«Προστατευόμενη» διατροφή

Cucina Italiana

Ψάχνεις να βρεις την κατάλληλη διατροφή για να αδυνατίσεις ;

Θες όμως να τρως καλά . Νομίζω πως έχουμε την απάντηση που ψάχνεις.

 Από τις πρώτες μελέτες που ξεκίνησαν στη δεκαετία του ‘60 σε διάφορες χώρες Ευρώπης και Ασίας και αφορούσαν στη συσχέτιση των ιδιαίτερων συνηθειών διατροφής με τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρκίνου, αλλά και τη μικρότερη θνησιμότητα από όλα τα αίτια, διαφάνηκαν οι αξίες και τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής για την υγεία και τη μακροζωία. Ωστόσο, οι μελέτες που αφορούσαν σε περιοχές της Μεσογείου (Κρήτη, Ιταλία) διαπίστωσαν ότι το διατροφικό τους μοντέλο είναι στενά συνδεδεμένο με τον καθημερινό τρόπο ζωής, εμπεριέχοντας πολιτισμικά, και κοινωνικά χαρακτηριστικά των περιοχών της Μεσογείου, οπότε ο όρος Μεσογειακή Διατροφή αντανακλά πλέον τόσο τη διατροφή όσο και το συνολικό τρόπο ζωής.

Το 2013, η UNESCO πρόσθεσε τη Μεσογειακή διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της αυλής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας (δικαιούχος), της Γαλλίας, το Μαρόκο, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Κροατίας  διότι «Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, τελετουργικών, συμβόλων και παραδόσεων σχετικά με τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, το ψάρεμα, την κτηνοτροφία, τη συντήρηση, την επεξεργασία, το μαγείρεμα, και ιδίως την παροχή και την κατανάλωση των τροφίμων.»

Η UNESCO σήμερα περιγράφει τον όρο «Mediterranean Diet» προερχόμενο από την ελληνική λέξη «δίαιτα» που αφορά σε ένα τρόπο ζωής. Σύμφωνα με το φάκελο της υποψηφιότητας και το πνεύμα της Σύμβασης της UNESCO, η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίζεται ως ένα πολυδιάστατο αγαθό, που περικλείει τη γεωργία και την αλιεία, τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, τις μεθόδους παραγωγής, την προετοιμασία των φαγητών, την ύπαιθρο, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, τις τοπικές κοινωνίες, που μαζεύονται όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι για να φάνε, να γιορτάσουν, να μοιραστούν χαρές και λύπες, παραμύθια και θρύλους.

Η Μεσογειακή διατροφή είναι μια κοινωνική πρακτική, ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσης, πρακτικών και παραδόσεων, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσα στο χρόνο και στο χώρο, παραμένοντας στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα.

Μια ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά, γεμάτη μνήμες, χρώματα, αρώματα και γεύσεις, που η κοινωνικότητα και το μοίρασμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της.

Έχει τις ρίζες της στην περιοχή και στη βιοποικιλότητα, διασφαλίζει τη διατήρηση και συνέχιση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και πρακτικών που έχουν σχέση με τη γεωργία και την αλιεία στις Μεσογειακές κοινότητες.

Αρχικά,ο ορός μεσογειακή διατροφή πήρε το όνομα της από τις χώρες της Μεσογείου καθώς η διατροφή τους έμοιαζε αρκετά .Βασικό χαρακτηριστικό είναι το ελαιόλαδο το οποίο είναι και βασική πηγή λίπους για την δίαιτα των κριτικών .

Σε μελέτες που έγιναν σε 13000 άνδρες από διάφορες χώρες ( Αμερική , Ολλανδία , Ιαπωνία , Φιλανδία , Ελλάδα κ. α. ) με στόχο να διερευνηθεί η ασαφής μέχρι τότε σχέση μεταξύ της δίαιτας και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων παρατηρήθηκε πως, οι Έλληνες ( Κρητικοί )

είχαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο. Επιπλέον είχαν και την μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής από όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες .Αυτό το γεγονός οφείλετε στις διατροφικές τους συνήθειες και ιδιαιτερότητες

Τα οφέλη αυτής της διατροφής στην υγεία μας είναι πολλαπλά .

Ποιο συγκεκριμένα

  • Επιβράδυνση του γήρατος και προαγωγή της μακροβιότητας (μέσω της μείωσης της θνησιμότητας από όλα γενικά τα αίτια, αλλά ειδικότερα από στεφανιαία νόσο και κάποιες μορφές καρκίνου)

  • Μείωση της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου

  • Μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων , της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης και διατήρηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα

  • Μείωση της συχνότητας εμφάνισης

  • Μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης Διαβήτη τύπου 2

  • Μείωση της εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων

  • Μείωση της συχνότητας εμφάνισης των νόσων Parkinson και Alzheimer, καθώς και μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο Alzheimer

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΣΙΝΕΚΙΔΗΣ

 

Σχολιάστε

Top