«Κυνήγησε τα όνειρά σου, διαφορετικά δε θα τα πιάσεις ποτέ» ~ Ελένη Αντωνιάδου

αρχείο λήψης

    Μόλις 30 ετών, αλλά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με το ταλέντο της σε ολόκληρο τον κόσμο και να «απογειώσει» την Ελλάδα με τη σπουδαία δουλειά της. Ο λόγος για την ερευνήτρια της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA), Ελένη Αντωνιάδου, η οποία ασχολείται με την βιοτεχνολογία, έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της στον χώρο της Ιατρικής και «αγκάλιασε» την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας .Με αφορμή την πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης να ιδρύσει την «ελληνική NASA», η Ελένη Αντωνιάδου αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που θα έχει το εν λόγω εγχείρημα, ενώ στάθηκε απέναντι σε όσους το κατέκριναν. Γεννήθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή την Οξυά, Ιωαννίνων και το Λιπαρό Πέλλας. Άρχισε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Ελλάδα, με αντικείμενο την «Πληροφορική με εφαρμογές στη Βιοϊατρική» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στα αντικείμενα «Βιομηχανική», «Νανοτεχνολογία και Αναγεννητική Ιατρική» και στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων για Βιοεπιστήμονες» στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Παράλληλα, επιλέχθηκε και φοίτησε στην Ακαδημία της NASA και δούλεψε ερευνητικά στο εργαστήριο Εξερεύνησης του Πλανήτη Άρη στον τομέα της νανοτεχνολογίας και της συνθετικής βιολογίας, όπως επίσης και στο τμήμα εκπαίδευσης αστροναυτών για βιοϊατρικά πειράματα.Το 2011, συνεισέφερε στην έρευνα που έκανε πραγματικότητα την πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση τεχνητού οργάνου στον κόσμο. Το 2013 ανακηρύχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς στα FDM Everywoman Technology Awards και το 2014 βραβεύτηκε με το Cartier Women’s Initiative Award για τη συμβολή της στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας.Σήμερα, είναι συν- ιδρύτρια της startup «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές»(Transplants Without Donors), με στόχο την μεταμόσχευση τεχνητού οργάνου στον κόσμο.

Το ενδιαφέρον της για το Διάστημα άρχισε από τότε που θυμάται τον εαυτό της.. Η οικογένειά της και οι φίλοι ακόμη θυμούνται τη μαθήτρια του Δημοτικού να ικετεύει τους δικούς της να της αγοράσουν αποξηραμένη τροφή για αστροναύτες, να φορά μπλουζάκια με το λογότυπο της NASA, να διαβάζει βιβλία αστρονομίας και αεροδιαστημικής και αργότερα να κοιτά με τις ώρες τις ειδήσεις της NASA στο Διαδίκτυο. Στο Γυμνάσιο, αποφάσισε να γίνει μέλος σε λέσχες αεροδιαστημικής όπου είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα για να πιλοτάρει μικρά αεροσκάφη. «Από παιδί μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα που τροφοδοτούσαν την περιέργειά μου για τις επιστήμες, τη γνώση και το διάστημα».Κύριος υπαίτιος, ο πατέρας της. Χημικός μηχανικός στο επάγγελμα, ο οποίος είναι μεγάλος λάτρης της τεχνολογίας και προσπαθούσε πάντα να της διεγείρει το ενδιαφέρον ως παιδί, κυρίως με το να συζητεί περίπλοκα επιστημονικά θέματα μαζί της από την ηλικία των 5 ετών.

«»Κυνήγησε τα όνειρά σου, διαφορετικά δε θα τα πιάσεις ποτέ», μου έλεγε ο πατέρας μου από μικρή», έχει εξομολογηθεί η ίδια στο παρελθόν.

Οι 4 συμβουλές ζωής που δίνει η Ελληνίδα ερευνήτρια της NASΑ

  • Το να δουλεύεις περισσότερες ώρες από όσες ξοδεύεις για να ζεις δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.

  • Το burn out δεν γίνεται μόνο λόγω φόρτου εργασίας, γίνεται γιατί ο φόρτος εργασίας είναι πιο μεγάλος από το κίνητρο για τη δουλειά.

  •   Ίσως, το μόνο πράγμα που σε κρατάει πίσω από το να τα καταφέρεις δεν είναι οι ευκαιρίες, αλλά η ανάθεση αρμοδιοτήτων και η ομαδική δουλειά.

  •     Η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών έχει θεμελιώδη αξία. Και η επιλογή συντρόφου ζωής θα μπορούσε, θα έπρεπε και πρέπει να είναι η πιο σημαντική απόφαση που θα πάρετε, αν δεν ορίσετε τις προτεραιότητές σας με μυωπικό όραμα.

Ρουντίνα Ελεζάι

Στέλλα Συριστατίδου

 

Πηγήhttp://newpost.gr/ellada/586744/elenh-antwniadoy-h-ereynhtria-poy-katekthse-th-nasa-kai-apogeiwse-thn-ellada

 

 

Σχολιάστε

Top