Geocaching: Ένα παιχνίδι με καλά κρυμμένα μυστικά

γεοψαψηινγ

Geocaching: Ένα παιχνίδι με πολλά κρυμμένα μυστικά

Το geocaching είναι ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού που παίζεται από παίκτες όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο. Σκοπός του παιχνιδιού είναι μέσω της ιστοσελίδας του geocaching ή της εφαρμογής για smartphone να εντοπίσεις μία κρύπτη (ή γεωκρύπτη), που βρίσκεται κρυμμένη σε ένα από τα χιλιάδες σημεία όλου του κόσμου και να την επισκεφτείς. Μία κρύπτη περιέχει  ένα ημερολόγιο, ένα μολύβι για να υπογράψει στο ημερολόγιο αυτός που θα βρει την κρύπτη και τον «θησαυρό», που συνήθως είναι μικρά παιχνιδάκια και διάφορα αντικείμενα μικρής αξίας.

Άλλοι παίκτες με την βοήθεια συσκευών GPS αναζητούν τις κρύπτες αυτές. Οποιος βρεί μια κρύπτη υπογράφει στο ημερολόγιο και εάν θέλει γράφει και δυο λόγια για την κρύπτη π.χ. πως την ανακάλυψε, την διαδρομή του μέχρι εκεί, έναν χαιρετισμό προς τους άλλους επισκέπτες κ.λπ. Ο μοναδικός κανόνας που ισχύει για όποιον βρει μια κρύπτη είναι : Εάν πάρετε ένα αντικείμενο από την κρύπτη, πρέπει να αφήσετε ένα νέο αντικείμενο στην κρύπτη.

Κρύπτες

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 1.900.000 κρύπτες καταχωρημένες σε διάφορες ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες σε αυτό το παιχνίδι. Οι κρύπτες είναι τοποθετημένες σε περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο, και στις επτά ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης και της Ανταρκτικής.Στο παιχνίδι συμμετέχουν περισσότεροι από 5 εκατομμύρια παίκτες από όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, το παιχνίδι στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη πολύ διαδεδομένο.

Δυστυχώς, το παιχνίδι στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη πολύ διαδεδομένο. Στην χώρα μας υπάρχουν (Ιούνιος 2016) περίπου 3400 κρύπτες στις οποίες παρατηρείται δραστηριότητα κυρίως το καλοκαίρι από πολλούς επισκέπτες που έρχονται για τουρισμό. Παγκοσμίως όμως υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια κρύπτες σε 180 χώρες και περίπου 3 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες (περίπου 830.000 στης ΗΠΑ, 375.000 στην Γερμανία, 160.000 στην Μ. Βρετανία και περίπου 1.200 στην Ελλάδα).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ:

Το GPS, ή Global Positioning System (Παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης), αναπτύχθηκε από το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ. Αυτό το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης προοριζότανε για στρατιωτική χρήση, για τον λόγο αυτό για πολιτική χρήση περιόριζε την ακρίβεια σε περίπου 100 μέτρα. Την 1η Μαίου του 2000, ο πρόεδρος Κλίντον των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε η λειτουργία του συστήματος της επιλεκτικής διαθεσιμότητας (Selective Availability SA) των σημάτων των δορυφόρων (διαφορετική διάθεση σήματος για στρατιωτική χρήση από ότι για πολιτική). Οι πολίτες μπορούσαν πλέον να έχουν ακρίβεια 10 μέτρων περίπου.

Στις 3 Μαίου του 2000, ο Dave Ulmer πρότεινε έναν τρόπο εορτασμού για την κατάργηση του συστήματος της επιλεκτικής διαθεσιμότητας των δορυφορικών σημάτων. Έκρυψε έναν κουβά με διάφορα αντικείμενα ανάμεσα στα δένδρα έξω από το Portland του Oregon, και ανακοίνωσε την ακριβή τοποθεσία του, (συντεταγμένες), στην ομάδα συζητήσεων του USENET sci.geo.satellite-nav. Αυτή η ανακοίνωση έβαλε τις βάσεις αυτού του παιχνιδιού που συνεχώς αναπτύσσεται μέχρι σήμερα. «Το δοχείο, αντικείμενα ανταλλαγής, το ημερολόγιο» και τον απλό κανόνα : «Πάρε κάτι, άφησε κάτι, γράψε στο ημερολόγιο.»

Στις 30 Μαίου, δόθηκε ένα νέο όνομα στο χόμπυ. Ο Matt Stum πρότεινε το «geocaching» για να αποφεύγεται η σύνδεση του παιχνιδιού με την κακή έννοια της λέξης κρύπτης («stash»).

Έτσι λοιπόν, το παιχνίδι του «geocaching» είχε τους κανόνες του, είχαν κρυφτεί τα πρώτα δοχεία, είχαν ήδη γίνει οι πρώτες ανευρέσεις, είχε δημιουργηθεί ένας κατάλογος κρυπτών και μία ιστοσελίδα για το παιχνίδι. Και ο αριθμός των κρυπτών μεγάλωνε συνέχεια. Και η περιπέτεια συνεχίζεται.

 

 

 

 

 

http://geocaching-gr.com

Σχολιάστε

Top