Η αυθαιρεσία του αθλητισμού…
«Ντόπινγκ ορίζεται ως η παραβίαση ενός ή περισσοτέρων κανονισμών αντι-ντόπινγκ όπως αναγράφονται στο άρθρο 2.1 έως το άρθρο 2.8 του Παγκόσμιου Κώδικα Αντι-Ντόπινγκ».
Στην Αρχαία Ελλάδα, ειδικοί περιγράφεται να προσφέρουν στους αθλητές διατροφικά συστατικά προκειμένου να βελτιώσουν τη φυσική τους απόδοση. Αυτό θεωρούνταν απολύτως απαραίτητο και οι τότε προμηθευτές μπορούν να συγκριθούν με τους σημερινούς εξειδικευμένους αθλητίατρους. Επιπλέον, αναφέρεται πως οι αθλητές προσπαθούσαν να αυξήσουν τη φυσική τους δύναμη καταναλώνοντας διαφόρων ειδών κρέας ή ζωμό αίματος πριν από τους αγώνες.
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τον Τρίτο Αιώνα Π.Χ. οι αθλητές προσπαθούσαν να αυξήσουν την απόδοσή τους χρησιμοποιώντας μανιτάρια. Ο Φιλόστρατος αναφέρει ότι οι ιατροί ήταν σημαντικά χρήσιμοι στην προετοιμασία των αθλητών για τους αγώνες και οι μάγειρες ετοίμαζαν ψωμί με αναλγητικές ιδιότητες. Τον 1ο αιώνα Μ. Χ., αναφέρεται επίσης ότι οι Έλληνες δρομείς έπιναν ένα αφέψημα βοτάνων για να αυξήσουν τη δύναμή τους και να είναι ικανοί να αποδώσουν σε αθλήματα μεγάλης διάρκειας. Περισσότερες αναφορές σχετικά με αυτήν την περίοδο είναι δύσκολο να βρεθούν καθώς «η γνώση για το ντόπινγκ» ήταν καλά κρυμμένη από τους ιερείς.
Η χρήση ουσιών στη Ρωμαϊκή ιστορία έχει, επίσης, καταγραφεί. Οι αρματοδρομείς έτρεφαν τα άλογά τους με διάφορα μείγματα προκειμένου να τα κάνουν να τρέχουν γρηγορότερα. Περιγράφεται, επίσης, ότι οι μονομάχοι χρησιμοποιούσαν παράγοντες ντόπινγκ για την αύξηση της δύναμης.
Οι αναβολικοί παράγοντες είναι χημικά συστατικά ικανά να ενισχύσουν την αναβολική διεργασία στον οργανισμό. Επηρεάζουν το μεταβολισμό των πρωτεϊνών διεγείροντας την πρωτεϊνοσύνθεση (αναβολική επίδραση) και αναστέλλοντας τη διάσπαση των πρωτεϊνών (αντικαταβολική δράση).
Οι δραστικές αναβολικές ουσίες που περιλαμβάνονται στον Απαγορευμένο Κατάλογο του 2008 υποδιαιρούνται στην ομάδα των αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών και στην ομάδα των άλλων αναβολικών παραγόντων. Το έτος 1967 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) σύστησε την Ιατρική Επιτροπή με σκοπό την οργάνωση και επίβλεψη του αγώνα κατά του ντόπινγκ στον αθλητισμό. Εκείνη την εποχή, η Ιατρική Επιτροπή δημοσίευσε τον πρώτο της κατάλογο απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό περιλαμβάνοντας μόνο διεγερτικά και ναρκωτικά. Κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν ο κατάλογος διευρύνθηκε. Το 1974, τα συνθετικά αναβολικά στεροειδή προστέθηκαν και μια δεκαετία αργότερα η τεστοστερόνη και η καφεΐνη, επίσης. Το 1988 το ντόπινγκ αίματος απαγορεύτηκε και ο Απαγορευμένος Κατάλογος συμπληρώθηκε με τα διουρητικά και τους βήτα-αποκλειστές. Ένα χρόνο αργότερα οι πεπτιδικές ορμόνες προστέθηκαν. Από το 1993, οι βήτα-2 αγωνιστές θεωρούνται ως παράγοντες ντόπινγκ. Ωστόσο, δεσμευτικός δεν ήταν μόνο ο Απαγορευμένος Κατάλογος της Ιατρικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Οι αθλητικές ομοσπονδίες δημιούργησαν τους δικούς τους καταλόγους απαγορευμένων μεθόδων και ουσιών.
Αυτή η παρανομία που κάνουν ορισμένοι αθλητές είναι σίγουρα άδικη για τους «έντιμους» αθλητές, οι οποίοι δεν αυθαιρετούν σε αυτό τον τομέα του αθλητισμού. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανόν αυτοί οι αθλητές να νιώθουν αδικημένοι, όταν βλέπουν κάποιους άλλους να «παίρνουν» ουσίες και να τους κερδίζουν με αυτόν τον τρόπο. Άρα, κάποιοι από αυτούς μπορεί να θελήσουν να κάνουν και αυτοί το ίδιο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των «παράνομων» αθλητών να αυξάνεται διαρκώς!
Οι «παράνομοι» αυτοί αθλητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα παρουσιάσουν καρδιακά νοσήματα και πολλές άλλες ασθένειες του οργανισμού τους, όταν θα αποσυρθούν από την ενεργό δράση. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, οι διαταραχές στην υγεία τους πρέπει να τους σταματήσουν από αυτές τις ενέργειες. Η υστεροφημία είναι ο κύριος λόγος που τους ωθεί προς αυτές τις συμπεριφορές, διότι χωρίς τη βοήθεια αυτών των «απαγορευμένων» ουσιών δεν θα μπορούσαν να γίνουν τόσο δημοφιλείς όσο έγιναν με τη βοήθεια των φαρμάκων!
Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα συνεχίζει να καταπολεμά τη χρήση απαγορευμένων ουσιών με ένα πλάνο συλλογής δειγμάτων, το οποίο περιλαμβάνει ελέγχους σωστά σχεδιασμένους ως προς τον χρόνο τέλεσης σε όλη τη διάρκεια του έτους και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Οι οργανισμοί αντι-ντόπινγκ διασφαλίζουν τη διενέργεια δειγματοληψίας σε περιόδους αυξημένου κινδύνου για ντόπινγκ και δρουν αποτρεπτικά για χρήση εργογόνων φαρμάκων σε όλα τα αθλήματα. Στους αγώνες, τα κριτήρια επιλογής ποικίλλουν από άθλημα σε άθλημα ή από διοργάνωση σε διοργάνωση. Συνήθως δεν επιλέγονται για έλεγχο συγκεκριμένοι αθλητές αλλά οι θέσεις κατάταξης. Εκτός αγώνων, οι επιλογές πραγματοποιούνται συνήθως με τη διαδικασία μιας αυτοματοποιημένης κλήρωσης.
Οι αθλητές ειδοποιούνται προσωπικά για την επιλογή τους προς εξέταση από τον υπεύθυνο ελέγχου ντόπινγκ. Μετά από τη γνωστοποίηση τόσο για τους εντός όσο και για τους εκτός αγώνων ελέγχους, οι δειγματολήπτες συνοδεύουν συνεχώς τον αθλητή έως ότου ληφθεί και σφραγιστεί το δείγμα. Εντός αγώνων, οι αθλητές ειδοποιούνται συνήθως στον αγωνιστικό χώρο και έχουν 60 λεπτά από τη στιγμή της ανακοίνωσης για να προσέλθουν στο σταθμό ελέγχου ντόπινγκ. Ο αθλητής μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρονικό όριο των 60 λεπτών για αποθεραπεία, για να παρευρεθεί στην τελετή απονομής επάθλων, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τα ΜΜΕ, να βρει έναν εκπρόσωπο των αθλητών, να βρει τη διαπίστευσή του κ.λ.π. Η ανακοίνωση για έλεγχο εκτός αγώνων πραγματοποιείται συνήθως στο σπίτι ή στο χώρο προπόνησης του αθλητή. Αντίθετα, από ό,τι συμβαίνει στον έλεγχο εντός αγώνων, δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο προσέλευσης στο σταθμό ελέγχου ντόπινγκ δεδομένου ότι ο έλεγχος πραγματοποιείται συνήθως στον τόπο της ειδοποίησης.
Έτσι, λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο αθλητισμός πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευγενή άμιλλα και όχι από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών (ντόπινγκ), οι οποίες διαφθείρουν την εικόνα του παγκοσμίως…
ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΑΣ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟ “ΣΠΑΘΙ” ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΕΨΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΑ!
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.