Έχουν τα αιολικά πάρκα αρνητικές επιπτώσεις?

Η αιολική ενέργεια, όπως όλοι ξέρουμε, από τεχνολογικής και οικονομικής άποψης, είναι η πιο ώριμη μορφή ανανεώσιμης ενέργεια. Είναι μια διαδικασία μετατροπής της κινητικής ενέργεια των πτερών της ανεμογεννήτριας σε ηλεκτρική. Ποία είναι όμως τα γενικότερα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση της αιολικής ενέργειας ;

  • Ο άνεμος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, η οποία μάλιστα παρέχεται δωρεάν.
  • Η Αιολική ενέργεια είναι μια οικονομικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή επιλογή.
  • Προστατεύει τη Γη καθώς κάθε μία κιλοβατώρα που παράγεται από τον άνεμο αντικαθιστά μία κιλοβατώρα που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς που ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου.
  • Δεν επιβαρύνει το τοπικό περιβάλλον με επικίνδυνους αέριους ρύπους , μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, καρκινογόνα μικροσωματίδια κ.α., όπως γίνεται με τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα.
  • Βοηθά στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας.

Υπάρχουν όμως και απόψεις που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν αρνητικές συνέπειες της παραγωγής αιολικής ενέργειας προς το περιβάλλον. Αναλυτικότερα:

1)      Χρήση Γης: Η έκταση της γης που καταλαμβάνουν τα αιολικά πάρκα επιβαρύνουν την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων?

2)      Εκπομπές θορύβου: Ενισχύει την ηχορύπανση σε σοβαρό βαθμό?

3)      Ατυχήματα με τα πουλιά: Είναι σοβαρός παράγοντας μείωσης του πληθυσμού των πουλιών?

 

Τα παραπάνω ερωτήματα πρέπει να μας απασχολούν ιδιαίτερα?

1)      Τα αιολικά πάρκα δεν επιβαρύνουν τη γεωργία ή την κτηνοτροφία. Δεδομένου ότι  περίπου το 99% της γης που φιλοξενεί ένα αιολικό πάρκο είναι διαθέσιμο για άλλες δραστηριότητες, κυρίως κτηνοτροφικές.

2)      Πρόκειται για το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά συγχρόνως και το ευκολότερο να ελεγχθεί και να προληφθεί. Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες κατασκευάζονται όλο και πιο αθόρυβες. Σε ακτίνα 200m, δεν υπάρχει αισθητό πρόβλημα

3)      Σύμφωνα με έρευνες σε Ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνονται ετησίως 20 θάνατοι πτηνών (σε κάθε χώρα), αριθμός σχεδόν μηδαμινός σε σχέση με τον αριθμό θανάτων που ευθύνονται από άλλα ανθρώπινα κατασκευάσματα. Μπορεί να αμβλυνθεί με μεταφορές φωλιών σε κοντινά μέρη, υπό επίβλεψη ορνιθολόγων.

Άρα συμπεραίνουμε οι παραπάνω αρνητικές επιπτώσεις δεν είναι ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί, αν αναλογιστούμε τα πολλαπλά οφέλη που μας προσφέρουν τα αιολικά πάρκα.

 

Πηγές: Ε. Μπινόπουλος, Π. Χαβιαρόπουλος (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ))

       αρχείο λήψης

 

Σχολιάστε

Top