«Αστεία Πράγματα» για το Α3

IMG_20161212_111345 «Αστεία Πράγματα» λεγόταν η έκθεση που επισκεφθήκαμε στις 12 Δεκεμβρίου οι μαθητές του Α3 με την κ. Σειρά και την κ. Καρασούλη. Η έκθεση, που φέτος κλείνει 15 χρόνια διοργάνωσης, έχει να κάνει με τα κόμικς και τα παιχνίδια στρατηγικής. Φέτος  πραγματοποιήθηκε από 15 έως 18/12/2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο υπάρχει διαφορετικό θέμα, ενώ φέτος το θέμα της ήταν τα ‘’Αστεία Πράγματα’’.

IMG_20161212_110851

Με αυτή μας την επίσκεψη μάθαμε αρκετά. Ξέρατε πως η λέξη κόμικ προέρχεται από την ελληνική λέξη κωμικός;  Ή πως στην Ιαπωνία τα κόμικς τα λένε manga (= αφηρημένο σχέδιο), στην Ιταλία fummeti (= μπαλονάκια) και στα γαλλικά bands dessinée (= ζωγραφισμένες λωρίδες); Ε τώρα το μάθατε και εσείς!

Επίσης, μάθαμε για την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς το 904. Θα μου πείτε πώς ταιριάζει αυτό με τα κόμικς και τα παιχνίδια στρατηγικής. Έχουμε την απάντηση. Πίσω από κάθε επιτραπέζιο που σχεδιάζουν τα μέλη του ΕΣΦΙΠΣ (Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Παιχνιδιών Στρατηγικής) υπάρχει έρευνα της ιστορίας. Εμάς μας έδειξαν ένα παιχνίδι που μιλούσε γι αυτό το κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Κάθε επιτραπέζιο, λοιπόν,  έχει μια ιστορία και παίζοντας μαθαίνουμε πράγματα που δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε από τα σχολικά μαθήματα.IMG_20161212_113052

Ακόμα, μάθαμε κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρει κάποιος πριν ξεκινήσει να κάνει ένα κόμικ. Αυτό που μας τόνισε ο κ. Δαλαμπύρας, που ήταν ο ξεναγός μας στην έκθεση, είναι πως δεν χρειάζεται κάποιος να ζωγραφίζει καλά για να κάνει ένα κόμικ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ζωγραφίζει κατανοητά και να έχει κάτι να πει.

Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εκπαιδευτική επίσκεψη! Ο λόγος που μας άρεσε τόσο πολύ ήταν επειδή διέφερε από τις συνηθισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές που πάμε συνήθως σε μουσεία!!!

Ελένη Δαφνούδη & Θεοδώρα Γαλάνη

Σχολιάστε

Top