«Η Φύση … εκδικείται»

         Αρχές Νοεμβρίου του 2020 στην Κρήτη, φονικές πλημμύρες προκάλεσαν πληθώρα ζημιών.  Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καταστράφηκαν κτήρια, γέφυρες και καλλιέργειες, υπόγεια πλημύρισαν, ποτάμια ξεχείλισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ πολλοί άνθρωποι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στις κατοικίες τους.   Επίσης, το φετινό καλοκαίρι, στις 9 Αυγούστου, έντονη καταιγίδα ξέσπασε στην Εύβοια, απρόβλεπτη για την εποχή,  και είχε τραγικές συνέπειες. Δεν προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές, αλλά δυστυχώς υπήρξαν και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

       Η απάντηση που δίνεται στο ερώτημα, γιατί τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται όλο και πιο συχνά τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι αναμφισβήτητα, λόγω της κλιματικής αλλαγής.  Οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνουν τη συγκέντρωση των αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα και ιδιαίτερα του διοξειδίου του άνθρακα. Το στρώμα αυτών των αερίων, ενώ επιτρέπει την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στη Γη, εμποδίζει την έξοδό της στο διάστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη.  Σε αυτή την αύξηση της θερμοκρασίας, οφείλεται το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και  τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ισχυρές βροχοπτώσεις ή οι καύσωνες.

       Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα με  τις δυσβάσταχτες συνέπειες στην κοινωνία, πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για την περιβαλλοντική μας αφύπνιση. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει το περιβάλλον και πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της κλιματικής αλλαγής. Κυρίως, απαιτείται  ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής μας και των τρόπων με τους οποίους παράγουμε και καταναλώνουμε. Ο υπερκαταναλωτισμός του σύγχρονου ανθρώπου συντελεί στην έντονη βιομηχανική δραστηριότητα και κατά συνέπεια στην αύξηση της εκπομπής αέριων ρύπων στο περιβάλλον. Επιπλέον,  τα καυσαέρια των αυτοκινήτων,  είναι μια ακόμα πηγή για την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

        Οι κυβερνήσεις των κρατών λοιπόν, επιβάλλεται να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και  κάθε πολίτης μπορεί από τη μεριά του να αναλάβει δράση για το σκοπό αυτό. Καταρχάς, τα κράτη πρέπει να θεσπίζουν νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος, να ελέγχουν αν αυτοί οι νόμοι εφαρμόζονται και να επιβάλλουν αυστηρές ποινές στους παραβάτες. Επιπλέον, πρέπει να στραφούν στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να δίνουν στους πολίτες κίνητρα για φιλο-περιβαλλοντικές επιλογές.

     Από την πλευρά τους οι πολίτες  μπορούν να ενεργοποιηθούν με δράσεις που θα στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως ανακύκλωση, μη σπατάλη ενέργειας και νερού, περιορισμό  της χρήσης  του αυτοκινήτου, επιλογή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, κατανάλωση προϊόντων  με μέτρο και οικολογική συνείδηση,  υποστήριξη και  συμμετοχή σε δράσεις οικολογικών οργανώσεων. Επομένως, η ευαισθητοποίηση όλων απέναντι στα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης