Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014

images

 

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την ιστορία αυτής της αγαπημένης πόλης.

Αφιερωμένο στους μαθητές μου!

Α.Κ.

 

Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014

Η Συνδιάσκεψη Νεολαίας της ΕΕ έρχεται στη Θεσσαλονίκη

 ΠΗΓΗ:   http://gr2014.eu

 

Πλούσια σε ιστορία …

Η Θεσσαλονίκη είναι ένα σπάνιο παράδειγμα πόλης με συνεχόμενη αστική ιστορία που εκτείνεται σε 23 αιώνες . Η πόλη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. στις αρχές της Ελληνιστικής περιόδου από το βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο και πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του  Θεσσαλονίκη, αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στη μακρά ιστορία της, η Θεσσαλονίκη τέθηκε υπό ρωμαϊκή κυριαρχία για να γίνει αργότερα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας , η πόλη συνέχισε να είναι η δεύτερη πιο σημαντική πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι την απελευθέρωση και την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος το 1912. Η μοναδική γεωγραφική θέση της πόλης την κατέστησε το απόλυτο αστικό χωνευτήρι, όπου η Ευρώπη συναντά τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια συναντούν τη Μεσόγειο. Αυτή η συναρπαστική ιστορική πορεία  έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στο τοπίο και την αρχιτεκτονική της πόλης : η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της αποτυπώνεται στα υπέροχα μνημεία και αξιοθέατα (πολλά προστατευόμενα ως Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO) που αντικατοπτρίζουν το πολιτισμικό σταυροδρόμι που υπήρξε διαχρονικά η Θεσσαλονίκη.

… αλλά γεμάτη νεότητα

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό νέων στην Ελλάδα : τα τέσσερα Πανεπιστήμια της πόλης έχουν περίπου 150.000 φοιτητές , που μαζί με τους μόνιμους κατοίκους της πόλης, δημιουργούν ένα πληθυσμό 200.000 νέων ανθρώπων που ζουν στην πόλη. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των κατοίκων του κέντρου και το 1/5 του συνολικού πληθυσμού της πόλης.

Ο νεανικός χαρακτήρας της πόλης δεν είναι μόνο δημογραφικός, αλλά στηρίζεται στην κουλτούρα και τον τρόπο ζωής που την χαρακτηρίζουν: η ζωντανή αστική καθημερινότητα σε πολύβουες γειτονιές,  η δραστήρια φοιτητική κοινότητα  με πολλές νεανικές ΜΚΟ και δράσεις, τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα μαζί με μία πλούσια εναλλακτική καλλιτεχνική σκηνή, και η έντονη νυχτερινή ζωή διαμορφώνουν την καθημερινή ζωή μιας πραγματικής μητρόπολης της νεολαίας.

Θεσσαλονίκη, Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014

Την 1η Ιανουαρίου η Θεσσαλονίκη ανέλαβε επίσημα τα ηνία ως Πρωτεύουσα Νεολαίας της Ευρώπης για το 2014. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 150 εκδηλώσεις που χωρίζονται σε 11 διαφορετικές θεματικές ενότητες, συμπεριλαμβανομένων των αστικών παρεμβάσεων, του εθελοντισμού, της κοινωνικής συμμετοχής μέσω εθελοντισμού και ΜΚΟ, των πράσινων αστικών δράσεων και δράσεις παγκόσμιας δικτύωσης για τη νεολαία. Πέραν των δράσεων για τη νεολαία της πόλης, η Θεσσαλονίκη 2014 διοργανώνει και διεθνείς εκδηλώσεις που αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερους από 10.000 επισκέπτες . Μεταξύ άλλων, σε αυτά περιλαμβάνονται το σεμινάριο “Reclaim the Future” με επίκεντρο το μέλλον των νέων στην Ευρώπη μετά την κρίση , που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, και την Διεθνή Συνάντηση των φοιτητών Erasmus  το Νοέμβριο. Πέραν των προγραμματισμένων εκδηλώσεων ο οργανωτικός φορέας Θεσσαλονίκη 2014 υποστηρίζει ενεργά και πρωτοβουλίες από διάφορα αστικά νεανικά κινήματα και ομάδες νέων της πόλης.

Η Συνδιάσκεψη Νεολαίας της ΕΕ έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 θα φιλοξενήσει Συνδιάσκεψη Νεολαίας της ΕΕ με θέμα την κοινωνική ένταξη των νέων από τις 10 ως τις 12 Μαρτίου. Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συγκεντρώσει περίπου 250 συμμετέχοντες από τα Εθνικά Συμβούλια Νέων, Γενικούς Διευθυντές της Ε.Ε. για θέματα νεολαίας, εκπροσώπους από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών καθώς επίσης και εκπροσώπους από διεθνείς ΜΚΟ Νέων, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Σχολιάστε

Top