Ο «Μινώταυρος» των Πανελληνίων

mavrlaby5-thumb-large

Τον σκληρό αγώνα των Πανελληνίων έχουν ξεκινήσει πολλοί μαθητές αυτές τις μέρες και σίγουρα τα συναισθήματα είναι δυνατά και ποικίλουν. Το μόνο σίγουρο είναι όμως πως η αγωνία και το άγχος όσων συμμετέχουν, είτε έχουν πραγματικά προσπαθήσει είτε λιγότερο, κορυφώνεται κάθε φορά που το κουδούνι έναρξης χτυπάει. Ωστόσο, ρίχνουμε όλο το βάρος στη γνωστική προετοιμασία  και λιγότερο στην ψυχολογική. Προετοιμάζουμε έτσι τα παιδιά ώστε να μετατρέπονται οι Πανελλήνιες εξετάσεις από τεστ αξιολόγησης σε ένα ψυχολογικό crash test. Τι κάνουμε για να τα θωρακίσουμε απέναντι σε αυτήν τη δοκιμασία;Λίγα πράγματα. Υπάρχει μια λεπτή κόκκινη γραμμή μεταξύ της δημιουργικής καθοδήγησης και της αφόρητης πίεσης. Τα όρια για κάθε παιδί είναι διαφορετικά.

«Πολλά από τα παιδιά που θα παλέψουν στις πανελλήνιες, θα βρουν τελικά την πόρτα που θα κτυπήσουν κλειστή. Όμως, κάθε πόρτα που βρίσκουμε κλειστή είναι μια ευκαιρία να διαβούμε άλλες πόρτες. Πόρτες στις οποίες αλλιώς δεν θα μπαίναμε και που μπορεί να αποδειχθεί ότι τελικά οδηγούν σε καλύτερους δρόμους.»

Το άγχος που έχουν είναι απόλυτο φυσιολογικό και κάθε φορά στη ζωή μας το βιώνουμε όποτε χρειαστεί να ξεπεράσουμε λίγο τον εαυτό μας. Απλά καλό είναι να συμφιλιωθούμε μαζί του και να γίνει για μας παραγωγικός αντί για ανασταλτικός παράγοντας.

«Είναι φανερό ότι το σύστημα θέλει αναμόρφωση, για να μην πάμε από τη μόρφωση στην παραμόρφωση. Εν τέλει, οι Πανελλήνιες εξετάσεις έχουν καταλήξει να είναι σαν τον Μινώταυρο που του έχουμε αναθέσει να φυλάει το χαμένο κύρος της παιδείας μας, ίσως και της δικής μας ματαιοδοξίας. Και αυτός ο Μινώταυρος θρέφεται με τα χαμένα όνειρα χιλιάδων παιδιών. Κι ενίοτε δεν αρκείται μόνο στα όνειρα. Καλό το Πανεπιστήμιο παιδιά, καλύτερη όμως η ζωή…» σύμφωνα με άρθρο του Γ. Μαυρωτά, που δημοσιεύτηκε στο Protagon, 29/5/2014

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!

Α.Κ.mavrlaby5-thumb-large

Σχολιάστε

Top