Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ είναι δίπλα μας

SDE

LIFELONG LEARNING ή όπως θα λέγαμε οι αρχαιότεροι «Γηράσκω αεί διδασκόμενος».

 «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το αληθές του περίφημου ρητού του Σόλωνα! Και λέμε του Σόλωνα διότι σύμφωνα με τα νεώτερα βιβλία για τα Αρχαία Ελληνικά, η φράση: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος», που μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι ήταν του Σωκράτη, ανήκει στον αρχαίο νομοθέτη Σόλωνα (έναν από τους επτά σοφούς που έζησε εκατό χρόνια νωρίτερα από τον μεγάλο Αθηναίο φιλόσοφο Σωκράτη) ο οποίος είπε: «Γηράσκω δ’ αιεί πολλά διδασκόμενος», δηλ. Γερνάω μαθαίνοντας ολοένα πολλά… » Σύμφωνα με το άρθρο του  κ.Π. Τσαγκαράκη όπως δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Reporter.

Πηγή:www.reporter.gr

Στα πλαίσια της προβολής εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιούνται στην περιοχή του Ευόσμου και κυρίως στο κτήριο του Διαπολιτισμικού ΓΕΛ Ευόσμου, δηλ.το σχολείο μας, επισκέφτηκε το σχολείο της Δεύτερης Ευκαιρίας. Συναντήσαμε ανθρώπους που με προθυμία μας παραχώρησαν συνέντευξη και έτσι συγκεντρώσαμε πληροφορίες και ακούσαμε τις απόψεις από τον υποδιευθυντή ,από καθηγητές και μαθητές  που όλοι μαζί αποτελούν το δυναμικό αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής κοινωνικής υπηρεσίας. Ακολουθούν ενδεικτικά ορισμένες απόψεις:
Ο διευθυντής:
«Τα μαθήματα δεν είναι ίδια όπως τα πρωινά ,διαφέρουν αρκετά και κυρίως ο τρόπος τους .Δεν διαθέτουν βιβλία ,δεν έχουν καθόλου διάβασμα, δεν έχουν εξετάσεις, με αποτέλεσμα η όλη δουλειά να γίνεται στο σχοείο. Η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι μαθητευόμενοι βρίσκεται στο επίπεδο του γυμνάσιου. Ο σκοπός τους είναι να βελτιώσουν τις γνώσεις τους, αλλά και να δώσουν στον εαυτό τους καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση .Επιπλέον υπάρχουν άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται για τον επαγγελματικό τους σκοπό αλλά καθαρά για τις δικές τους γνώσεις .Η διδακτική ώρα είναι 40 λεπτά και γίνονται 5 μαθήματα(πληροφορική,καλλιτεχνικά,μαθηματικά,γλώσσα,κοινικονολογία) .Αναλυτικότερα στο σχολείο αυτό δεν υπάρχουν ρατσιστικές συμπεριφορές γι’ αυτό όλοι συνυπάρχουν και γίνονται μια παρέα.
Τέλος ένας μαθητής για μπορέσει να παρακολουθήσει τα μαθήματα είναι απαραίτητο να φέρει απολυτήριο δημοτικού ή κάποιο χαρτί στο οποίο αναγράφεται ότι έχει κάνει μια τάξη γυμνάσιου»

Καθηγητές:
«Οι μαθητευόμενοι προσπαθούν να εκλάβουν το μάθημα και να το κατανοήσουν. Ο λόγος για τον οποίο εργάζομαι στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας είναι γιατί επέλεξα να διδάξω σε ενήλικες».
«Πιστεύω ότι το δικό μου μάθημα το δέχονται με ευχαρίστηση. Ο δικός μου λόγος που διδάσκω εδώ είναι, γιατί από μικρή δεν διδάχτηκα με τον τρόπο που θα ήθελα να διδαχθώ».

Μαθητευόμενοι: «Σκοπός μας είναι να βρούμε δουλειά όσο είμαστε σε νεαρή ηλικία γιατί χωρίς απολυτήριο γυμνάσιου δεν μπορούμε να ενταχθούμε σε οποιαδήποτε δουλειά .Μέσα από το σχολείο αυτό εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας και επίσης είναι ένας τρόπος για να αυξήσουμε τις μαθησιακές μας ικανότητες  αφού κάποτε αφήσαμε το σχολείο λόγο οικογενειακών-οικονομικών προβλημάτων».

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)  είναι ένα δεσμός επιτυχημένος ο οποίος ξεκίνησε από το 2002  και παρέχουν τη δυνατότητα σε ενήλικες, από 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου (νόμος 2525/97). Η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και οι ώρες διδασκαλίας 25 ώρες την εβδομάδα. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή. Είναι ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.  Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης πλέον υπάρχουν επτά σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Πληροφορίες τηλ. 2310703221

Σχολιάστε

Top