Yπάρχει ελευθερία του Τύπου σήμερα;

press

Το παρακάτω άρθρο μας προβλημάτησε και για αυτό το λόγο το μοιραζόμαστε μαζί σας.

Η ελευθερία του Τύπου σε διεθνές επίπεδο μειώθηκε το 2014 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών, καθώς επλήγη από νομοθετήματα που απαγορεύουν την κάλυψη θεμάτων εθνικής ασφαλείας, απόπειρες εκφοβισμού δημοσιογράφων, καθώς και παρεμβάσεις ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Freedom House που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα….

Από τις 199 χώρες και περιοχές οι οποίες εξετάστηκαν στην έκθεση, σε μόλις 63 κρίνεται από τη Freedom House ότι υπάρχει “ελευθερία” για τα ΜΜΕ και την πληροφόρηση, σε 71 υπάρχει “εν μέρει ελευθερία” και 65 “ανελευθερία”.

Μόλις το 14% των κατοίκων του πλανήτη ζει σε μια χώρα όπου ο Τύπος είναι ελεύθερος, το 42% ζει σε μια χώρα όπου ο Τύπος είναι εν μέρει ελεύθερος, ενώ το 44% ζει σε μια χώρα όπου οι αρχές δεν επιτρέπουν την ελευθεροτυπία, σημειώνει η Freedom House.

Η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έπεσε λόγω των συλλήψεων, των παρενοχλήσεων και της βάρβαρης, συχνά, μεταχείρισης δημοσιογράφων από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των ταραχών στο Φέργκιουσον του Μιζούρι…

Υποχώρησαν επίσης στην αμερικανική ήπειρο οι θέσεις στην κατάταξη της Ονδούρας, του Περού, της Βενεζουέλας, του Μεξικού και του Ισημερινού.

Η Ευρώπη ως σύνολο απολαύει της μεγαλύτερης ελευθεροτυπίας, αλλά η θέση της περιοχής συνολικά υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία δέκα χρόνια, λόγω ιδίως των προβλημάτων με τα οποία έχουν βρεθεί αντιμέτωποι οι δημοσιογράφοι στη Ρωσία.

Η Freedom House σημειώνει ακόμη την επιδείνωση της κατάστασης στην Κίνα, όπου “οι αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους σε φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης”, αλλά και την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στη Συρία, στην Αλγερία, στη Νιγηρία και την Αιθιοπία.

Η Τυνησία κατέγραψε τις “καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των αραβικών χωρών”, σημείωσε η οργάνωση, η οποία αναφέρει ακόμη πως μόλις το 5% των κατοίκων της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού ζει σε μια χώρα όπου ο Τύπος είναι ελεύθερος, και ένα ακόμη πιο χαμηλό ποσοστό, μόλις το 2%, των κατοίκων της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. ( imerisia.gr)

ΠΗΓΗ: www.msm.com   Ημερομηνία τελευταίας ανάκτησης 30/4/2015

Σχολιάστε

Top