Μίλα, μη φοβάσαι…

bia 2

Η βία στην οικογένεια είναι ένα φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα. Σε καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας δεν υποφέρουν μόνο οι γυναίκες, αλλά και τα παιδιά, είτε ως μάρτυρες σε σκηνές βίας, είτε ως  θύματα της βίας. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες έχει παρατηρηθεί ότι μόνο 1 στα 20 περιστατικά βίας προς τις γυναίκες καταγγέλλεται στην αστυνομία, ενώ 1 στις 5 γυναίκες έχει υποστεί βία κάποια στιγμή στη ζωή της από το σύζυγο. Επίσης τρία στα τέσσερα κορίτσια και περίπου εννιά στα δέκα αγόρια έχουν υποστεί κακοποίηση από τον έναν ή και τους δύο γονείς.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν περιλαμβάνει μόνο τη σωματική κακοποίηση, αλλά τις άμεσες και έμμεσες απειλές, τη συναισθηματική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική κακοποίηση, και γενικότερα όλες εκείνες τις συμπεριφορές που ωθούν ένα άτομο να ζει υπό ένα διαρκή φόβο. Όπως και σε κάθε άλλο είδος βίας, το προφίλ του θύματος παρατηρείτε με χαμηλή αυτοεκτίμηση, παθητική συμπεριφορά, ανασφάλεια και αναξιότητα, ενοχές, ψυχοσωματικά συμπτώματα και πολλές φορές αίσθημα απόγνωσης.

Κάποια από τα αίτια που πιθανόν θα ωθήσουν κάποιον (θύτη) να ασκήσει βία στα μέλη της οικογένειάς του είναι τα εξής:

  • Το οικογενειακό του περιβάλλον
  • Εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας
  • Ψυχικές παθήσεις
  • Αλκοολισμός

Με βάση την προσωπική μας γνώμη, τέτοια είδους βία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε κοινωνικό πλαίσιο, με την βοήθεια ειδικών κέντρων υποστήριξης ατόμων που έχουν υποστεί βία. Αν το θύμα είναι ανήλικο και υπάρχουν κάποιοι συγγενής ή γείτονες που γνωρίζουν ή είναι παρατηρητές του γεγονότος αυτού, θα πρέπει να το καταγγείλουν στην αστυνομία, σε κάποιο νοσοκομείο ή σε κάποιον ειδικό. Αν το θύμα είναι ενήλικας θα απευθυνθεί ο ίδιος στην αστυνομία ή σε κάποιον δικηγόρο, για περιπτώσεις μεταξύ ενός ζευγαριού. Σύμφωνα με απόψεις ειδικών φαίνεται ότι το 60 % των θυμάτων πληρεί τα κριτήρια προς την κατάθλιψη, ενώ υπάρχει πολύ αυξημένος κίνδυνος απόπειρας αυτοκτονίας. Πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες από τις παραπάνω λύσεις ώστε να «απελευθερωθεί» το θύμα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους παρακάτω φορείς:

Κ.Ε.Θ.Ι:http://www.kethi.gr/greek/kentra/index.htm
Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας / Βοήθεια για τη βία μέσα στην οικογένεια:T:2103616232
Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας:T: 210 32 20 900
Κέντρα Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών (Γ.Γ.Ι.): Tηλ. Αθήνα: 210 52 35 318 & 210 52 35 250 Τηλ. Πειραιάς: 210 41 12 091 & 210 41 29 101
ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ (Ξενώνες υποδοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος): Αγ. Ζώνης 91 Τ: 800 11 37 777 (χωρίς χρέωση)

Πηγές:

http://www.dromostherapeia.gr/paidi-efivos/anagnoriste-kai-antimetopiste-tin-endooikogeneiaki-via.html

http://fee.org.gr/articles-blog/204-family-violence.html

 

 

Ραντόια Τσένοβα, Κωνσταντίνα Γκουμπανιτσάbia

Σχολιάστε

Top