Κακοποίηση των ζώων

αρχείο λήψης

«Δεν ωφελεί να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε. Ας αρχίσουμε αλλάζοντας τον εαυτό μας και ας αγωνιστούμε παράλληλα για να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση γύρω μας. Είναι καιρός να κάνουμε κάτι. Είναι καιρός να πάψουμε να ντρεπόμαστε που είμαστε άνθρωποι!»Μ. Θεοδωράκης

Κακοποίηση ζώων:

Είναι ο βασανισμός, και η κακομεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 πρώτες χώρες που κακοποιούν περισσότερο τα ζώα.

Εκτιμάται ότι το 70% των ζώων που δέχονται βία από τους ανθρώπους είναι οι σκύλοι

, το 21% γάτες

και το 24% άλλα ζώα, κυρίως κτηνοτροφίας.

Η ενεργητική κακοποίηση περιλαμβάνει την δηλητηρίαση, τον πνιγμό, το κάψιμο κ. α. Επισημαίνεται επίσης, ότι εκτός από την έννοια της ενεργητικής, υπάρχει και η παθητική κακοποίηση, δηλαδή οι περιπτώσεις της έλλειψης καταλύματος, της παρατεταμένης ή μόνιμης αλυσόδετης, της παροχής ακατάλληλης τροφής, της έλλειψης φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους.

Γιατί όμως, ένας άνθρωπος κακοποιεί τα ζώα;

Όταν ένα άτομο κακοποιεί τα ζώα φαίνεται πως δεν έχει συνείδηση και τύψεις για αυτό που κάνει.

Τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις προκύπτουν από μια εμφανή ανάγκη

για εξουσία και έλεγχο.

Γενικότερα, δεν είναι ξεκάθαρη η σύνδεση επιστημονικά, ένα από τα πρώτα σημάδια διαταραχής συμπεριφοράς είναι η σκληρότητα απέναντι στα ζώα.

 Ο ψυχολόγος Dawn Drucker περιγράφει ότι όσοι έπραξαν βίαια απέναντι σε ένα ζώο , την στιγμή που το διαπράττουν νιώθουν ένα αίσθημα αδρεναλίνης που είναι ευχάριστο για αυτούς. Αυτό το αίσθημα ίσως εμφανίζεται και σε όσους διαπράττουν βιαιότητες ενάντια στους ανθρώπους.

Έτσι δικαιολογεί τον λόγο που εγκληματίες ενώ αρχικά ασχολούνταν με κακοποίηση ζώων ,

αργότερα διέφυγαν σε πιο σοβαρά θέματα,

κάνοντας κακό,

όχι πλέον μόνο σε ζώα αλλά και σε ανθρώπους.

Το τελικό συμπέρασμα των ψυχολόγων: η σκληρότητα απέναντι στα ζώα είναι ένδειξη δυνητικής κακοποίησης των ανθρώπων.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.)

Η Πανελλαδική έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στη χρήση ζώων για την ιατρική έρευνα, τα οποία έχουν κάθε αξία, δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση, και υποστηρίζει ότι η οποιαδήποτε παραβίαση αυτού του δικαιώματος είναι αυθαίρετη και αδικαιολόγητη.

“Καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι η ειδική εγκατάσταση, που προορίζεται για την περίθαλψη και την προσωρινή παραμονή σημαντικού αριθμού αδέσποτων ή ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς.”

Η υιοθεσία των αδέσποτων ζώων από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο δεν καταργείται αλλά ενισχύεται αφού οι πολίτες

– φυσικά πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν πρόσβαση μέσω διαδικτύου στις θεματικές ιστοσελίδες των Δήμων για τα προς υιοθεσία ζώα ,θα μπορούν, δηλαδή, να συνδυάσουν τις διακοπές τους στην χώρα μας με την υιοθεσία αδέσποτου ζώου.

Η δράση των ανθρώπων σχετικά με το ζήτημα

Σύμφωνα με τις § 7 και 8 του άρθρου 9 του σχεδίου νόμου οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και οι Έλληνες πολίτες, δύνανται να υιοθετήσουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς από οποιονδήποτε Δήμο της χώρας με την αυτοπρόσωπη παρουσίας τους και υπογραφή της δήλωσης υιοθεσίας του ζώου και του διαβατηρίου του.

Πολλά site, παροτρύνουν τους ανθρώπους να ευαισθητοποιηθούν και να συμβάλλουν όλοι μαζί, σαν ομάδα, στην οριστική λήξη της κακοποίησης ζώων.

Τα ζώα έχουν πάθει ήδη αρκετά και είναι καιρός να διακοπεί η άσχημη συμπεριφορά απέναντι τους.

Ας δώσουμε την απαραίτητη σημασία σε αυτό το ζήτημα το οποίο ενώ υπάρχει εδώ και καιρό, δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή ώστε να λήξει.

Σκυλιά και γάτες που κακοποιήθηκαν, που εγκαταλείφθηκαν χωρίς οίκτο, που τραυματίστηκαν και πείνασαν στάθηκαν τυχερά και υιοθετήθηκαν από κάποια οικογένεια.

Ετσι δέχτηκαν όχι μόνο φροντίδα και περιποίηση, αλλά αγάπη και τρυφερότητα από τα αφεντικά τους. Με τη πάροδο του χρόνου άλλαξαν δραματικά εμφάνιση και από ζώα γεμάτα κακουχία και αδυνατισμένα έγιναν φυσιολογικά και υγιή, ενώ η ψυχολογία τους τονώθηκε.

Οι εικόνες που ακολουθούν καταδεικνύουν το πριν και το μετά της υιοθεσίας και είναι ένας σπουδαίος λόγος για να υιοθετήσουμε ένα ζώο (αν μπορούμε βέβαια να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες του και να το φροντίσουμε σωστά).

http://www.bovary.gr/health-diary/11053/prin-kai-meta-tin-yiothesia-10-fotografies-deihnoyn-pos-allazei-ena-zoo

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%B6%CF%8E%CF%89%CE%BD

http://www.valueforlife.gr/psychologia/i-kakopoiisi-zoon-syndeetai-me-tin-kakopoiisi-anthropon-oi-drastes-ypirxan-thymata-vias-kai-einai-en-dynamei-dolofonoi/

Τα συμπεράσματα μας και η σημασία του θέματος:

Μετά την βαθύτερη έρευνα μας σχετικά με το θέμα της κακοποίησης ζώων, μπορέσαμε και αντιληφθήκαμε καλύτερα την σοβαρότητα του θέματος και ενδιαφερθήκαμε να αναπτύξουμε όλα όσα μας κίνησαν το ενδιαφέρον , δίνοντας στους αναγνώστες μας τις απαντήσεις στα ερωτήματα  γιατί και πως σχετικά με το θέμα

Άμα συμβάλλουμε όλοι μαζί σε αυτό το κοινό σκοπό, το πρόβλημα θα μειωθεί, αν όχι θα λήξει.

Πολλά site παροτρύνουν τους νέους να ευαισθητοποιηθούν και να προσφέρουν βοήθεια στα κακοποιημένα ζώα, συγκεκριμένα στα παραμελημένα ζώα που έχουν την ατυχία να μην έχουν ένα σπίτι.

Το να υιοθετήσει κανείς ένα αδέσποτο ζώο είναι σίγουρα μεγάλη ευθύνη και θέλει αρκετή σκέψη πριν προβεί σε τέτοια κίνηση.

Κωνσταντίνα Σιδοπούλου.
 Παύλος Παπαδόπουλος.

 

Σχολιάστε

Top