Συναισθήματα Εφήβων

TETRRF-00020172-001

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τον λόγο για τον οποίο αλλάζει η συμπεριφορά των νέων στην εφηβεία; Η εφηβεία είναι η πιο δύσκολη και η πιο όμορφη ηλικία.

    Είναι δύσκολη γιατί αλλάζει ο χαρακτήρας του εφήβου και ίσως δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του. Κατά την εφηβική ηλικία, ο άνθρωπος βρίσκεται σε σύγχυση, καθώς τότε αρχίζει να ανακαλύπτει τον εαυτό του. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Ένας από αυτούς είναι το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Για παράδειγμα, ο ρόλος της οικογένειας στη διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οι γονείς πρέπει να καταλαβαίνουν τις ανάγκες των παιδιών ως προς το θέμα της ανεξαρτητοποίησης και να μην είναι τόσο υπερπροστατευτικοί . Το κάθε παιδί έχει την θέληση να βγει έξω και να γνωρίσει μόνο του τον έξω κόσμο καθώς και να κάνει πρωτόγνωρα πράγματα. Τις ώρες που βρισκόμαστε σπίτι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μητέρα μας που έχει νεύρα με τον προϊστάμενο της και τον πατέρα μας που έχοντας και αυτός τα δικά του προβλήματα θα ξεσπάσει πάνω μας. Ο έφηβος όμως θα το υπομείνει. Γιατί είμαι έφηβος και οι έφηβοι “δεν πρέπει να αντιδρούν”.

  Παρόλα αυτά η εφηβική ηλικία είναι πολύ όμορφη. Τότε ξεκινάνε όλα τα συναισθήματα και οι ορμόνες ‘’να βαράνε κόκκινο’’. Είμαστε πιο ευαίσθητοι και πιο ευάλωτοι. Αρχίζουμε να παίρνουμε κάποιες μικρές ευθύνες και αποφάσεις για τον εαυτό μας. Δεν αφήνουμε κανέναν να μας επιβληθεί, διότι νομίζουμε πως τα ξέρουμε όλα και γι” αυτό γινόμαστε πιο αντιδραστικοί .

    Ζούμε ζωές που οι άλλοι έχουν προγραμματίσει για εμάς. Ξυπνάμε το πρωί και πηγαίνουμε σε ένα μέρος όπου είμαστε αναγκασμένοι να καθόμαστε σε άβολες ξύλινες καρέκλες για την μισή μας μέρα.

Γεμίζουμε το κεφάλι μας άχρηστες πληροφορίες , αντί να μαθαίνουμε χρήσιμα πράγματα, που θα μας βοηθήσουν στην μετέπειτα πορεία μας.

     Μέτα από όλες αυτές τις ώρες ψυχικής καθώς και ψυχολογικής εξάντλησης τελειώνουν, ξαπλώνοντας στο κρεβάτι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα δικά μας προσωπικά προβλήματα. Ποιος δεν έχει προβλήματα; Όλοι έχουμε. Ακόμη και ένα 7 χρονών παιδάκι έχει προβλήματα, ουσιώδης ή όχι. Είμαστε έφηβοι, προφανώς έχουμε κι εμείς τα θέματα μας. Ένας χωρισμός με το άτομο στο οποίο είχαμε βασιστεί πάνω του αποτελεί μεγάλο θέμα. Γελάς; Γιατί γελάς; Που βρίσκεις το αστείο; Όλοι έχουν δικαίωμα στον έρωτα. Κι ο έφηβος. Φυσικά ο έφηβος! Μπορεί για σένα να είναι μια ακόμη βλακεία ώριμε ενήλικα όμως για τον έφηβο που θα ερωτευτεί γκρεμίζεται ίσως κι ο κόσμος στον οποίο πίστευε ότι ζει. Ακούγεται υπερβολή κι ίσως είναι μα ποιος ζει τον ερωτά με μέτρο; Ποιος είναι άξιος να του βάλει μέτρο; Κανείς! Καθώς κι εσύ “αγανακτισμένοι” γονέα, κι εσύ “σοφέ” καθηγητή των Λατινικών και εσύ “παντογνώστη” προπονητή τα έχετε περάσει όλα αυτά.

Σχολιάστε

Top