Η γλώσσα των νέων στις ηλεκτρονικές συνομιλίες

tablet

     από την Έφη Πανιέρα

   Οι νέοι στις μέρες μας, μέσα σε αυτούς και εγώ η ίδια, χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα  καθημερινά. Μέσω αυτών επικοινωνούμε μεταξύ μας για οτιδήποτε. Έχουμε φτάσει σε σημείο να μιλάμε μεταξύ μας περισσότερο διαδικτυακά με μηνύματα παρά πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό το γεγονός σημαίνει πως πρέπει καθημερινά να εκτελούμε χιλιάδες κινήσεις με τα δάκτυλα μας επάνω στην οθόνη του κινητού είτε στον υπολογιστή. Για αυτό  λοιπόν εμείς οι νέοι δημιουργήσαμε  νέους γλωσσικούς κώδικες τους οποίους χρησιμοποιούμε στις ηλεκτρονικές συνομιλίες μας για να μας διευκολύνουν.

     Αρχικά, να αναφέρω πως υπάρχουν πολλές παραλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιείται η γλώσσα στα μηνύματα και ο καθένας μπορεί να βάλει την δική του προσωπικότητα σε ένα μήνυμα, εφόσον μπορεί να το κατανοήσει ο παραλήπτης. Ο πιο γνωστός από όλους μας είναι η αφαίρεση των φωνηέντων στην λέξη. Για παράδειγμα η λέξη “τίποτα”, ηλεκτρονικά θα μπορούσε να γραφτεί και ως “τπτ”. Από την άλλη, μικρότερες λέξεις με ένα σύμφωνο όπως η λέξη “ναι” θα μπορούσε να γραφτεί και ως “Ν”.  Ένας άλλος ιδιαίτερος τρόπος που χρησιμοποιούμε την γλώσσα ηλεκτρονικά είναι όταν θέλουμε να δείξουμε ενθουσιασμό στο μήνυμα, να προσθέτουμε περισσότερα γράμματα στην λέξη ή να χρησιμοποιούμε μια συγκεκριμένη γραμματοσειρά. Για παράδειγμα εάν θέλουμε να δείξουμε στον παραλήπτη ότι είμαστε ευγνώμονες , θα πληκτρολογούσαμε “ευχαριστώωωωωω”. Έτσι το μήνυμα γίνεται πιο φιλικό. Εάν αντίθετα θα θέλαμε να δείξουμε τον θυμό μας είτε μια σοβαρότητα, θα χρησιμοποιούσαμε κεφαλαία γράμματα, πχ. “ΟΧΙ” “ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ” κτλ.

     Στον πρώτο τρόπο, που χρησιμοποιείται και συχνότερα, αποφεύγουμε να γράφουμε ολόκληρη την λέξη κάτι το οποίο μπορεί να αποδεχθεί χρονοβόρο και κουραστικό. Με αυτόν τον τρόπο και πληκτρολογούμε γρηγορότερα και πιο εύκολα αυτό που θέλουμε να πούμε και συνάμα γινόμαστε κατανοητοί από τον παραλήπτη. Από την άλλη, ο δεύτερός τρόπος χρησιμοποιείται κυρίως για να μπορούν να εκφραστούν τα συναισθήματα μας μέσα από μια απλή λέξη. Αυτοί οι τρόποι χρήσης της γλώσσας ηλεκτρονικά είναι οι πιο γνωστοί. Υπάρχουν όμως και άλλες ηλεκτρονικές διάλεκτοι και σίγουρα θα υπάρξουν και καινούργιες με το πέρασμα των χρόνων.

i-like-agedpixel

Σχολιάστε

Top