Φακίδες –Ακμή : «εχθροί του εφηβικού δέρματος» Τι πρέπει να γνωρίζετε .

φροντιδα

από τις   Μαριλίνα Βακαλά , Μαρίνα Δαλδάκη , Ζωγραφιά Ηλιοπούλου και Σπαχίου Ανιέζα

 

Αν  είστε από αυτούς που σας ταλαιπωρεί η ακμή ή  βλέπετε το πρόσωπό σας να  έχει γεμίσει φακίδες , δε χρειάζεται να πανικοβάλλεστε . Η ακμή και οι φακίδες   κάνουν την εμφάνισή τους πολύ συχνά στα εφηβικά πρόσωπα …Για την αντιμετώπισή τους το καλύτερο είναι να συμβουλευόμαστε ειδικούς π.χ  δερματολόγους , αισθητικούς  .Ωστόσο ,  σκεφτήκαμε να αφιερώσουμε  το άρθρο μας σε αυτό το θέμα και να  σας δώσουμε κάποιες μικρές συμβουλές .

 

 

Τι είναι οι φακίδες;

 

Φακίδες είναι κυκλικές κηλίδες που συνήθως έχουν το μέγεθος του κεφαλιού ενός νυχιού.

Οι κηλίδες μπορεί να αναπτυχθούν τυχαία στο δέρμα, ειδικά μετά από επανειλημμένη έκθεση στο ηλιακό φως και εμφανίζονται στο επάνω τμήμα του σώματος,, όπως τα μάγουλα, τη μύτη, τους ώμους και τα άνω άκρα. Μπορεί να εμφανίζονται ακόμη και σε άτομα ηλικίας και ηλικίας 1 ή 2 ετών.

Οι περισσότερες πανάδες στο δέρμα ενός ατόμου είναι συνήθως ομοιόμορφου χρώματος. Σε διαφορετικά άτομα, οι φακίδες μπορεί να διαφέρουν στο χρώμα  και  είναι συνήθως κοκκινωπές, κίτρινες ή καφέ.

Τείνουν να γίνουν πιο σκούρες μετά την έκθεση στον ήλιο και να επανέλθουν στο αρχικό τους χρώμα κατά τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, έχουν την τάση να ξεθωριάζουν καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

φακιδες

Τι είδους φακίδες υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι φακίδες:

Οι απλές φακίδες και

Οι φακίδες λόγω ηλιακού εγκαύματος.

 

Πως μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση των φακίδων;

Επειδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη δική μας γενετική συνιστώσα που ευθύνεται για την εμφάνιση των φακίδων, τα βασικά μέτρα πρόληψης είναι:

 

1.      Χρήση αντηλιακών με δείκτη προστασίας 30 ( SPF30 -Sun Protection Factor).

2.      Η χρήση καπέλων στον ήλιο.

3.      Η ενδυμασία πρέπει να καλύπτει αρκετά τμήματα του σώματος (πουκάμισα, μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια).

4.      Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, των ωρών 10 π.μ. έως 4 μ.μ.

 

 

Άλλοι τρόποι   για να … «ξεφορτωθείτε» τις φακίδες

 

1) Ο χυμός λεμονιών είναι κατάλληλος  για την καταπολέμηση των φακίδων.          Έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα για τη θεραπεία στις φακίδες ή οποιαδήποτε άλλου τύπου δυσχρωμία του δέρματος. Έχει παρατηρηθεί ότι, δεν είναι πάντα απαραίτητο να τρίβετε το δέρμα με ένα κομμάτι του λεμονιού. Ακόμη και αν το χυμό λεμονιού εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα και με τη βοήθεια των δακτύλων θα εξυπηρετήσει το σκοπό και θα παρουσιάσει καλά αποτελέσματα.

 

2) Οι φακίδες μπορεί επίσης να αντιμετωπιστούν  με τα κατάλληλα συμπληρώματα βιταμινών. Τα άτομα που εμφανίζουν φακίδες θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης C. Όταν υπάρχει επαρκής ποσότητα βιταμίνης C στο σώμα, το δέρμα γίνεται λιγότερο ευαίσθητο στον ήλιο και επομένως έχουμε λιγότερη εναπόθεση μελανίνης. Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα  πορτοκάλια, τα σταφύλια, τα μήλα, κ.ά.

 

3) Μάσκα προσώπου με κρέμα γάλακτος πιστεύεται ότι κάνει πολύ  καλό στην αντιμετώπιση των  φακίδων. Μετά τη χρήση της είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας.

 

4) Προϊόντα και θεραπείες που θα προτείνουν  οι ειδικοί (δερματολόγος , αισθητικός )

 

 

Τι είναι η   ΑΚΜΗ

 

 

Η ακμή είναι μια ασθένεια του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία το 85% των περιπτώσεων είναι έφηβοι ενώ η ακμή πολλές φορές συνεχίζει να υπάρχει και στην ενηλικίωση. Η ακμή επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε κάποιο σημείο της ζωής τους δεν υπάρχει τρόπος ωστόσο να υπολογίσουμε πόσος χρόνος θα πάρει για να εξαφανιστεί πλήρως. Οφείλεται κυρίως στην αντίδραση του οργανισμού σε μεγάλες ποσότητες ορμονών (τεστοστερόνη) ανδρογόνων βακτήρια αλλά και σε κοινές αλλεργίες από διάφορα τρόφιμα.

ακμή2

Συμπτώματα

Η πλέον συνηθισμένη μορφή ακμής είναι η Acne Vulgaris που σημαίνει «κοινή ακμή» και οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αυτό το είδος ακμής.

Το πρόσωπο και το πάνω μέρος του λαιμού επηρεάζονται συχνότερα, άλλα η πλάτη, ο θώρακας και οι ώμοι επηρεάζονται επίσης.

Παρά τα μόνιμα σημάδια ή ακμή επηρεάζει περισσότερο την ψυχολογία και αποφέρει χαμηλό αυτοσεβασμό και σύμφωνα με μια έρευνα προκαλεί κατάθλιψη . Η ακμή τείνει να εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία, όταν οι άνθρωποι είναι ήδη αρκετά ανασφαλείς. Συνεπώς γρήγορη και έντονη θεραπεία συνιστάται για να μειώσει τις αρνητικές επιδράσεις στο άτομο.

Αίτια

Ο ακριβής λόγος που οι άνθρωποι εμφανίζουν ακμή δεν είναι ακόμα γνωστός. Αρκετοί παράγοντες λέγεται ότι συνδέονται με την ακμή:

Οικογενειακό ιστορικό: Η τάση να δημιουργείται ακμή είναι κληρονομική. Για παράδειγμα, όταν ένα έφηβο αγόρι έχει ακμή τότε έχει κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας με ακμή.

  1. Ορμονική δραστηριότητα
  2. Στρες
  3. Συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος
  4. Βακτήρια στους πόρους
  5. Ερεθισμός του δέρματος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή
  6. Η χρήση αναβολικών στεροειδών
  7. Οποιαδήποτε φάρμακα περιέχουν αλογόνα, λίθιo ή ανδρογόνα
  8. Έκθεση σε υψηλά επίπεδα χλωρίου
  9. Έκθεση σε συγκεκριμένα φάρμακα και χημικές συστάσεις όπως τα ναρκωτικά

Θεραπεία

Υπάρχουν πολλά προϊόντα που πωλούνται για την θεραπεία της ακμής, πολλά από αυτά χωρίς καμιά επιστημονική διακρίβωση. Γενικά οι περισσότερες θεραπείες προσφέρουν ελάχιστη βελτίωση στις πρώτες δύο εβδομάδες και η ακμή υποχωρεί σταδιακά μετά από 3 μήνες. Τα προϊόντα που υπόσχονται μεγάλη βελτίωση στις πρώτες δύο εβδομάδες το πιθανό είναι να απογοητεύσουν τον αγοραστή.

 Εκείνο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η ακμή αποτελεί νόσημα και πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο από δερματολόγο. Στην ήπια ακμή απαιτείται μόνο τοπική θεραπεία. Στη μέτρια και βαριά ακμή απαιτείται τοπική και από του στόματος αγωγή. Από του στόματος αγωγή πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον για 6 μήνες ενώ η τοπική αγωγή μπορεί να διαρκέσει όσο και η νόσος.

ακμή

Παντού υπάρχει ένας μύθος…

1 Η ακμή δεν οφείλεται στη διατροφή:
Έως σήμερα διάφορες επιστημονικές μελέτες δεν έχουν συσχετίσει τη διατροφή με την ακμή.  Φαγητά όπως η πίτσα, οι τηγανητές πατάτες ή ακόμα και η σοκολάτα δε ευθύνονται για τη νόσο.
2 Δεν επιδεινώνεται από το στρες:
Το καθημερινό στρες δεν αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης της ακμής. Το επίμονο άγχος που απαιτεί ιατρική αντιμετώπιση πολλές φορές θεραπεύεται με φάρμακα που προκαλούν ακμή ως ανεπιθύμητη ενέργεια.
3 Χρειάζεται θεραπεία, δεν υποχωρεί από μόνη της: 
Όπως και τα υπόλοιπα δερματικά νοσήματα έτσι και η ακμή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά.
4 Ο ήλιος δεν τη θεραπεύει: 
Το μαύρισμα μετά από έκθεση στον ήλιο μπορεί να κάνει λιγότερο εμφανή το ερεθισμένο δέρμα και τα σπυράκια. Χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα (ειδική για πρόσωπα με ακμή) για αποφυγή των δυσχρωμιών.

Αντιμετωπίστε την!

 

Με καθημερινή φροντίδα
Πρωί και βράδυ καθαρίζετε το πρόσωπο σας με ένα αντισηπτικό σαπούνι ή ένα ειδικό τζελ  και  με προϊόντα τα οποία θα σας προτείνει ο δερματολόγος σας.

Το μυστικό !

Μην πειράζετε και μην σπάτε τα σπυράκια σας. Είναι σημαντικό η διαδικασία αυτή να γίνεται σωστά από έναν ειδικό για να αποφευχθούν μολύνσεις και η δημιουργία ουλών. Ο καθαρισμός δέρματος συνιστάται αρκεί να γίνεται από έμπειρους αισθητικούς ή δερματολόγους. Απαγορεύεται η σάουνα προσώπου, η χρήση scrubs (κρέμες σε κόκκους) και η έντονη μηχανική τριβή (σκληροί σπόγγοι και βούρτσες)

 καθαρισμ'ος

Πηγές :

 

 

http://www.iatronet.gr/

 

http://www.kathimerini.gr/

 

 

 

Σχολιάστε

Top