Αστικές πεζοπορίες και διαδρομές τέχνης μέσω του Geocaching

Αστικές πεζοπορίες και διαδρομές τέχνης μέσω του Geocaching

Πώς να χρησιμοποιήστε έξυπνα το κινητό σας, περπατώντας και μαθαίνοντας!

 

Όταν η δημιουργικότητα συνεργάζεται με την τεχνολογία και όλο αυτό εντάσσεται σε ένα πλαίσιο εκπαιδευτικό, τότε το αποτέλεσμα μπορεί πραγματικά να παρακινήσει το ενδιαφέρον και των πιο «αδιάφορων» μαθητών.

Εκπαιδευτικοί  του  ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συνεργαστούν με σχολεία  από 7 χώρες (Ελλάδα, Λιθουανία, Γαλλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + (2016-2018) με τίτλο:

 “Geocaching- In and Out of the Classroom- Minds on the Move”.

Η δράση αυτή, υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης και στη βελτίωση της ποιότητάς της μέσω της ενθάρρυνσης της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Οι προτεραιότητες του προγράμματος είναι η ανοιχτή και

 

καινοτόμα εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή, η εξερεύνηση γεωκρυπτών από καθηγητές και μαθητές ως μέσο αναγνώρισης της περιοχής τους και η χρήση απλών webquests για την αντίληψη του περιβάλλοντος. Με τη συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχύεται η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ικανότητες παρουσίασης, ο γραμματισμός στην χρήση υπολογιστών και προάγονται οργανωτικές ικανότητες και επιχειρηματολογία. Στο επίπεδο της σχολικής εκπαίδευσης προάγεται η έννοια της ενεργού μάθησης, υποστηρίζεται η συμμετοχή μη προνομιούχων μαθητών και ενισχύονται οι χαμηλές επιδόσεις στα μαθηματικά, τη γλώσσα και την επιστήμη.

Η δράση έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται από την προηγούμενη σχολική χρονιά (2016-2017) και μόλις πρόσφατα την εβδομάδα από 8 έως 14 Οκτωβρίου 2017,  26 μαθητές και 13 καθηγητές από τις 7 χώρες  επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Giuseppe Ravizza της Novara στη Βόρεια Ιταλία για να δοκιμάσουν τις διαδρομές Geocaching που δημιουργήθηκαν εκεί. Από το ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπ/σης Ευόσμου συμμετείχαν 5 μαθητές της Β Λυκείου και 2 συνοδοί καθηγητές. 
Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές μοιράστηκαν τις εμπειρίες του Geocaching που είχε ήδη πραγματοποιήσει η ομάδα της Ιταλίας, ως χώρα φιλοξενίας, με επίκεντρο την τέχνη και την αστική πεζοπορία, παρέχοντας προτάσεις και προσθέτοντας ιδέες (https://erasmusgeocaching.weebly.com/).
Αυτή η συνάντηση περιελάμβανε δραστηριότητες αναζήτησης γεωκρυπτών οι οποίες αποτελούσαν μέρος διαδρομών στα αξιοθέατα της πόλης Νοβάρα, στην περιοχή Stressa, (https://erasmusgeocaching.weebly.com/stresa.html) της λίμνης Maggiore καθώς και στο ιστορικό κέντρο του Μιλάνο http://www.planetware.com/tourist-attractions-/milan-i-lo-m.htm . Αστικές πεζοπορίες και ανταλλαγή εκπαιδευτικών πρακτικών εμπλούτισαν το πρόγραμμα αυτής της συνάντησης.

 

Τι είναι όμως το Geocaching; Ένα παιχνίδι με πολλά κρυμμένα μυστικά

Το Geocaching είναι μια τεχνολογική εξέλιξη του κυνηγιού θησαυρού που παίζεται από παίκτες όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο. Σκοπός του παιχνιδιού είναι μέσω της ιστοσελίδας του geocaching ή της εφαρμογής για smartphone να εντοπίσεις μία κρύπτη (ή γεωκρύπτη), που βρίσκεται κρυμμένη σε ένα από τα χιλιάδες σημεία όλου του κόσμου και να την επισκεφτείς. Μία κρύπτη περιέχει  ένα ημερολόγιο, ένα μολύβι για να υπογράψει στο ημερολόγιο αυτός που θα βρει την κρύπτη και τον «θησαυρό», που συνήθως είναι μικρά παιχνιδάκια και διάφορα αντικείμενα μικρής αξίας.

 

Άλλοι παίκτες με την βοήθεια συσκευών GPS αναζητούν τις κρύπτες αυτές. Όποιος βρει μια κρύπτη υπογράφει στο ημερολόγιο και εάν θέλει γράφει και δυο λόγια για την κρύπτη π.χ. πως την ανακάλυψε, την διαδρομή του μέχρι εκεί, έναν χαιρετισμό προς τους άλλους επισκέπτες κ.λπ. Ο μοναδικός κανόνας που ισχύει για όποιον βρει μια κρύπτη είναι : Εάν πάρετε ένα αντικείμενο από την κρύπτη, πρέπει να αφήσετε ένα νέο αντικείμενο στην κρύπτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Geocaching συνδυάζει την τεχνολογία με τις υπαίθριες περιπέτειες. Είναι επίσης ένας φανταστικός τρόπος να εξερευνήσετε κοντινά και μακρινά μέρη. Μπορείτε να κάνετε Geocaching με τα πόδια, με ποδήλατο, με ποδήλατο, ακόμη και με αυτοκίνητο, αλλά αργά ή γρήγορα θα πρέπει να φύγετε από το αυτοκίνητο!
Κρύπτες

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 1.900.000 κρύπτες καταχωρημένες σε διάφορες ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες σε αυτό το παιχνίδι. Οι κρύπτες είναι τοποθετημένες σε περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο, και στις επτά ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης και της Ανταρκτικής. Στο παιχνίδι συμμετέχουν περισσότεροι από 5 εκατομμύρια παίκτες από όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, το παιχνίδι στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη πολύ διαδεδομένο. Στην χώρα μας υπάρχουν (Ιούνιος 2016) περίπου 3400 κρύπτες στις οποίες παρατηρείται δραστηριότητα κυρίως το καλοκαίρι από πολλούς επισκέπτες που έρχονται για τουρισμό. Παγκοσμίως όμως υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια κρύπτες σε 180 χώρες και περίπου 3 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες (περίπου 830.000 στης ΗΠΑ, 375.000 στην Γερμανία, 160.000 στην Μ. Βρετανία και περίπου 1.200 στην Ελλάδα). Είναι το ταξίδι στην ανακάλυψη μιας γεωκρύπτης η μεγαλύτερη ανταμοιβή!

 

Αναμένοντας την επόμενη κινητικότητα μαθητών και καθηγητών του προγράμματος το Φεβρουάριο του 2018 στη Θεσσαλονίκη!

Η παιδαγωγική ομάδα του σχολείου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top