Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

«Εφηµερίδα είναι η ηµερήσια, έντυπη έκδοση που περιέχει σχόλια, ειδήσεις, ανταποκρίσεις, διαφηµίσεις, και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση µε την επικαιρότητα: πρωινές/απογευµατινές/καθηµερινές/κυριακάτικες.

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΣΜΟ

Οι πρώτες εφηµερίδες εντοπίστηκαν αρχικά στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Οι «Βασίλειες Εφηµερίδες» όπως τις αποκαλούσαν ήταν ηµερήσια φύλλα όπου περιέ-γραφαν ότι συνέβαινε καθηµερινά στο βασίλειο της Μακεδονίας. Περιείχαν θέματα σχετικά με τα στρατιωτική και οικονομική κατάσταση του κράτους. Υπεύθυνος για τη σύνταξη των εφηµερίδων ήταν ο Ευµενές ο Καρδιανός τον οποίο ο ίδιος ο Αλέξανδρος είχε διορίσει ως επικεφαλή της εταιρίας ενηµέρωσης και καταγραφής. Παρ’ όλο που οι «Βασίλειες Εφηµερίδες» του Αλεξάνδρου είναι γνωστές ακόµα και σήµερα δεν είναι απόλυτα βέβαιο πως ήταν δική του εφεύρεση. Πέρα από τη Μακεδονία επίσης, εφηµερίδες είχαν βασιλιάδες της Περσίας, της Αιγύπτου και άλλων ανατολικών χωρών.

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

Η γέννηση του ελλαδικού τύπου εντοπίζεται στα τέλη του 18ου αιώνα, την εποχή της διά-δοσης των ιδεών του διαφωτισµού και στο χώρο της Ελληνικής διασποράς. Στη Βιέννη το 1784 εκδόθηκε η πρώτη Ελληνική εφηµερίδα. Τον Ιούλιο του ίδιου κιόλας έτους έπαυσε η έκδοση της λόγω τουρκικών πιέσεων προς τις αυστριακές αρχές. Μια ακόµα εφηµερίδα που εκδιδόταν επίσης στη Βιέννη ήταν η «εφηµερίς των Μακρίδων Πουλιών» το 1790. Στην εφημερίδα αυτή δημοσιεύονταν ειδήσεις για τη Γαλλική Επανάσταση καθώς και γεγονότα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τη δεκαετία 1811-1821 στα τυπογραφεία της Βιέννης και του Παρισιού εκδίδονταν πολλά έντυπα. Το 1811 µε την άδεια της αυστριακής κυβέρνησης εκδίδεται από τον Άνθιµο Γαζή η εφηµερίδα «Λόγιος Ερµής». Στη συνέχεια στο Παρίσι εκδίδεται η «Αθήνα» η «Μέλισσα» και το «Μουσείον» ενώ στο Λονδίνο εκδίδεται η «Ίριδα». Σε Ελληνικό τώρα έδαφος, εκδίδεται το 1812 στα Επτάνησα η «Ιονική». Ως πρώτη επίσηµη Ελληνική εφηµερίδα χαρακτηρίζεται η «Σάλπιξ Ελληνική» η οποία εκδόθηκε 1η Αυγούστου του 1821 στην Καλαµάτα. Οι εφηµερίδες του αγώνα προ-σπαθούν να ενηµερώσουν για την επικαιρότητα των πολεµικών εξελίξεων και γενικότερα να ενηµερώσουν για πολιτικά και κοινωνικά θέµατα. Το 1822 εκδίδεται η χειρόγραφη εφηµερίδα «Αιτωλική» στη Στερεά Ελλάδα ενώ στο Μεσολόγγι το 1824 ο Ελβετός Ιάκωβος Μάγες εκδίδει την εφηµερίδα «Ελληνικά Χρονικά». Στην Αθήνα η πρώτη εφηµερίδα εκδόθηκε το 1824 από τον Γεώργιο Ψύλλα και ήταν η «Εφηµερίς των Αθηνών» η οποία και γράφτηκε στη δηµοτική. Το 1825 εκδίδεται από το Θεόκλητο Φαρµακίδη η «Γενική Εφηµερίς της Ελλάδας» που µετονοµάστηκε σε «Εφηµερίς της Κυβερνήσεως » και εκδίδεται έως και σήµερα.

Στα επόµενα χρόνια εκδόθηκαν πολλοί τίτλοι εφηµερίδων κι’ έτσι η πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα θεωρήθηκε η «χρυσή εποχή» των εφηµερίδων. Κατά τη διάρκεια του Α” Παγκόσµιου πολέµου εκδόθηκαν γύρω στις 15 εφηµερίδες στην Αθήνα µερικές εκ των οποίων και η «Ελευθεροτυπία», ο «Ελεύθερος τύπος», η «Καθηµερινή», η «∆ηµοκρατία» κ.α. Στη διάρκεια της χούντας (1967-1974) λειτουργεί επίσης µεγάλος αριθµός εφηµερίδων όπως η «Απογευµατινή», «το Βήµα», «τα Νέα» κ.α. ενώ το 1988 πρωτοεκδόθηκαν οι ηµερήσιες εφηµερίδες «Αυριανή», «Ελεύθερη Ώρα», «24 Ώρες», «Πρώτη» και «∆ηµοκρατικός λόγος». Έως τα µέσα της δεκαετίας του 90΄υπήρχαν στην Ελλάδα περίπου 300 εφηµερίδες τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας.

schoolpress o Τις πληροφορίες μου πήρα από <a href=» http://lyk-klas-arsak.att.sch.gr/wp-content/uploads/2012/03/Istoria-Efimeridas.pdf»>Αρσάκειο Λύκειο</a>

Σχολιάστε

Top