ΕΦΗΒΙKEΣ ΚΑΤΑΧΡHΣΕΙΣ

geia6

Εφηβεία! Σε αυτή την περίοδο της ζωής του ένας άνθρωπος νιώθει την εσωτερική ανάγκη να δοκιμάσει καινούργια πράγματα και να πειραματιστεί. Κάποιες από τις ενέργειες που διαπράττει, πιθανόν να έχουν αρνητικές συνέπειες τόσο σε αυτούς όσο και στους ανθρώπους που είναι γύρω τους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες,  ένας μικρός αριθμός εφήβων κάνει χρήση κάποιας εξαρτησιογόνας ουσίας μία φορά στην ζωή του μόνο για την εμπειρία, ενώ ένας μεγαλύτερος αριθμός θα συνεχίσει  να κάνει κατάχρηση περιστασιακά και στο μέλλον.

  Στην χώρα μας έχει σημειωθεί ότι το ποσοστό των εφήβων που έχει καταναλώσει αλκοόλ έστω και μία φορά από την ηλικία των δεκαπέντε  είναι 94%, ενώ το ποσοστό αυτών που έχουν κάνει κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών είναι 11%.

  Σημαντικό ρόλο έχουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία προβάλουν κάποια πρότυπα που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς της νέας γενιάς. Γνωστό παράδειγμα διάσημου ηθοποιού που έκανε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ,  είναι ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, γνωστός και ως Χάρι Πότερ. Βρέθηκαν διάφορες εικόνες του σε μόνιμη κατάσταση μέθης. Άλλο παράδειγμα ηθοποιού που ξεκίνησε την κατανάλωση αλκοόλ από τα εννιά της και την χρήση ουσιών από τα δώδεκα της είναι η  Ντριου Μπάριμον . Μπήκε σε κέντρο απεξάρτησης στα δεκατρία της αλλά ακόμα και σήμερα δίνει μάχη με τον εαυτό της.

geia5 Εν κατακλείδι η κατάχρηση ουσιών αποτελεί μία βλαβερή συνήθεια, παρ” όλα αυτά υπάρχει τρόπος να απεξαρτητοποιηθεί κάποιος από τέτοιες ουσίες, αρχικά με την δική του θέληση και στην συνέχεια με την βοήθεια των κέντρων απεξάρτησης και ειδικών ψυχολόγων- ψυχιάτρων.

geia4

Πηγές:

https://sciencearchives.wordpress.com/

https://medlook.net/

http://www.akappatou.gr/

 

Σχολιάστε

Top