Απειλητικά… Cartoons

Η βία στα κινούμενα σχέδια, τα οποία παρακολουθούν παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών και πάνω, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό και παιδαγωγικό ζήτημα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

 

ΦΩΤΩΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΒΙΑ ΣΤΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΥΑΝΑΚΗ

 

 

Δεκάδες παιδιά σε μικρή ηλικία, συνήθως 4 με 8 χρονών, δε μπορούν να διαχωρίσουν το φανταστικό από το πραγματικό. Βλέποντας λοιπόν τους αγαπημένους τους ήρωες να χρησιμοποιούν βίαιες συμπεριφορές και υπερφυσικές δυνάμεις που δεν αντιστοιχούν στη πραγματικότητα, έχουν χάσει τη ζωή τους πολλά παιδιά θέλοντας να φτ

Το 50% των ηρώων στα κινούμενα σχέδια μέσα από τσακωμούς και βίαιες πράξεις δε τραυματίζεται, με αποτέλεσμα τα παιδιά να νομίζουν πως η βία δεν είναι κάτι κακό εφόσον δε προκαλεί πόνο στους άλλους.άσουν το ¨είδωλο¨ τους,  υιοθετώντας τις συμπεριφορές των ηρώων των Cartoon. Αυτό υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να τους ακολουθήσει στο μέλλον, χρησιμοποιώντας τις πράξεις και τις αντιδράσεις αυτές των ηρώων από τα κινούμενα σχέδια και να εκδηλώσουν αργότερα ως έφηβοι παραβατική συμπεριφορά με τη μορφή π.χ. λεκτικής βίας ή σε χειρότερες περιπτώσεις ασκώντας σωματική βία στα «θύματά» τους, γνωστό φαινόμενο στις μέρες μας ως bullying.

Με βάση τους ειδικούς και ψυχολόγους , οι γονείς δε θα πρέπει να απαγορεύουν στα παιδιά ούτε τη τηλεόραση, ούτε τα βιντεοπαιχνίδια, απλά να επιτρέπονται όλα με μέτρο.

Η τηλεοπτική βία μπαίνει συχνά στις οικογένειες μας στην οποία εθίζονται πολλοί άνθρωποι, κυρίως παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Η επίλυση αυτού του προβλήματος δεν είναι μόνο θέμα της οικογένειας και του σχολείου, αλλά είναι επίσης θέμα του κράτους και της κοινωνίας. Επειδή η οικογένεια είναι η βάση της κοινωνίας, ενώ το σχολείο είναι το μέσο με την οποία αυτοί οι δυο θεσμοί ενώνονται για να καλλιεργήσουν τους μελλοντικούς πολίτες.

Η βία είναι μια φυσική ορμή, την οποία εκδηλώνουν όλοι οι άνθρωποι όπως όλοι  οι ζωντανοί  οργανισμοί για να επιβιώσουν στη φύση, για να ξεπεράσουν εμπόδια και να εξελιχθούν. Έτσι στη φύση επικρατεί ο νόμος του ισχυρού, ο οποίος είναι νόμος της ζούγκλας. Στην οργανωμένη κοινωνία η νόμιμη βία είναι αυτή που χρησιμοποιεί το κράτος για να ασκεί το δίκαιο,  για να μην διαπράττουν αδικήματα απέναντι στους συνανθρώπους. Η κάθε άλλη χρήση βίας είναι αδίκημα το οποίο δημιουργεί τρόμο και βλάβη.
Στους  πολίτες προκαλεί κλήμα τρομοκρατίας η συνεχής παρουσία βίας με τη μορφή της κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ψυχαγωγίας, το οποίο δημιουργεί ασθένειες, κυρίως ψυχολογικές. Για αυτό το λόγο οι γονείς, οι δάσκαλοι και ιδιαίτερα η πολιτεία πρέπει να προστατεύουν την υγεία των παιδιών, για να γίνουν πολίτες του νόμου της ελευθερίας.

ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ¨ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ¨

 

2 σχόλια στο Απειλητικά… Cartoons

  1. Ο/Η Dimitra λέει:

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!

Σχολιάστε

Top