Η εκπαίδευση στα Δωδεκάνησα κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας :Μαρτυρία

Ενσωμάτωση 2

της Μαρίας Μαλλιάκα

Για την εκπαίδευση στα χρόνια της Ιταλοκρατίας μίλησε στο περιοδικό μας η κα  85 χρονη κα Ειρήνη , οικογενειακή φίλη συνεργάτη μας η οποία   την περίοδο της Ιταλοκρατίας   ζούσε στην πόλη της Ρόδου  .

-ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ?

 

Θα την χαρακτήριζα ανεπαρκή σχετικά με την ελληνική γνώση ,σε κάποια περίοδο μάλιστα ήταν υποχρεωτικό να παίρνουν μόνο  ιταλική εκπαίδευση και αυτό είχε  ως συνέπεια πολλά παιδιά να σταματήσουν το σχολειό ,ώστε να μην μάθουν ιταλικά και  γίνουν Ιταλοί.

 

-ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ  ;ΔΗΛΑΔΗ ΠΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ ?

Αρχικά ο Μάριο Λάγκο ( ο 1ος διοικητής Δωδεκανήσων )  εκείνος προσπαθούσε με ήπιο τρόπο να προσεγγίσει τους Έλληνες αλλά η πολιτική του δεν απέδιδε , έτσι έστειλε τον Ντεβέκι ο οποίος ήταν διοικητής και βέβαια πολύ δικτατορικος.Αυτο αποδεικνύεται διότι έκλεισε οριστικά τα ελληνικά σχολεία και ξεκίνησε να εκτελέι Έλληνες  , οι όποιοι δεν άλλαζαν έτσι ώστε να γίνουν Ιταλοί . Ήταν λοιπόν μισητός στον λαο. Μαλιστα έδωσε εντολή να φύγει το υποβρύχιο Del phino και τον 15Αυγουστο το υποβρύχιο πήγε στο λιμάνι της Τήνου και βούλιαξε το αντιτορπιλικό Έλλη. Αυτό όπως ξέρουμε  σήμανε την αρχή  του ελληνοιταλικού πολέμου.

- ΠΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΝ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ?

Οι δάσκαλοι ήταν αρκετά αυστηροί αλλά με όρεξη και μεράκι να διδάξουν τα παιδιά καθώς είχαν διάθεση να βγουν τα παιδιά μορφωμένα στην κοινωνία

 

Σχολιάστε

Top