εξωτερικά ιατρεία και όχι στα νοσοκομεία και στις κλινικές.

3. Θεραπευτικό πρόγραμμα. Θα πρέπει η σχέση του θεράποντος και του θεραπευόμενου να είναι ειλικρινής και να υπάρχει μεταξύ τους εμπιστοσύνη. Επίσης κάθε θεραπευτική παρέμβαση πρέπει να εμπεριέχει κατάρτιση εφικτών θεραπευτικών στόχων. Επιπλέον απαραίτητη είναι η υποστήριξη της οικογένειας του αλκοολικού.

4. Διαχρονική παρακολούθηση. Η διαχρονική παρακολούθηση του ατόμου που νοσεί και η συνεχής υποστήριξη του ίδιου και της οικογένειας του επιβάλλεται για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.

 

                                              «Διάσημοι που τους σκότωσε το αλκοόλ»,                  https://www.womenonly.gr/star_gallery/arthro/13_1_diasimoi_tous_opoious_skotose_to_alkool-130348181/

Πηγές

Σχολιάστε

Top