ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΄ΑΟΥΣΒΙΤΣ – ΜΠΙΡΚΕΝΑΟΥ.

mnhmeio

Μια από τις πολλές δράσεις και επιτυχίες του ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου ήταν και η συμμετοχή και η διάκριση  των μαθητών της Β΄Λυκείου στο διαγωνισμό δημιουργίας βίντεο με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» .Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτελούσε  το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με ιδιαίτερη μνεία στους Έλληνες Εβραίους. Οι μαθητές μέσα από τα έργα τους κλήθηκαν  να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα, καθώς επίσης προβληματίστηκαν  σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή.

Τρεις ήταν οι ομάδες οι οποίες διακρίθηκαν και  συμμετείχαν στο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, που, μεταξύ των άλλων, περιελαμβανε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κρατικό Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία.  Οι διακριθέντες μαθητές ήταν : Γεωργία Γιώρτσου , Πέτρος Ηλιάδης, Δήμος Γκάγκας, (μαθητές του Β1) και  Πρόδρομος Μαυρόπουλος και Δημήτρης Μαρκούλης (μαθητές του Β2). Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν στις 28/02/2018 και οι μαθητές  αναχώρησαν  για το Κρατικό Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία στις 21/04/2018 . Την επόμενη μέρα επισκέφθηκαν  το Κρατικό Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία.

Το Άουσβιτς ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο που δημιουργήθηκε από τους Γερμανούς, αφού ήταν ένα σύμπλεγμα στρατοπέδων, που περιελάμβανε στρατόπεδο συγκέντρωσης, εξόντωσης και καταναγκαστικής εργασίας. Βρίσκεται κοντά στην Κρακοβία της Πολωνίας.  Ξεκινήσαμε την περιήγηση περνώντας κάτω από την επιγραφή :ARBEIT MACHT FREI, που σημαίνει «η εργασία ελευθερώνει» και η συνέχεια της περιήγησης δεν μπορεί να περιγραφεί ούτε με λόγια , ούτε με εικόνες.Οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τους  συνοδούς καθηγητές και καθηγήτριες είδαν προσωπικά αντικείμενα των κρατουμένων ,γυαλιά, παπούτσια, βαλίτσες  ακόμη και τεχνητά μέλη των κρατουμένων .Απερίγραπτα ήταν τα συναισθήματα, όταν αντικρίσαμε δύο τόνους γυναικείων μαλλιών, που κόπηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους Ναζί για την παραγωγή υφασμάτων, Κατά την περιπλάνηση μέσα στο στρατόπεδο, είδαμε και τον «Τοίχο του Θανάτου», όπου οι Ναζιστές τουφέκισαν χιλιάδες ανθρώπους. Στο σημείο έχει σήμερα ανεγερθεί μνημείο στη μνήμη των νεκρών.  Επίσης, είδαμε    μία βιτρίνα με μερικές δεκάδες τενεκεδάκια χρησιμοποιημένων Zyklon B, το χημικό μέσο εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.Λίγα μέτρα παρακάτω συναντήσαμε  το Μπλοκ Νο10, στο οποίο απαγορεύεται η είσοδος. Πρόκειται για το κτίριο που πραγματοποίησε τα φρικτά πειράματα στείρωσης σε γυναίκες ο Δρ. Κλάουμπεργκ, υπό την εποπτεία του αρχίατρου Γιόσεφ Μένγκελε.

petros

 

(Οι μαθητές Πέτρος και Δήμος  έξω από το μπλοκ 8Α, στο οποίο έζησε μαρτυρικά ο διασωθείς κύριος Μωσέ, την ιστορία του οποίου έκαναν βίντεο και  διακρίθηκαν οι  παραπάνω μαθητές).

 

Αφού βγήκαμε  από το πρώτο στρατόπεδο, κατευθυνθήκαμε στο στρατόπεδο Μπίρκεναου.Το συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι τεράστιο κι εκεί  έφταναν καθημερινά τραίνα με κρατούμενους από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπό γερμανική κατοχή. Οι ράγες περνούσαν από την κύρια είσοδο της «Πύλης της Κόλασης» και λίγα μέτρα πιο κάτω, οι κρατούμενοι αποβιβάζονταν, προκειμένου να γίνει η διαλογή από τους γιατρούς: σ΄αυτούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε καταναγκαστικά έργα και σ΄αυτούς που  θα πήγαιναν απευθείας για εξόντωση στα δύο μεγάλα κτίρια όπου βρίσκονταν οι θάλαμοι αερίων και τα κρεματόρια , τα οποία δέσποζαν αντικριστά στην άλλη άκρη του στρατοπέδου. Σώζονται αρκετά κτίρια, κυρίως με κρεβάτια κρατουμένων και στο πίσω μέρος του στρατοπέδου  βρίσκονται τα ερείπια των κρεματορίων και των θαλάμων αερίων.

mnhmeio

 

(Πλάκα που βρίσκεται ανάμεσα στα ερείπια των κρεματορίων στο Μπιρκενάου, στο Διεθνές Μνημείο προς Τιμή των Θυμάτων του ναζισμού.)

 

Η επίσκεψη στα στρατόπεδα της φρίκης της Πολωνίας, στο Άουσβιτς και το Μπίρκενάου δε συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ευκολότερα ταξίδια κυρίως εξαιτίας των συναισθημάτων που γεννιούνται  στους τόπους αυτούς και που πολύ δύσκολα αποτυπώνονται στην αφήγηση. Στις 11 Μαϊου 2018 η κατάσταση ήταν διαφορετική , αφού  οι μαθητές συμμετείχαν στην απολογιστική συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας. Έρευνας και Θρησκευμάτων , όπου διατύπωσαν τις απόψεις τους , εξέφρασαν τα συναισθήματά τους και παρέλαβαν τα βραβεία τους. .

mhneio   Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Διευθυντή μου κύριο Κωνσταντίνο Παπαδάκη, ο οποίος μου » έδωσε το πράσινο φως» για τη συμμετοχή του σχολείου στο διαγωνισμό και τους μαθητές του σχολείου όχι μόνο για τη διάκρισή τους , αλλά και την ωριμότητα που επέδειξαν σ΄όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, αν και υπήρχαν πολλές αντιξοότητες .

Η  φιλόλογος

Ιωάννα Προδρομίδου.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top