Από τις φυσικές ομορφιές της Ρόδου :Επτά πηγές και κοιλάδα των Πεταλούδων
από τις Αϊφέρ Ουγιαννίκ και Δωροθέα Πλιάκα
Επτά Πηγές
Όταν η φύση έχει κέφια επιστρατεύει τις δυνάμεις της σε ένα αισθητηριακό δροσερό ταξίδι. Η πυκνή βλάστηση,τα σκιερά αιωνόβια πλατάνια,πηγές με τρεχούμενα νερά,υπόγειες υδάτινες διαδρομές με μια γαλήνια λιμνούλα παρασύρουν τον επισκέπτη σε έναν επίγειο παράδεισο, Τις Επτά πηγές.Μια κατάφυτη περιοχή στο κέντρο του νησιού που πήρε το όνομά της από τις πηγές που αναβλύζουν σε επτά διαφορετικά σημεία.Τα νερά των πηγών σε υδάτινους σχηματισμούς χάνονται μέσα σε μια βραχώδη σήραγγα μήκους 180 μέτρων . Τη διαδρομή αυτή μπορούν να ακολουθήσουν οι τολμηροί διαβάτες .Βγαίνοντας από τη σήραγγα τους περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη : Μια λιμνούλα μήκους 200 μέτρων,με πλάτος που κυμαίνεται από 10 έως 50 μέτρα και βάθος που ποικίλει μεταξύ 1 και 8 μέτρων. Σε αυτή τη λίμνη ζει το σπάνιο είδος ψαριού, το <Γκιζάνι>
Κοιλάδα Πεταλούδων
Ταξιδευοντας 26 Χλμ. Νοτιοδυτικά της πόλης της Ρόδου υπάρχει μια παράξενη κοιλάδα,σχεδόν παραμυθένια ,η διάσημη κοιλάδα των πεταλουδων. Την καλοκαιρινή Περίοδο κατακλύζεται κυριολεκτικά από χιλιάδες πεταλούδες οι οποίες ντύνουν τους κορμούς των δέντρων με τις φορεσιές τους .Η πεταλούδα που συναντάται στη Ρόδο λέγεται επιστημονικά τετραγωνόστικτος η καλλίμορφη πανάξια .Ο εκπληκτικός αυτός βιότοπος με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα συνθέτει ένα μοναδικό τοπίο .Με μήκος 6χλμ. είναι ένας όμορφα διαμορφωμένος χώρος,με τεχνητές λιμνούλες, γεφυράκια και δρόμους για τη διευκόλυνση των επισκεπτών.Ανηφοριζοντας προς τη κορυφή της κοιλάδας φτάνουμε σε ένα ιστορικό μοναστήρι ,αφιερωμένο στην Παναγία Καλόπετρα .
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Την αγάπη για την ομορφιά του τόπου τους,καθώς και την ανάγκη επιστημονικής ενη μέρωσης για τη χλωρίδα και πανίδα του σπάνιου αυτού βιότοπου στέγασαν οι Ροδίτες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου που βρίσκεται στην κοιλάδα των Πεταλούδων .Πρόκειται για κτήριο που κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς το 1930. Μέσα σ’αυτό το ειδικά διαμορφωμένο κτήριο μπορεί να δει κανείς διάφορα ενδημικά και σπάνια είδη που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας,καθώς επίσης και αρκετά ορυκτά και πετρώματα.Το μουσείο αποτελεί τον πυρήνα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,ενημέρωσης,επιστημονικής έρευνας και μελέτης των τοπικών οικοσυστημάτων.
Πηγή : Τουριστικός οδηγός Ρόδου
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.