Μα γιατί οι νέοι προτιμούν τα αγγλικά ;

studyingenglish

   της Εύας Τσερκέζη

   Συντομογραφίες, αγγλόφωνες λέξεις, φράσεις, ολόκληρο λεξιλόγιο, ολόκληρο λεξικό! Ίσως έχει να κάνει με το θέμα συζήτησης, με τον χρόνο που έχουμε στην διάθεσή μας , με το άτομο στο οποίο μιλάμε. Από άτομο σε άτομο, έτσι ταξιδεύουν οι λέξεις στο ιντερνέτ. Λέξεις που φέρουν ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά όπως η συντομία, ο λίγος χρόνος ανάγνωσης, ο εύκολος τρόπος ανάγνωσης, η εύκολη κατανόηση. Αλλά γιατί οι τόσοι νέοι προτιμούν αυτές τις ορολογίες; Ίσως γιατί τους βολεύει, αλλά υπάρχει βαθύτερη εξήγηση;

  Συνήθως μια πιθανή απάντηση σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την καθημερινότητα είναι τα social media.  Αυτά, για να εξηγήσω καλύτερα είναι ένα μέρος συγκέντρωσης με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Μια συγκέντρωση χωρίς πρόσκληση.  Ο κάθε ένας  μπορεί να πάει, να κάνει ό, τι θέλει και να μεταδώσει ότι θέλει. Αυτή η πληροφορία καταγράφεται και μετά   είναι πολύ δύσκολο να φύγει. Έτσι την ακούνε οι άλλοι, την βλέπουνε, τους αρέσει, την διαδίδουνε και την χρησιμοποιούνε. Όμως για να γίνει όλο αυτό, πρέπει οι άνθρωποι να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Και εκεί εισέρχονται τα αγγλικά.  Ο κοινός αυτός κρίκος που συνδέει όλους τους ανθρώπους μεταξύ τους. Για αυτόν τον λόγο, οι πληροφορίες- ορολογίες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι είναι στα αγγλικά.

  Μια άλλη εξήγηση είναι βέβαια και η τάση του να θέλουμε να μοιάσουμε στα λεγόμενα trend ή μόδα, που θα έλεγε κάποιος μεγαλύτερος. Όπως και να έχει η μόδα πια ορίζεται στα αγγλικά ακόμη και αν το ίδιο πράγμα που είναι στις τάσεις δεν βασίζεται στην Αγγλία. Ειδικότερα, είναι θέμα μάρκετινγκ. Κανένας επιχειρηματίας που θέλει να προβάλει παγκοσμίως την δουλειά του, δεν θα χρησιμοποιήσει την μητρική του γλώσσα. Θα προσπαθήσει να προσελκύσει όσο περισσότερο κοινό μπορεί. Και εκεί εισέρχεται πάλι ο συνδετικός κρίκος που ανέφερα πριν, τα αγγλικά. Είναι λογικό. Είναι σεβαστό. Και βρίσκεται σε ένα τόπο που το μάρκετινγκ ακμάζει όλο και περισσότερο εξαιτίας αυτού.

 Επίσης, μια ακόμη εξήγηση που πολλές φορές χρησιμοποιείται και ως δικαιολογία είναι η τάση των νέων να φύγουν από την χώρα που βρίσκονται μόλις ανεξαρτητοποιηθούν.  Συγκεκριμένα τώρα, από την Ελλάδα. ‘Ίσως γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν λιγότερες επαγγελματικές δυνατότητες λόγω της οικονομικής κρίσης. Έτσι από μικρή ηλικία σκεφτόμαστε πως πρέπει να μάθουμε περισσότερο την ζωή του εξωτερικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μιλάνε όλο και περισσότερο μεταξύ τους οι νέοι   χρησιμοποιώντας  αγγλική ορολογία.

 Hello-in-other-languages

Σχολιάστε

Top