«Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα»

images

Φίλος είναι αυτός που χαίρεται με τα καλά και λυπάται με τα δυσάρεστα που συμβαίνουν στον φίλο του – και αυτό όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για χάρη εκείνου.»Αριστοτέλης»

Από τα αρχαία χρόνια υπήρχε ο δεσμός της φιλίας και μάλιστα ήταν ιερός αυτό το διαπιστώνουμε μέσα από την φιλία του Πάτροκλου με τον Αχιλλέα ,του Αλέξανδρος με τον Ηφαιστίωνα και του Επαμεινώνδας με τον Πελοπίδα. Οι ήρωες αυτοί  έφτασαν σε σημείου να θυσιάσουν την ζωή τους για τους αγαπημένους τους φίλους.

Και τώρα ερχόμαστε στον 21ο αιώνα και μάλιστα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα : Υπάρχουν πραγματικοί φίλοι; Και αν υπάρχουν μπορούμε να αναπτύξουμε τέτοιες σχέσεις στις μέρες μας;

Η σημερινή νεολαία ζει σε έναν εικονικό κόσμο που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουν προσωπικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να αποκτήσουν πολλούς φίλους που στην ουσία δεν είναι φίλοι τους. Μάλιστα πολλούς από αυτούς δεν τους γνωρίζουν  πραγματικά ούτε έχουν έρθει ποτέ σε διαπροσωπική επαφή μαζί τους. Απλώς τους έχει δημιουργηθεί η ιδέα ότι όσους περισσότερους φίλους έχουν τόσο περισσότερο αναγνωρίσιμοι είναι. Αυτή η αντίληψη όμως δεν ισχύει καθώς κανένας άνθρωπος δεν έχει πολλούς πραγματικούς φίλους. Οι πραγματικοί φίλοι πραγματικά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα .Λίγοι είναι οι φίλοι που νοιάζονται πραγματικά για εσένα , λίγοι είναι αυτοί που σε δέχονται όπως πραγματικά είσαι είτε έχεις προτερήματα είτε έχεις ελαττώματα. Με  άλλα  λόγια εδώ ταιριάζει η λακωνική φράση που λέει ότι  φίλοι είναι αυτοί που όταν πέσεις θα σε βοηθήσουν να σηκωθείς .Επιπλέον φίλος είναι αυτός που δεν θα σε κρίνει για τις επιλογές είτε αυτές είναι σωστές είτε είναι λάθος αλλά θα σε συμβουλέψει και θα σε παροτρύνει να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου.

Κάποτε είχαμε ακούσει ότι οι φίλοι είναι άγγελοι που κατέβηκαν από τον ουρανό για να μας βοηθήσουν να κάνουμε σωστές επιλογές και να μας προστατεύουν . Σίγουρα υπάρχουν πραγματικοί φίλοι εκεί έξω απλώς χρειάζεται αρκετό μόχθο και προσπάθεια για  να τους ανακαλύψει

 

 

Ελένη Ρ.

Γιώργος Μ.

 

Σχολιάστε

Top