Πώς η κατάθλιψη έγινε επιδημία

katathlipsi

             Η κατάθλιψη αποτελεί πλέον ένα από τα πιο συνηθισμένα  αλλά παρ’ όλα αυτά ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα της κοινωνίας μας. Οι ψυχικές διαταραχές του ανθρώπου δημιουργούνται λόγω διαφόρων προβλημάτων της εποχής μας όπως είναι η ανεργία , η οικονομική κρίση ή κάποιο δυσάρεστο γεγονός που συνέβη και επηρεάζουν τη ζωή και τη διάθεση των πασχόντων αρνητικά. Οι άνθρωποι με καταθλιπτικές διαταραχές θεωρούν πως δεν υπάρχει περιθώριο για μια καλύτερη ζωή με λίγα λόγια φέρνουν το τέλος του κόσμου χωρίς να δραστηριοποιούνται και να προσπαθούν για κάτι καλύτερο για τη ζωή τους με αποτέλεσμα να κλονίζεται ο κόσμος τους .

      Πέρα από τα προβλήματα που αναφέραμε η ψυχική υγεία του ανθρώπου επιβαρύνεται αρκετά άμα το άτομο ασχολείται με τα social media. Έχει αποδειχθεί ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάει κάποιος νέος στα  social media τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να παρουσιαστεί η κατάθλιψη. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να προσπαθούν να μιμηθούν μία κατάσταση ή κάποιον όταν αυτός αποτελεί πηγή έμπνευσης για αυτούς. Βέβαια αυτό δεν προσφέρει θετικά αποτελέσματα στον άνθρωπο αν εμπνέεται από γεγονότα και παραστάσεις οι οποίες  δεν είναι δυνατόν να γίνουν πράξη στην προσωπική του ζωή και δε συμβαδίζουν με την καθημερινότητα του ατόμου. Ένας αριθμός ατόμων ανέφερε πως τα συναισθήματα που δημιουργούνται όταν βλέπουν κάποιο φίλο τους να αναρτεί στα social media ένα μακρινό ταξίδι που έκανε , ένα καλοσχηματισμένο σώμα , το πόσο καλή οικονομική κατάσταση έχουν, είναι θλίψη και δυστυχία διότι συγκρίνουν τις ζωές  τους με αυτή των φίλων τους εξαιτίας της καλοπέρασης που παρουσιάζουν στα social media.

     Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι η χορήγηση φαρμάκων,γνωστά ως και αντικαταθλιπτικά, χρησιμοποιούνται με σκοπό την ισορροπία του νευρικού μας συστήματος. Βέβαια είναι απαραίτητη η χορήγηση φαρμάκων από γιατρό διότι υπάρχουν πολλά είδη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που το καθένα είναι εξειδικευμένο για συγκεκριμένες περιστάσεις και προβλήματα .Ωστόσο τα φάρμακα δεν αντικαθιστούν την ψυχοθεραπεία και την ψυχανάλυση η οποία είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό των αιτιών της κατάθλιψης . Η συστηματική ψυχοθεραπεία βοηθάει το άτομο να βρει λύσεις για το πρόβλημά του με σκοπό την ανακούφιση και την ηρεμία .Οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί προτείνουν κάποια tips για την βελτίωση της διάθεσης τα οποία είναι τα εξής  :

  1. Δώσε στον εαυτό σου να καταλάβει και αποδέξου πως δεν είναι κακό να έχεις την ανάγκη για βοήθεια, είναι λογικό σε αυτή την κατάσταση της ζωής σου να χρειάζεσαι τη βοήθεια κάποιου άλλου , γιαυτό καλό είναι να μην αισθάνεσαι άσχημα είσαι ευάλωτος και έχεις ανάγκη από βοήθεια.

  1. Πολύ σημαντικό είναι να μην καταφύγεις σε συνήθειες επιβλαβής για την υγεία σου όπως η κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών διότι επιδεινώνουν την ψυχολογία σας.

  2. Βρείτε καινούργιες συνήθειες οι οποίες θα είναι δημιουργικές και θα σας αποτρέψουν από την απραξία η οποία δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα ειδικά αν είστε μόνοι.
  3. Συζήτα με άτομα που έχεις εμπιστοσύνη,αυτοί θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα και θα απαλύνει την ψυχολογική σας κατάσταση.

  4. Μην εμποδίζεις το παρόν σου με σκέψεις και προσδοκίες για το μέλλον

  5. Προσπάθησε να διακρίνεις τις “ανοιχτές πόρτες” που είναι μπροστά σου και επανασυνδέσου με το παρόν.

Η διαδικασία κατανόησης των παραπάνω προτάσεων παρόλο που είναι ωφέλιμες,  είναι αδύνατη κάποιες φορές διότι δεν τις αντιλαμβάνονται ως κάτι θεμιτό , αντιθέτως τις θεωρούν ως υποχρέωση και επιπλέον ως εντολές. Γιαυτό λοιπόν δεν αρκεί μόνο η ανάγνωση αλλά και η σωστή κατανόηση . Φυσικά σε μια τέτοια κατάσταση η πυροδότηση των social media δεν πρόκειται να βοηθήσει , βέβαια η περιορισμένη χρήση και η πρόληψη είναι από τα στοιχεία που θα ευνοήσουν οποιονδήποτε το έχει ανάγκη.

https://www.huffingtonpost.gr/2017/10/10/katathlipsi-kai-social-media_n_18226898.html

Celebrities μιλούν για τη μάχη τους με την κατάθλιψη

Μαίρη Συνατσάκη

«Πιστεύω πάρα πολύ στα πιο σκοτεινά κομμάτια των ανθρώπων, ακόμα και όταν σε πιάνει το παράπονο και λες γιατί να συμβαίνει σε μένα η κρίση πανικού, γιατί να περνάω εγώ κατάθλιψη. Αν το δεις λίγο αλλιώς, αυτή η σκοτεινιά μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ελπίδα σου, να είναι το πιο αισιόδοξο κομμάτι σου. Σε αυτά τα πιο σκοτεινά μονοπάτια που μπορείς να μπεις μαθαίνεις πολύ περισσότερο για σένα και τον εαυτό σου, μαθαίνεις καλύτερα ποιος είσαι και μπορεί να γίνεσαι πιο ρεαλιστής, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο κέρδος για τη ζωή. Ο πατέρας μου με αντιμετώπιζε σαν το παιδί του που έχει πρόβλημα και όχι σαν μια τρελή στο σπίτι και τι θα την κάνουμε», είχε δηλώσει στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη.

 

Σταύρος Σβήγκος

«Είχα κατάθλιψη για περίπου δυόμισι χρόνια. Τον πρώτο χρόνο τον πέρασα μόνος μου στο σπίτι. Μόλις είχαν τελειώσει τα “Άγρια Παιδιά”. Και τότε απομονώθηκα. Δεν ήθελα να σηκώνω το τηλέφωνο, να βλέπω κόσμο, να δουλεύω. Μου έκαναν προτάσεις και έλεγα ότι δεν ενδιαφέρομαι. Γενικά, δεν με ενδιέφερε τίποτα. Όλα ήταν στο «μαύρο. Βρέθηκα στο όριο. Τι ήθελα τελικά από τη ζωή μου; Πού πήγαινα; Αυτά τα πράγματα σκεφτόμουν. Δεν ένιωθα ότι χρειαζόμουν βοήθεια. Πίστευα ότι θα κατάφερνα από μόνος μου να βρω τις απαντήσεις που έψαχνα. Βέβαια αυτό ήταν λάθος μου», τόνισε στο People

 

Νάντια Μπουλέ

«Η ψυχανάλυση είναι ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου. Μόνο καλύτερος άνθρωπος μπορείς να γίνεις μέσα από τέτοιες διαδικασίες. Ανακαλύπτεις και γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου. Σε οποιονδήποτε άνθρωπο με ρωτούσε, θα συνέστηνα, είτε έχει θέματα με τον εαυτό του, τα οποία τον πιέζουν είτε όχι, να το κάνει κάποια στιγμή στη ζωή του», αποκάλυψε το όμορφο κορίτσι της τηλεόρασης.

http://www.peoplegreece.com/photo-gallery/sto-ntivani-h-elliniki-show-biz-ta-lei-ton-psichologo-tis/

Φυσικά μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Και αυτό προϋποθέτει ότι είμαστε απολύτως συνειδητοποιημένοι όταν ζητάμε βοήθεια, ότι θέλουμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε. Σύμφωνα με τον Καρλ Γιουνγκ “Η μοναξιά δεν προέρχεται από την απουσία ανθρώπων τριγύρω μας, αλλά από την αδυναμία να επικοινωνήσουμε τα πράγματα που θεωρούμε σημαντικά ή να μην εκφράζουμε απόψεις που οι άλλοι θεωρούν απαράδεκτες.”

https://www.klik.gr/gr/el/body-and-soul/karl-gioungk-an-brethei-sto-dromo-sas-i-katathlipsi-min-ti-dioxete-akouste-auta-pou-echei-na-sas-pei-2/

Ηλέκτρα Παπαδοπούλου

Σχολιάστε

Top