Η ΘΕΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ

images

«Σε όσο μεγαλύτερη εγγύτητα με το ζήτημα βρίσκεται κάποιος τόσο λιγότερο φοβικά το αντιμετωπίζει», διαβάσαμε κάπου.

Από τις αρχές του 2015 μισό εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Καθημερινά χιλιάδες από αυτούς βρίσκουν καταφύγιο σε ένα νησί του Ανατολικού Αιγαίου, με τους πρόσφυγες να είναι συχνά περισσότεροι από τους ντόπιους κατοίκους. Αν κάτι παραμένει αξιοσημείωτο στο δράμα αυτών των ανθρώπων, που κορυφώθηκε με τον χαμό πολλών παιδιών στα γαλάζια νερά του Αιγαίου, είναι οι εκδηλώσεις ανθρωπισμού των νησιωτών. Με τις δομές υποδοχής  να είναι χαοτικές και σχεδόν ανύπαρκτες, οι κάτοικοι αυτών των απομακρυσμένων περιοχών έδειξαν αλληλεγγύη στην περίθαλψη των προσφύγων, προκαλώντας τον θαυμασμό διεθνώς και ευαισθητοποιώντας ανθρώπους ακόμη και από το εξωτερικό να καταφτάσουν για να στηρίξουν το έργο τους, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα πως η ανθρωπιά είναι δυνατόν να ξεπεράσει τον φόβο όταν κανείς ζήσει το πρόβλημα από τόσο κοντά.

Αν και μόλις 15 χρόνων μπορούμε να παίξουμε  καθοριστικό ρόλο στην ζωή των προσφύγων στην χώρα μας .Πως γίνεται αυτό; Μα φυσικά προσφέροντας εθελοντική εργασία είτε με έμμεση  είτε  με άμεση βοήθεια.  Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε αρκεί να υπάρχει κυρίως θέληση και σεβασμός για το συνάνθρωπο.

Ο καθένας μας μπορεί  να ενημερωθεί μέσω Μη Κυβερνωτικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) όπως είναι η PRAXIS, για τις εθελοντικές τους παρεμβάσεις και ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει ο καθένας μας να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Τα κέντρα αυτά χρειάζονται άμεση στήριξη και είναι ανοιχτά σε όλους όσους θέλουν να στηρίξουν το έργο τους. Οι καθημερινές ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν είναι αρκετές με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες και χρήσιμες οι δεξιότητες του κάθε ατόμου. Οι εμπειρίες που θα ζήσει κανείς αλλά και οι ιστορίες που θα ακούσει από αυτούς τους ταλαιπωρημένους  ανθρώπους είναι μοναδικές και θα γίνουν βιώματα ζωής.

Τι γίνετε όμως με όσους θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο; Εδώ έρχεται η άμεση προσφορά που είναι εξίσου σημαντική. Κουβέρτες, ρούχα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης είναι σε κύρια ζήτηση. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν ότι έχουν στο σπίτι και πιθανόν δεν χρησιμοποιούνται.  Διότι είναι και αυτός ένας σημαντικός τρόπος βοήθειας.Η προσφορά μας είναι πολύτιμη σε είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται άτομα και οικογένειες αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην Ελλάδα.

Τα πάντα είναι εφικτά αρκεί να ενδιαφερθούμε ώστε η συνεισφορά μας να είναι ουσιαστική.  Αντίστοιχα site όπου μπορεί κάποιος να αντλήσει πληροφορίες είναι :

http://www.refugees.gr/ypostirikste-mas/gine-ethelontis.

http://www.praksis.gr/

Όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε!

 

Σχολιάστε

Top