Τέχνη και νέοι

Τέχνη και νέοι

Όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στην τέχνη, συχνά συνδέουν την λέξη με έργα όπως πίνακες ζωγραφικής και αγάλματα. Ακόμη, τέχνη είναι το θέατρο, ο χορός, η μουσική και η φωτογραφία. Σήμερα με την εξέλιξή της τεχνολογίας, συνεχίζει να υπάρχει τέχνη ;

Η απάντηση είναι απλή: Τέχνη είναι τα πάντα. Η τεχνολογία δεν στέκεται εμπόδιο στην τέχνη, αλλά αντίθετα, την εμπλουτίζει. Νέες μορφές τέχνης δημιουργούνται όπως μια κατασκευή, όπως οι Ομπρέλες του Ζογγόπουλου στη Θεσσαλονίκη, τα graffitti, το animation κ. α.

Πολλές φορές, οι άνθρωποι κατακρίνουν έργα, θεωρώντας τα ασήμαντα ή ακόμη και καταστροφικά. Δεν μπορούν να καταλάβουν την πραγματική αξία αυτού του δημιουργήματος που αντικρίζουν Αυτό έχει ως συνέπεια να χάνουν την ουσία. Ο καλλιτέχνης αποφασίζει να δημιουργήσει κάτι έτσι ώστε να μεταφέρει μηνύματα, απόψεις και συναισθήματα. Με το έργο του θέλει να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό. Αυτό το καλλιτεχνικό δημιούργημα μπορεί να έχει οποιαδήποτε μορφή. Μπορεί να είναι μια κατασκευή από καθημερινά αντικείμενα, ένα παιχνίδι για τον υπολογιστή ή μια κονσόλα ή ακόμη ένα σενάριο για μια ταινία ή μια θεατρική παράσταση. Το έργο αυτό μπορεί να προβάλλεται δημόσια ή να αποτελεί μέρος προσωπικής συλλογής.

Η τέχνη όποια μορφή κι αν έχει, είναι μια θάλασσα συναισθημάτων και ιδεών. Το καλλιτεχνικό έργο προκαλεί τα ανθρώπινα συναισθήματα και αισθήσεις.  Έχει σκοπό να αποδώσει τον εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνη και να γευτεί μια νότα αιωνιότητας. Με την τέχνη η ζωή ανυψώνεται πάνω από το παραδοσιακό και αποθανατίζει το χρόνο. Όμως, πως αντιλαμβάνονται την τέχνη οι νέοι σήμερα ;

Οι νέοι έρχονται σε επαφή με την τέχνη μέσα από σύγχρονα μέσα, πολλές φορές χωρίς αυτό να γίνεται συνειδητά. Η ταινία που θα δουν στον κινηματογράφο, το βιντεοπαιχνίδι που θα παίξουν στον υπολογιστή ή την κονσόλα, το graffitti που θα δουν στον τοίχο ενός κτιρίου κ.α.. Το κάθε ένα από αυτά κρύβουν πίσω τους ανθρώπους-δημιουργούς που δούλεψαν σκληρά για το αποτέλεσμα και προσπάθησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Ακόμη και νέοι, χωρίς ειδικές γνώσεις, μόνοι τους παράγουν τέχνη. Κάποιοι ασχολούνται με το graffitti, αψηφώντας τη γνώμη των πολλών και άλλοι γράφουν κείμενα ή ποιήματα που ντρέπονται να τα δείξουν. Άλλοι πάλι ασχολούνται με τον χορό, την ζωγραφική και το θέατρο. Οι περισσότεροι συνήθως τα απολαμβάνουν αυτά ως χόμπι. Δεν είναι μόνο αυτό… Παράγουν το δικό τους έργο, την δική τους τέχνη. Η τεχνολογία σήμερα εμπλουτίζει την τέχνη, δεν την εμποδίζει. Με τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και τα διάφορα διαδικτυακά εργαλεία, οι νέοι μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι, ένα blog ή μια ζωγραφιά.

 Μπορούν ακόμη να επισκεφθούν μια γκαλερί μοντέρνας τέχνης ή να δουν μια ταινία στον κινηματογράφο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάσκηση της κριτικής τους σκέψης . Θα μπορέσουν να αφυπνίσουν το δημιουργικό τους ένστικτο και να αποκτήσουν καλλιτεχνική συνείδηση.

 

Σχολιάστε

Top