Η τέχνη ενώνει η αγάπη δημιουργεί

αρχείο λήψης (1)

Σύμφωνα με νέες έρευνες το συναίσθημα της απόλυτης στοργής και της προσωπικής αφοσίωσής αποτελεί πηγή  ομορφιάς και μακροζωίας .Η αγάπη στην ζωή μας, από όπου και αν αντλείται  διεγείρει όλες τις  αντιγηραντικές  ορμόνες και προκαλεί μαγικές χημικές αντιδράσεις οι οποίες κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο υγιές και νεανικό από μέσα προς τα έξω. Η λάμψη του προσώπου μας πηγάζει από μια εσωτερική ηρεμία, γαλήνη και αυτοπεποίθησή  ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς αποτελεί σημαντικό κίνητρο για κάποιον ώστε να ζήσει περισσότερο. Ποια είναι όμως η ορμόνη της αγάπης; Η ωκυτοκινη  ,διαδεδομένη ως η ορμόνη της αγάπης . Εκκρίνεται στο σώμα μας μέσο φυσικών επαφών όπως μεταξύ συντρόφων, της επαφής μιας μητέρας με το παιδί της ή και ακόμα μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

   Οι μορφές της αγάπης είναι ποικίλες και διαφορετικής σημασίας. Όλες παρακλάδια, με κοινό τους στοιχείο την προσφορά ψυχής, ανιδιοτέλειας και συμπάθειας προς το εκάστοτε άτομο, χωρίς απαίτηση ανταλλαγμάτων. Είναι άνευ όρων και ορίων. Μόνο η πραγματική αγάπη είναι ελεύθερης θελήσεως,  απάρνησης.  Αληθινή,  αιώνια και παντοτινή.

Η αγάπη έχει πολλές μορφές με διαφορετική σημασία η κάθε μια…ρομαντική, αδερφική, προς τον συνάνθρωπο. Όλες με έναν κοινό σκοπό την προσφορά ψυχής και συμπάθειας προς το άλλο άτομα με πλήρης ανιδιοτέλεια. Ένα συναίσθημα άνευ όρων και ορίων. H αγάπη λύνει την εξίσωση του «εγώ» στο «εσύ» και τα εξισώνει με το «εμείς».

Σύμφωνα με τον Καναδό κοινωνιολόγο J.A. Lee, αυτές είναι οι έξι διαφορετικές μορφές της αγάπης:

  • Έρωτας (Eros). Ρομαντική, παθιασμένη αγάπη με τη μορφή σωματικής σύνδεσης και ανάλογης ικανοποίησης.

  • Ερωτοτροπία (Ludus). Παιχνιδιάρικη αγάπη με τη μορφή επιπόλαιης σύνδεσης και βίωσης ευχάριστων επιφανειακών εμπειριών.

  • Στοργή (Storge). Συντροφική αγάπη μεταξύ καλών φίλων με τη μορφή βαθιάς και ουσιαστικής ανθρώπινης επαφής.

  • Μανία (Mania). Κτητική,  εμμονική αγάπη με τη μορφή έντονου πάθους, μεγάλης συναισθηματικής έντασης και ψυχικού άλγους κατά τη διαχείριση της σχέσης.

  • Πράγμα (Pragma). Πρακτική, λογική αγάπη με τη μορφή πραγματιστικής διαχείρισης της σχέσης στο πλαίσιο της καθημερινότητας.

  • Αγάπη (Agape). Αλτρουιστική, ανιδιοτελής αγάπη με τη μορφή πλήρους αφοσίωσης στο αγαπημένο πρόσωπο.

Ο Έρωτας, η Ερωτοτροπία και η Στοργή αποτελούν τις βασικές μορφές αγάπης, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν και να δημιουργήσουν τις δευτερεύουσες μορφές αγάπης, ήτοι Μανία, Πράγμα και Αγάπη.

 

Οι άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα: μια Ορθόδοξη αντιπρόταση στην γιορτή του Βαλεντίνου.

Να ποιους πρέπει τα ζευγάρια να μιμούνται, να ποιοι είναι οι προστάτες τους. Ο άγιος Ακύλας και η αγία Πρίσκιλλα ήταν δύο άνθρωποι που ήταν ερωτευμένοι μεταξύ τους, όμως συγχρόνως είχαν και έναν κοινό έρωτα για ένα άλλο πρόσωπο…όχι ανθρώπινο αλλά Θεανθρώπινο. Του Ιησού Χριστού.Και αυτός ο έρωτας για τον Χριστό αναζωογονούσε και τον μεταξύ τους έρωτα.”

Στις 13 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από την ξενόφερτη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία τους δικούς της Αγίους, τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα, που θεωρούνται η Ορθόδοξη απάντηση στη δυτικής προέλευσης εορτή  του Βαλεντίνου, γνωστή και ως «εορτή των ερωτευμένων».

 O Απόστολος Παύλος εντυπωσιάστηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση, ώστε τους μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι, για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών.

Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα έμειναν ενωμένοι και αγαπημένοι μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού σύμφωνα με την Ακολουθία του Όρθρου, όταν ο Ακύλας είδε την γυναίκα του να αποκεφαλίζεται και να μαρτυρεί είπε : «Μπορώ να μην φανώ άνδρας εγώ, ανάλογα προς την γυναίκα μου ανδρείος και πρόθυμος για αποκεφαλισμό για την Πίστη του Χριστού;» και την ακολούθησε στον θάνατο.

 

 

   To  Ράφι της Αγάπης

“Στην Ελλάδα της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης ,επτά άνθρωποι που αγαπούν την ανάγνωση και πιστεύουν ακράδαντα στη θεραπευτική αξία της ξεκίνησαν το ταξίδι για την υλοποίηση ενός ευγενούς σκοπού”

<<Το ράφι της αγάπης>> συγκεντρώνει βιβλία από συγγραφείς Ελλάδας και Κύπρου,με σκοπό τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης σε υποστηρικτικούς χώρους χρόνιων πασχόντων. Εύα Παυλίδου ήταν η εμπνεύστρια τις ιδέας η όποια εξαιτίας αυτής τις αρρώστιας  αποφάσισε να βοηθήσει ασθενείς ,χρησιμοποιώντας το βιβλίο <<φάρμακο>>.

<<Εκτός από ποιήτρια είμαι και ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας και περνάς πολλές ώρες διαβάζοντας βιβλία. Είναι η συντροφιά μου. Σκέφτηκα ότι αφού με βοηθάει και βρίσκω λύση στο πρόβλημά μου, σίγουρα θα βοηθήσει και άλλους χρόνιους ασθενείς. Μίλησα με τους φίλους μου, οι οποίοι αγαπούν το γράψιμο και να να δημιουργήσουμε ¨Το Ράφι Της Αγάπης>> λέει η Εύα Παυλίδου.
Επίσης τον Οκτώβριο του 2016 <<Το Ράφι της Αγάπης>> ίδρυσε την πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη στον Σύλλογο Οικογενειών Ψυχικής Υγείας στη Θεσσαλονίκη .

 

 Η δράση του συλλόγου <<Το Ράφι της Αγάπης>>  εξελίχθηκε με τη δημιουργία 2ης δανειστικής βιβλιοθήκης.

  

 

    Όσοι θέλετε να προσεγγίσετε το <<Ράφι της Αγάπης>> μπορείτε να απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ομάδας .Email:torafitisagapis@gmail.com

 

 

  • Ρουντίνα Ελεζάι

  • Στέλλα Συριστατίδου

Σχολιάστε

Top