Τεχνητή νοημοσύνη : Απειλή ή Ευλογία;

αρχείο λήψης

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν η τεχνολογία έχει διευκολύνει κατά πολύ την ζωή μας. Ένα ξυπνητήρι διαφορετικό από τα άλλα. Το πρώτο οσφρητικό ξυπνητήρι το οποίο δημιουργήθηκε από μια πολύ γνωστή εταιρία, το 2015 από τον Γάλλο Guillaume Rolland  ο οποίος μέσα από αυτό απέδειξε ότι το νεαρό της ηλικίας του δεν στάθηκε εμπόδιο για την ευφυή εφεύρεση του. Η φανταστική αυτή ιδέα του ήρθε μία καθημερινή που ως γνωστόν ο 17 χρόνος είχε την δυσκολία να ξυπνήσει. Ο ίδιος μισούσε το θορυβώδες ξυπνητήρι και έτσι αποφάσισε ότι ήταν αναγκαίο να διαφοροποιήσει την καθημερινότητα του. Η πρωτοποριακή αυτή εφεύρεση ένα χρόνο αργότερα έχει τοποθετηθεί στις 15 κορυφαίες εφευρέσεις που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Από τότε μέχρι σήμερα, χάρη τον  Guillaume έχει συγκεντρωθεί μια μεγάλη και ταλαντούχα ομάδα με στόχο την αλλαγή στην πραγματικότητα Το δημιούργησαν με σκοπό να λειτουργεί με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον. Οπότε αυτόματα μας βάζει στο ερώτημα, είναι αυτό ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα κλάδος της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με την σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων τα οποία θα μιμούνται διάφορα στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Καθώς αποτελεί σημείο τομής μεταξύ πολλαπλών επιστημών, με στόχο τη σύνθεση ευφυούς συμπεριφοράς με στοιχεία συλλογικής μάθησης και προσαρμογής στο περιβάλλον.

                                        

Παρουσιάζει ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και αρκεί να εστιάσουμε στην ουσιαστική τεχνολογική πρόοδο ώστε να αναγνωρίσουμε τις συναρπαστικές δυνατότητες της. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να προσδιοριστεί ως ένα υπολογιστικό σύστημα το οποίο θα έχει την δυνατότητα  να εκτελεί γνωστικές λειτουργίες ενώ ταυτόχρονα να προσαρμόζεται και να μαθαίνει με σκοπό να γίνει αποτελεσματικότερο. Σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ‘κατανοούν’ το περιβάλλον τους σε πραγματικό χρόνο και να λαμβάνουν βέλτιστες αποφάσεις.

     Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα με πολιτικές, κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις. Για παράδειγμα, η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει μεγάλης κλίμακας, έξυπνες αυτοματοποιήσης που θα επιφέρουν δραματικές αλλαγές στην επαγγελματική αποκατάσταση. Από μία άλλη οπτική, υπάρχουν εξίσου μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την πρόσβαση στα δεδομένα και τη γνώση που παράγεται από την ανάλυση και μοντελοποίησή τους. Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με την ταχύτατα αυξανόμενη δυνατότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, οδηγεί μία σπουδαία τεχνολογική επανάσταση.

            Αφορμή για την Τεχνητή νοημοσύνη και τα σοβαρά ερωτήματα που τέθηκαν για αυτήν είναι η συνέντευξη του Κ. Δασκαλάκη που μιλάει για αυτό.

                   

 Ο κ. Δασκαλάκης σε πολύ νεαρή ηλικία έλυσε ένα από τα δυσκολότερα μαθηματικά προβλήματα του μαθηματικού και νομπελίστα οικονομολόγου John Forbes Nash, το οποίο έχει μείνει επί 60 χρόνια άλυτο. Όπως αναφέρει στην συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα στοίχημα που έχει θέσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Πιο συγκεκριμένα εξηγεί πως ένα από τα ανώτερα πράγματα που μπορεί να επιτεύξει ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι να αντιγράψει τον εαυτό του. Αναφέρει επίσης πως ο Elon Musk έχει πει ”ίσως η τεχνητή νοημοσύνη να αποτελέσει τον λόγο για την έναρξη του Γ’ Παγκόσμιου πολέμου”. Καθώς επίσης υπενθυμίζει την φράση που έχει πει ο Einstein «δεν γνωρίζω με τι είδους όπλα θα πολεμηθεί ο τρίτος παγκόσμιος, αλλά ο τέταρτος θα γίνει με πέτρες και ξύλα».Ο κ.  Δασκαλάκης επισημαίνει επίσης πως απόρροια της τεχνητής νοημοσύνης είναι η απειλή για την δημοκρατία και την παγκόσμια ειρήνη.

Ευαγγελία Τ.

Δημήτριος Χ.

http://www.naftemporiki.gr

http://www.amna.gr

Σχολιάστε

Top