ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ή ΚΤΗΝΩΔΙΑ;

images

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο αιώνιο ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, θα ήταν καλό να σκεφτούμε τις συνέπειες και τα αίτια του χουλιγκανισμού στα ελληνικά γήπεδα!

Η ομαδική βία (χουλιγκανισμός) είναι ένα φαινόμενο που βασανίζει τον αθλητισμό και τους αρμόδιους φορείς του εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Με βάση τα τελευταία επεισόδια και αφού το ποτήρι έχει ξεχειλίσει , σε ήρεμο κλίμα και ήπιους τόνους ξεκίνησε την Τρίτη (24/2/2015) το ΔΣ της SuperLeague και μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ συμφώνησαν σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν το προϊόν και πως θα εξελιχθεί με φόντο την επόμενη σεζόν. Ήταν καιρός, λοιπόν, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να εφαρμοστούν οι νόμοι και οι ποινές σε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά γήπεδα.

sportΠριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της UEFA, κύριος Μισέλ Πλατινί, προέβαλε την άποψή του για την πάταξη της τρομοκρατίας και της βίας στα ελληνικά γήπεδα και έδωσε με τη σειρά του τις δικές του λύσεις.

«Δεν νομίζω ότι η αναβολή μίας ή και παραπάνω αγωνιστικών μπορεί να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα. Το μόνο που εξυπηρετεί η αναβολή μιας αγωνιστικής είναι να ηρεμήσουν τα πνεύματα, όταν έχει συμβεί κάτι και βοηθά στο να πέσουν οι τόνοι. Από εκεί και πέρα τίποτα παραπάνω. Λύση δεν πρόκειται να υπάρξει, αν δεν την πληρώσουν κάποιοι από τους υπαίτιους των επεισοδίων και όσοι μένουν ατιμώρητοι. Ας μπουν οι πρώτοι… μέσα, μόνο τότε θα δείτε προκοπή. Και ας μη μιλήσω για φυλακή. Ας εφαρμόσετε «banning order» των Άγγλων. Για μένα αυτό είναι και το πλέον αποτελεσματικό σύστημα απ’ όσα έχουμε μελετήσει ως UEFA. Εντοπισμός των ταραχοποιών από τις κάμερες, απόδειξη της ενοχής τους και απαγόρευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από το να παρακολουθούν τα παιχνίδια της ομάδας τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά καθοριστικό», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της UEFA.

Επίσης, είμαστε όλοι ανακουφισμένοι που τελικά βρέθηκε λύση και με τη βοήθεια της παρέμβασης του κυρίου Πλατινί οι πρόεδροι των δύο αιωνίων, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης και κ. Ιωάννης Αλαφούζος συναντήθηκαν μαζί με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κύριο Κοντονή, και αποφάσισαν την αναβολή μιας αγωνιστικής για αργότερα και την αντικατάσταση των ελαφρών μέτρων αντιμετώπισης της βίας με «δρακόντεια» μέτρα!

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι οι «εγκληματίες» των γηπέδων θα συμμορφωθούν στα νέα μέτρα και δεν θα υπάρξουν άλλες εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης των ελληνικών γηπέδων, διότι όλα αυτά υποτιμούν τη χώρα μας προς τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.  Επιπλέον, καλό θα είναι να μην ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός, προβάλλοντας έννοιες όπως ο υγιής ανταγωνισμός η ευγενή άμιλλα, έχει τις ρίζες τους στην Ελλάδα και γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να μην αμαυρώνεται αυτή η εικόνα της χώρας μας αλλά να υπερασπιστούμε τα ολυμπιακά ιδεώδη που κάνουν τον αθλητισμό τη γέφυρα που ενώνει λαούς και πολιτισμούς.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Παναγιώτης Καϊόγλου

Σταύρος Γουζέτος

Νίκος Λαμπρινού

 

Σχολιάστε

Top