European Voluntary Service- Ευκαιρία για προσφορά και ταξίδι

evs1


 evs

 

 

 

Τι είναι το EVS με δυο λόγια;
Η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, γνωστή και ως EVS (European Voluntary Service), είναι μία από τις καλύτερες και πιο οργανωμένες ευκαιρίες για εθελοντική εργασία στην Ευρώπη. Νέοι ηλικίας 18-30 μπορούν να εργαστούν εθελοντικά σε μια ΜΚΟ για διάστημα 2-12 μηνών σε ένα καθορισμένο project στον κοινωνικό, περιβαλλοντικό ή πολιτιστικό τομέα.

Τι είδη project υπάρχουν;
Η εθελοντική εργασία γίνεται στα πλαίσια ενός καθορισμένου project σε μια μη κυβερνητική οργάνωση. Η οργάνωση δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, η περίθαλψη παρατημένων κατοικίδιων ζώων και η επιμέλεια του web site μιας αντιρατσιστικής οργάνωσης είναι μόνο μερικά σχετικά παραδείγματα. Συγκεκριμένα, οι σχετικοί τομείς των δραστηριοτήτων είναι οι εξής:

Τέχνη και πολιτισμός
Περιβάλλον
Προστασία πολιτισμικής κληρονομιάς
Αγροτική ανάπτυξη
Αστική ανάπτυξη
Ίσες ευκαιρίες
Ξενοφοβία/ ρατσισμός
Κοινωνικός αποκλεισμός
Μέτρα κατά της εγκληματικότητας
Ναρκωτικά/ εξαρτησιογόνες ουσίες
Υγεία
Πληροφόρηση νέων
Πολιτικές νέων
Ελεύθερος χρόνος νέων
Νέοι και σπορ
Media και επικοινωνία
Ευρωπαϊκή επίγνωση
Πού μπορεί να κάνει κανείς EVS;
Σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης! Συγκεκριμένα, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν τις: Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Τουρκία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σκόπια, Σερβία και Μαυροβούνιο. Οι εθελοντές δεν εργάζονται μόνο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ή μεγάλες πόλεις, αλλά αρκετά project έχουν ως έδρα τους χωριά και αγροτικές περιοχές.
Και τι παρέχει το EVS;
Σχεδόν τα πάντα! Διαμονή, διατροφή, τα εισιτήρια του ταξιδιού, μηνιαίο χαρτζιλίκι, ασφάλιση κλπ. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του προγράμματος αυτού. Καθώς οργανώνεται και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δε χρειάζονται ιδιαίτερες οικονομίες από τη μεριά του εθελοντή.

Επικοινωνία:
Κατερίνα Κουρκουτά, τηλ. 210 2599360, 210 2599355,
email: k.kourkouta@neagenia.gr
Κωνσταντίνα Κουτσή, τηλ. 210 2599365, email: k.koutsi@neagenia.gr
Βικτωρία Πιστικού, τηλ. 210 2599360, email: v.pistikou@neagenia.gr
Νατάσα Δεδούση, τηλ. 210 2599360, email: n.dedousi@neagenia.gr
Εδώ μπορείς να δεις απευθείας τον επίσημο οδηγό του προγράμματος και εδώ είναι ένας πιο εύχρηστος οδηγός στα αγγλικά.
Ωραία, θέλω να κάνω EVS. Τι κάνω τώρα;

Το πρώτο βήμα είναι να βρεις μια οργάνωση αποστολής. Η οργάνωση αυτή θα σε βοηθήσει να επιλέξεις project και να κάνεις την αίτηση για το project. Για να ρίξεις μια ματιά στις διαθέσιμες οργανώσεις αποστολής κοίτα εδώ.
Το δεύτερο βήμα είναι να ψάξεις με την οργάνωση αποστολής για κάποιο project που σε ενδιαφέρει. Όλα τα εγκεκριμένα EVS project μπορείς να τα δεις στη ευρωπαϊκή βάση δραστηριοτήτων EVS όπου μπορείς να κάνεις και αναζήτηση με βάση τις προτιμήσεις σου. Προσοχή όμως: αυτά είναι όλα τα project που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και διαθέσιμα, δηλαδή ότι ψάχνουν για εθελοντές τώρα.
Αφού βρείτε ένα project θα πρέπει να επικοινωνήσετε (εσύ ή η οργάνωση αποστολής) με την αρμόδια οργάνωση υποδοχής για να δείτε αν και αυτοί ενδιαφέρονται.
Αν ναι, θα πρέπει να καταθέσετε (και οι τρεις, εθελοντής-οργάνωση αποστολής-οργάνωση υποδοχής) αίτηση στη ΓΓΝΓ. Τα σχετικά deadline για τις αιτήσεις είναι:
Για project που ξεκινούν μεταξύ Προθεσμία υποβολής:
1 Μαΐου και 31 Οκτωβρίου: 1 Φεβρουαρίου
1 Αυγούστου και 31 Ιανουαρίου: 1 Μαΐου
1 Ιανουαρίου και 30 Ιουνίου: 1 Οκτωβρίου
Πάντως καλό είναι η όλη διαδικασία του ψαξίματος να ξεκινήσει νωρίς, γιατί δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί κάποιο project. Ενδεικτικά προτείνουμε να ξεκινήσεις τις διαδικασίες δυο με τρεις μήνες πριν την προθεσμία υποβολής της αίτησης.

Τέλος, η ΓΓΝΓ θα εγκρίνει την αίτηση…και είσαι έτοιμος για EVS !!!

Πηγή: http://www.gapyear.gr/evs.html

Σχολιάστε

Top