ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΣΙΩΠΗΛΟΣ… ΜΙΛΑ!

images

bullyingΕίναι το bullying  ένας καθημερινός εφιάλτης; Πιστεύετε πως τα ψυχολογικά τραύματα που δημιουργούνται από την άσκηση bullying μπορούν να επουλωθούν εύκολα;

Μετά και τα πρόσφατα δυσάρεστα γεγονότα, όλοι συμφωνούμε πως το bullying θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μορφές παραβατικής συμπεριφοράς μεταξύ ανηλίκων που προβληματίζει την κοινωνία μας.

Η πιο συχνή και καθημερινή μορφή bullying εμφανίζεται στον χώρο του σχολείου. Πολλά παιδιά έχουν πέσει θύματα αυτού. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εμπειρίας μπορούν να στιγματίσουν τον χαρακτήρα και τη ζωή ενός εφήβου για πάντα.

Στην πραγματικότητα,  το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού εκδηλώνεται σε πολλές μορφές.

  • Ψυχολογική βία : διάφορα πειράγματα, διάδοση φημών, παρατσούκλια, ταπείνωση, απειλές, τρομοκρατία κτλ.
  • Σεξουαλική παρενόχληση : ανεπιθύμητα αγγίγματα, εξαναγκασμός  θύματος παρακολούθησης ή ακόμα και συμμετοχή σε σεξουαλικές πράξεις
  • Σωματική βία : χτυπήματα, σπρωξίματα, κλοτσιές και άλλα.

Νταήδες όμως δεν εμφανίζονται μόνο στην ζωή αλλά και στο διαδίκτυο. Γιατί όπως λένε και οι ειδικοί «Παλιά ο νταής ήταν στην αυλή του σχολείου. Τώρα μέσω ιντερνέτ μπορούν να είναι όλη μέρα μαζί σου»  Είναι λοιπόν ο πιο εύκολος τρόπος να ασκήσει κάποιος bullying σε κάποιον μέσω του προσωπικού προφίλ στο διαδίκτυο.Ο εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου μπορεί να είναι είτε έμμεσος είτε άμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν το θύμα. Το cyber bullying φαντάζει ιδίως αθώο, αστείο μεταξύ των παιδιών. Μπορεί όμως να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την ζωή του θύματος.

Οι συμπεριφορές που αποκτάει ένα θύμα είναι οι εξής:

  • Απότομη πτώση σχολικού στις σχολικές επιδώσεις
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Εκτέλεση πράξεων αντίθετο με το χαρακτήρα του
  • Επιμονή αλλαγής σχολείου
  • Κατάθλιψη
  • Αυτοκτονία

Τέλος αν γίνουν αποδεκτές κάποιας εκ των συμπεριφορών που προαναφέρθηκαν κινητοποιούμαστε άμεσα  μέσω της ‘’δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος’’.

Οι γονείς φυσικά θα πρέπει να συζητούν με το παιδί, να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης, να το συμβουλεύουν για να το βοηθήσουν. Μην αφήνετε την ζωή στα χέρια άλλων, πάρτε την ζωή στα χέρια σας.

Πάντα υπάρχουν λύσεις .

Η Amanda Todd, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα θύματος bullying όχι μόνο στο διαδίκτυο, αλλά και καθημερινά στην ζωή της. Μια έφηβη από το Βανκούβερ που δημοσιοποίησε στο YOUTUBE την ιστορία της ζωής της, λίγες ώρες πριν την αυτοκτονία της.

http://www.youtube.com/watch?v=ej7afkypUsc

Σχολιάστε

Top