Η επικοινωνία μεταξύ εφήβων και γονέων

μαζι

Στη σημερινή κοινωνία, οι έφηβοι αντιμετωπίζουν πολλές αλλαγές και διάφορα προβλήματα, τα οποία προσπαθούν να λύσουν και να ξεπεράσουν. Τότε, οι έφηβοι στρέφονται στους γονείς τους για βοήθεια ή συμπαράσταση, αρκετές φορές όμως εκείνοι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών, αφήνοντάς τα μόνα τους σε δύσκολες γι’ αυτά στιγμές.

Αναμφισβήτητα, η ποιότητα διαλόγου ανάμεσα σε γονείς και εφήβους έχει ζωτική σημασία για την ψυχολογία και τη συμπεριφορά των νέων. Απόλυτα κατανοητό είναι το γεγονός ότι οι ενήλικες έχουν δικές τους ζωές και σαφώς έχουν και δικά τους προβλήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αδιαφορούν για τα προβλήματα και τις σκέψεις των παιδιών τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας έφηβος εκφράζει τις ανησυχίες του ή τους φόβους του στον γονιό του, αλλά εκείνος απορρίπτει τα συναισθήματα του παιδιού του και δεν θεωρεί τα προβλήματά του σημαντικά. Ως αποτέλεσμα, τέτοιες συμπεριφορές οδηγούν τους εφήβους να κλείνονται στον εαυτό τους, να σταματούν να μιλούν για το πώς νιώθουν και μερικές φορές ακόμα και σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη. Συμπερασματικά, απλά και μόνο από την ποιότητα του διαλόγου μεταξύ γονιών και παιδιών μπορεί να επηρεαστεί ολόκληρη η συμπεριφορά και η διάθεση ενός νεαρού ατόμου.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη επικοινωνία  μεταξύ γονιών και εφήβων. Πρώτα απ’ όλα, το σημαντικότερο είναι οι γονείς να προσπαθήσουν να δουν τα προβλήματα των παιδιών τους, από τη δική τους οπτική γωνία, καθώς και να καταβάλουν προσπάθεια στο να καταλάβουν τον λόγο που επηρεάζει τον/την έφηβο/η τόσο πολύ. Με αυτό τον τρόπο, οι γονείς θα έχουν μια πιο καθαρή εικόνα για τις σκέψεις των παιδιών τους και θα είναι έτσι σε θέση να βοηθήσουν. Επίσης, ένας ακόμη παράγοντας, που συμβάλλει στην καλύτερη επικοινωνία, είναι οι γονείς να μην απορρίπτουν τα συναισθήματα των παιδιών τους. Με αυτή την κίνησή τους, οι γονείς θα δώσουν στους εφήβους την ευκαιρία να τους εμπιστευτούν και ίσως να τους ανοιχτούν περισσότερο. Τέλος, με το να είναι ενεργητικοί ακροατές, οι γονείς θα βοηθήσουν τους νέους να νιώσουν καλύτερα, να ελαφρύνουν μέσα τους και να νιώσουν έτσι ότι τα συναισθήματά τους είναι έγκυρα.images-_3_

Ανακεφαλαιώνοντας, θα λέγαμε ότι η σωστή επικοινωνία μεταξύ γονιών και εφήβων είναι άκρως σημαντική και αποτελεί βασικό παράγοντα της σχέσης τους και της εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Αξίζει ο γονέας να προσπαθήσει να ακολουθήσει κάποιες στρατηγικές για να βελτιώσει την επικοινωνία του με το παιδί του. Έτσι, μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά στη ζωή του παιδιού του και να το βοηθήσει πραγματικά.

 

Κωστούλα Δήμητρα Νεκταρία Α’2

Σχολιάστε

Top