Αναλφαβητισμός, ε και;

literacy

Με τον όρο αναλφαβητισμός, εννοούμε την έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων που επιτρέπουν σε κάποιον να διαβάζει και να γράφει τη μητρική του γλώσσα.

literac
Ένας στους πέντε 15χρονους έφηβους στην Ευρώπη , όπως επίσης και πολλοί ενήλικες, δε διαθέτουν τις βασικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής, γεγονός το οποίο δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό στην αναζήτηση εργασίας και συνεπάγεται κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού. Συγκεκριμένα, εκτιμάται  πως αρκετοί  ενήλικες  ζουν χωρίς βασικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής , από τους οποίους τα 2/3 είναι γυναίκες. Επίσης , ο αριθμός των αναλφάβητων παιδιών στην Ευρώπη, τα οποία δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο και έτσι δε μαθαίνουν να διαβάζουν, να γράφουν ή ακόμα και να μετρούν αυξάνεται καθημερινά.

graph2

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πως πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των αναλφάβητων ανθρώπων. Για αυτό το λόγο, συγκρότησε ανεξάρτητη ομάδα ειδικών με σκοπό να βρεθούν τρόποι βελτίωσης των επιπέδων αλφαβητισμού. Η συγκεκριμένη ομάδα θα αναλύσει επιστημονικά στοιχεία και θα αξιολογήσει τις πολιτικές που λειτουργούν καλύτερα.

Η κα Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, δήλωσε: <<Η συγκρότηση αυτής της ομάδας σηματοδοτεί την έναρξη μιας πανευρωπαϊκής εκστρατείας για να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια των χαμηλών επιπέδων αλφαβητισμού. Υπερβολικά μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων βρίσκονται αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας και αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να συμβάλουν πλήρως στην κοινωνία επειδή δε διαθέτουν τις βασικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής. Αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε για το 2020 για έξυπνη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, πρέπει να δράσουμε σήμερα για την επίλυση του προβλήματος αυτού>>.

graph

REMEMBER : Η 8η  Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχτεί Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού.

 

 

Πάτρα  Φιλιππάκη

 

 

Σχολιάστε

Top