ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ…

okok-660x330

Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και του νόμους. Η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού περιλαμβάνει τρείς μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων αυτές είναι :

1) Προστασία , 2) Παροχές , 3) Συμμετοχή.

 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ :

Όλα τα παιδιά είναι ίσα μεταξύ τους και πρέπει να προστατεύονται απο διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος και γλώσσας. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ταυτότητα ,δηλαδή σε ένα όνομα και επίθετο .Πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου θα τους παρέχει να αναγκαία αγαθά .Επίσης έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους ,έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη και φροντίδα. Τα παιδιά που προέρχονται από ξένες χώρες έχουν και αυτά επίσης δικαίωμα φροντίδας και προστασίας .Ακόμη και εκείνα με ειδικές ανάγκες έχουν το δικαίωμα στην δωρεάν ειδική φροντίδα ,εκπαίδευση και επιμόρφωση ώστε να απολαμβάνουν ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Κάθε  ανήλικο  πρόσωπο  δικαιούται  ειδική  βοήθεια, προστασία  και  υποστήριξη,  ώστε  να  μεγαλώνει  σε ένα  κλίμα  αρμονίας, αξιοπρέπειας,  κατανόησης, ελευθερίας, ισότητας, ευημερίας και κατάλληλης προστασίας από κάθε  μορφή  σωματικής  ή ψυχολογικής βίας. Το  γεγονός  αυτό  σε  καθιστά  υπεύθυνο  για  τις πράξεις  σου,  οπόταν  είναι  σημαντικό  να  κατέχεις ποια είναι τα δικαιώματα σου αλλά και ποιες οι υποχρεώσεις σου.

Εάν είσαι 14…  

• μπορείς  να  απασχολείσαι  με  δραστηριότητες  πολιτιστικής,  καλλιτεχνικής,  αθλητικής  ή  διαφημιστικής  φύσεως,  εφόσον  έχεις  άδεια  του  Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εάν είσαι 15… 

• μπορείς να εργάζεσαι

Ωστσο μχρι να γνεις 18 … 

•δεν επιτρέπεται να απασχολείσαι με εργασίες που θεωρούνται επικίνδυνες, βαριές και ανθυγιεινές για σένα

• δεν επιτρέπεται να εργάζεσαι μεταξύ των ωρών 00.01 ‐04.00

Εάν είσαι 17…

• να πηγαίνεις σε μπιραρία, μπαρ, δισκοθήκη κτλ.

• να  μπορείς  να  αγοράζεις  και  να  καταναλώνεις  οι‐

νοπνευματώδη ποτά.

• να αποκτήσεις άδεια οδήγησης δίκυκλου που ο κυ‐

βισμός να μη ξεπερνά τα 50 κυβικά εκατοστά (cc) 

 

 

Οι πληροφορίες είναι από τις ακόλουθες ιστοσελίδες :

http://www.0-18.gr/

http://www.police.gov.cy/

Σχολιάστε

Top