Αυτισμός…. μία κοινή διαταραχή

1493366635448_autismos-H793

   Στις μέρες μας, πολλοί γονείς ανησυχούν όταν μαθαίνουν ότι τα παιδιά τους έχουν πιθανότατα αυτισμό. Ωστόσο,πρέπει να μας γίνει ξεκάθαρο πως αυτή η διαταραχή δεν αποτελεί εμπόδιο για να επιτύχουν τα παιδιά. Το τελευταίο διάστημα μας έχει γίνει γνωστό πως άνθρωποι οι οποίοι προσέφεραν πολλά στην κοινωνία με τα επιτεύγματά τους έπασχαν ή πάσχουν από αυτισμό. Ίσως μας εντυπωσιάσει λοιπόν ότι ο Μότσαρτ, ο Μπετόβεν και ο Αινστάιν ήταν μερικοί από αυτούς.

            Ο Αυτισμός είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους εκατό πάσχει από αυτή την ασθένεια και γίνεται αντιληπτή πριν την συμπλήρωση των τριών ετών του ατόμου.

             Ο Αυτισμός διακρίνεται σε διάφορα είδη. Ενδεικτικά :

Σύνδρομο DAMP, σύνδρομο TOURETTE, σύνδρομο WILLIAMS και σύνδρομο του Εύθραυστου Χ. Το κάθε είδος ποικίλει ανάλογα με τα αίτια καθώς και τα συμπτώματα, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό.

             Υπάρχει συγκεκριμένα συμπτώματα με  τα οποία ειδικευμένοι γιατροί δύνανται να αντιληφθούν την διαταραχή αυτή σε ένα άτομο. Έτσι, θέτοντας ερωτήματα σε γονείς παιδιών που πάσχουν από αυτισμό έγιναν πιο ξεκάθαρα σε εμάς. Αρχικά, ρωτήθηκαν για το εάν το παιδί τους απαντάει στο κάλεσμα του ονόματος του. Το 80% αυτών αντιδρά επιλεκτικά στα ηχητικά ερεθίσματα και συνεπώς δεν το καταλαβαίνουν κάθε φορά που τους προσφωνούν.

           Σε αντίθεση με τα παιδιά που αναπτύσσονται κανονικά και έχουν την τάση να μιμούνται ερεθίσματα που δέχονται από τον περίγυρό τους, τα παιδιά με αυτισμό σπάνια αντιγράφουν γκριμάτσες ή κινήσεις των χεριών.

           Τέλος, έχει διαπιστωθεί πως αυτά τα παιδιά είναι συναισθηματικά απαθή και απόμακρα. Επομένως, δεν μπαίνει εύκολα σε ρόλους όταν παίζει και συχνά εστιάζει σε ένα μόνο παιχνίδι, καθώς όλα τα υπόλοιπα παιδιά αγαπούν τους ρόλους και το παιχνίδι τους συχνά περιλαμβάνει τη μίμηση προσώπων ή ζώων.

          Στην περίοδο που βρισκόμαστε πολλοί αναγνωρίσιμοι άνθρωποι  κάνουν λόγο για τον αυτισμό και μας προτρέπουν στο να συμπεριφερόμαστε στα άτομα αυτά με τον ίδιο τρόπο που φερόμαστε σε όλους τους υπόλοιπους και να τους κάνουμε να νιώθουν ότι μπορούν να βασιστούν σε κάποιον. Παρ’όλο που υπάρχουν ελπίδες θεραπείας του αυτισμού σύμφωνα με έρευνα Αμερικάνων επιστημόνων, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.

ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΖΙΩΓΑΣ

 

Σχολιάστε

Top